Ας παίξουμε, όχι μόνο για την "επιβίωση" των συλλόγων!

Την Δευτέρα (18/5) θα αποφασίσει η Super League, αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα ή όχι και αρκετές οικογένειες (όχι μόνο των ποδοσφαιριστών ή των υπαλλήλων των συλλόγων) αγωνιούν για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης.

Ας παίξουμε, όχι μόνο για την "επιβίωση" των συλλόγων!

Το μεγαλύτερο λάθος που έχουμε κάνει όλοι όσοι αρθρογραφούμε ή κάνουμε ρεπορτάζ για το αν θα γίνει η επανεκκίνηση ή όχι του πρωταθλήματος, είναι ότι σε όλη αυτή την ιστορία βάζουμε στην «εξίσωση» μόνο τους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειές τους.

Όχι... Δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές που πλήττονται από την πανδημία. Δεν είναι μόνο οι παίκτες που θα δουν τις επόμενες μέρες τα συμβόλαιά τους να «πετσοκόβονται» ακόμα και στο 30% λόγω κορονοϊού. Δεν είναι μόνο οι σύλλογοι που– προ κορονοϊού – είχαν παρουσιάσει καθυστέρηση στους μισθούς των ποδοσφαιριστών, επειδή πολύ απλά δεν «έβγαιναν» οικονομικά και τώρα με την πανδημία τα προβλήματά τους έχουν διογκωθεί ακόμα περισσότερο!

Η Super League, αφού τηρηθούν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα και όλοι οι κανονισμοί υγιεινής απ’ όλες τις ομάδες και τους εμπλεκόμενους φορείς, πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα έως τα μέσα Ιουνίου (κορονοϊού επιτρέποντος φυσικά).

Η Bundesliga δείχνει τούτο το Σαββατοκύριακο (16-17/5) τον δρόμο. Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι κατά πολύ λιγότερα από την Γερμανία. Κι όμως, οι Γερμανοί τολμούν να ξεκινήσουν το πρωτάθλημά τους, γιατί πολύ απλά δεν... πάει άλλο. Ασφυκτιούν οικονομικά αρκετές ομάδες.

Δεν πρέπει όμως να σταθούμε μόνο στους συλλόγους ή τους ποδοσφαιριστές. Από τη μη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα πλήττονται κι άλλες οικογένειες. Οι σεκιούριτι, οι «καντινιέρηδες», ο Τύπος, πολύς κόσμος που ζει έμμεσα από το άθλημα.

Θα μας πείτε φυσικά ότι η επανέναρξη της Super League θα γίνει χωρίς κόσμο στις εξέδρες και κατ’ επέκταση δεν θα έχει τα γνωστά «βρόμικα» έξω από το γήπεδο. Σωστά! Όμως, θα έχει σεκιούριτι... Όχι τόσους πολλούς όσους θα είχε ένα γεμάτο γήπεδο, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη απόπειρα επιστροφής στην – κατά κάποιο τρόπο – κανονικότητα, κάποια παιδιά που εργάζονται για την ασφάλεια των γηπεδικών εγκαταστάσεων, θα βγάλουν ένα μεροκάματο. Ένα μεροκάματο που το έχουν στερηθεί εδώ και δύο μήνες (και βάλε...).

Δυστυχώς, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει στο μέλλον... Αν θα έρθει δηλαδή και δεύτερο κύμα το φθινόπωρο όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, όπερ σημαίνει και δεύτερη περίοδος καραντίνας και κατ’ επέκταση διακοπής των πρωταθλημάτων. Δυστυχώς θα πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα, γιατί το μείζον είναι η υγεία όλων μας...

Το σημαντικό όμως είναι κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα, εφόσον – επαναλαμβάνουμε – το επιτρέψει η πορεία του κορονοϊού και τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Κύπρος δεν πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, επειδή διέκοψαν οριστικά τα πρωταθλήματά τους. Ας κάτσουμε να δούμε πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση η Bundesliga, αργότερα η αυστριακή Bungesliga και προς τα τέλη του μήνα η Δανία. Σίγουρα τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν, όμως, γιατί να επιλέξουμε το χειρότερο σενάριο της οριστικής διακοπής, όταν μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε την προσπάθεια της επανεκκίνησης, έστω και με κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια;

Η αίσθησή μας λοιπόν είναι ότι την Δευτέρα (18/5) θα αποφασιστεί η επανέναρξη της Super League με πιθανότερη ημερομηνία το διήμερο 6-7 Ιουνίου. Πλέον, το κατάλαβαν και οι πιο δύσπιστοι ότι επιβάλλεται να ξαναδούμε μπάλα σε ένα μήνα.