Η συμμαχία επέστρεψε

Τα ξέχασαν όλα ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο βωμό της ατιμωρησίας για τον τελικό του Κυπέλλου. Γράφει ο Χρήστος Μεγγλίδης.

Η συμμαχία επέστρεψε

Μέσα σε... πέντε λεπτά ξεχάστηκαν όλα. Το γκολ του Βαρέλα, ο Κομίνης, οι βαθμολογίες του Λουτσέσκου, τα κλεμμένα πρωταθλήματα, οι περήφανες απαντήσεις της ΑΕΚ εναντίον των σκληρών κατηγοριών του ΠΑΟΚ, οι προδοσίες, τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Το κίνητρο της ατιμωρησίας για όσα έγιναν και δεν καταγράφηκαν στο κατηγορητήριο για τις δύο ΠΑΕ στον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου ήταν πολύ μεγάλο. Ικανό να ενώσει ξανά τους συμμάχους που είχαν γίνει εχθροί. Αρκετό ώστε να επαναφέρει την συναίνεση ανάμεσά τους προκειμένου να περάσουν αβρόχοις ποσίν τους κινδύνους βαρύτατων ποινών, με κοινό στόχο φυσικά να μην ευνοηθεί στο παραμικρό από τα ανδραγαθήματα των οπαδών τους ο Ολυμπιακός που ήταν, είναι και θα παραμείνει ο μεγάλος αντίπαλός τους.

Δε φταίνε φυσικά αυτοί για το λάιτ κατηγορητήριο το οποίο αποδέχθηκαν με περισσή χαρά και ξεμπέρδεψαν μέσα σε πέντε λεπτά, λες κι είχαν πάει στην τουαλέτα και όχι σε μία επιτροπή που θα έπρεπε να δικάσει όσα συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και προς το τέλος της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ. Αυτά που είδε όλη η Ελλάδα από την τηλεόραση και δεν είδαν οι αρμόδιοι παρατηρητές και οι αστυνομικές αρχές εντός του γηπέδου.

Ο Ολυμπιακός έκανε τη παρέμβασή του βλέποντας ότι καταργούνται πάλι τα αυτονόητα, έστειλε και βίντεο για να αποδείξει όσα έπρεπε να είχαν αποδειχτεί από τους υπεύθυνους για την τήρηση της τάξης, εξέδωσε και σκληρές ανακοινώσεις για την όλη διαδικασία και περιμένει μπας και...

Το πιθανότερο είναι ότι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα πληρώσουν πρόστιμα και θα αρχίσει δίχως την παραμικρή αγωνιστική και βαθμολογική συνέπεια την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Εξίσου πιθανό είναι ότι στην πρώτη «στραβή» με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού, οι ευαισθησίες θα επιστρέψουν, η εφαρμογή των κανονισμών θα γίνει απαίτηση του κράτους και της κοινωνίας, η αθλητική δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη και οι Πειραιώτες θα ψάχνουν χαμένους βαθμούς εκτός αγωνιστικών χώρων. Ό,τι δηλαδή συνέβη με το ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, με εκείνη την απόφαση να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του πρωταθλήματος και τον Ολυμπιακό να απογοητεύεται ακόμη πιο πολύ στη συνέχεια, σε συνδυασμό με την άθλια δική του εικόνα στο γήπεδο.

Τα είχαμε πει και πρόσφατα. Μόνο με τους Λάζαρους και την ενίσχυση του ρόστερ δεν μπορεί ο Ολυμπιακός να περιμένει ότι όλα θα διορθωθούν δια μαγείας στο περίφημο ελληνικό πρωτάθλημα της εξυγίανσης.Χρειάζονται βαθιές τομές και απαιτείται σκληρή μάχη προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ερυθρόλευκοι ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες αντίδρασης, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν είναι ορατά διότι απλούστατα δεν υπάρχουν. Η προσφυγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα αρμόδια όργανα των διεθνών Ομοσπονδιών είναι μονόδρομος, αν και φυσικά ακόμη και γι΄αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή και κινήσεις βάσει των τύπων. Δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο. Η απόλυτη ενδυνάμωση της ομάδας ώστε να γίνει πολύ καλύτερη από τους άλλους και από τον φετινό εαυτό της είναι προφανώς αναγκαία, δίχως το παραμικρό λάθος απ' όσα συνέβησαν την τελευταία διετία. Η αυτοσυγκράτηση του κόσμου ώστε να μην δίνει το παραμικρό δικαίωμα είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ. Μα πάνω απ' όλα ο Ολυμπιακός θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει τον αγώνα του εναντίον του πιο ψεύτικου ποδοσφαιρικού περιβάλλοντος και της πιο δήθεν κάθαρσης που έχει εμφανιστεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.