Ο πραγματικός ρόλος της Ακαδημίας, ο Πάμπλο Γκαρσία και οι Μαυρογενίδης, Νικοπολίδης

Ο ευαίσθητος ρόλος που έχει αναλάβει ο Πάμπλο Γκαρσία και η μεγάλη του διαφορά με τους Δημήτρη Μαυρογενίδη, Αντώνη Νικοπολίδη.

Ο πραγματικός ρόλος της Ακαδημίας, ο Πάμπλο Γκαρσία και οι Μαυρογενίδης, Νικοπολίδης

Τις τελευταίες ημέρες ο Πάμπλο Γκαρσία έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα προβάλλοντας τα οπαδικά του ένστικτα. Σε μία δύσκολη περίοδο για όλο τον πλανήτη ο Γκαρσία επιλέγει και πάλι να απασχολήσει τα Μέσα με τις αναρτήσεις, οι οποίες το τελευταίο που προάγουν είναι τα αθλητικά ιδεώδη.

Και αν ήταν απλά ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής δεν θα απασχολούσε κανέναν τι κάνει και τι λέει ο Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός, ωστόσο έχει ρόλο στον ΠΑΟΚ και ίσως τον σημαντικότερο. Είναι προπονητής της ομάδας Νέων του ΠΑΟΚ, η οποία προηγείται στη βαθμολογία 12 βαθμών του Ολυμπιακού.

Προφανώς για να συμβαίνει αυτό κάτι κάνει καλά ο Πάμπλο Γκαρσία. Η δουλειά του είναι να δημιουργήσει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και καλούς ανθρώπους που θα βγουν στην κοινωνία. Μπορεί να δουλεύει με 25-30 παιδιά ο Γκαρσία, αλλά δεν σημαίνει πως όλα θα ακολουθήσουν το δρόμο του ποδοσφαίρου. Δεν σημαίνει πως και οι 30 θα γίνουν ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου. Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν ένα άλλο επάγγελμα.

Θα είναι, όμως, πολύ σημαντικό μέσα από την ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο να έχουν μάθει να σέβονται τον συνάνθρωπο του τους, να έχουν αξίες. Αλήθεια όλα αυτά μπορεί να τους μάθει ο Πάμπλο Γκαρσία; Όταν ένα παιδί 16 ετών ή και μεγαλύτερο βλέπει τον προπονητή του να ποστάρει φωτογραφίες που ρίχνει γροθιά στο στομάχι αντιπάλου ή διαβάζει μονίμως δυσφημιστικές δηλώσεις γι' αντιπάλους τότε ανάλογα πλάθεται και αυτός.

Το πώς θα… πλάσεις ένα παιδί και τι αξίες θα του δώσεις είναι σημαντικότερο από το να του μάθεις πέντε συστήματα ή να εκτελεί ένα κόρνερ. Και ο Πάμπλο Γκαρσία με τη συμπεριφορά του δείχνει πως σε αυτόν τον τομέα υστερεί κι ενώ έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Ο Ολυμπιακός είναι στο -12 από τον ΠΑΟΚ, αλλά όλα αυτά τα χρόνια στο μεγάλο λιμάνι τονίζουν πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γίνονται σωστοί και χρήσιμοι άνθρωποι για την κοινωνία. Άνθρωποι με αρχές και αυτό το έδειξαν όταν οι χούλιγκαν εισέβαλαν στον Ρέντη στο παιχνίδι με τη Μπάγερν και οι πιτσιρικάδες αγκάλιαζαν τους Γερμανούς συμπαίκτες τους. Όσον αφορά στο ήθος των προπονητών του δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται συστάσεις. Δημήτρης Μαυρογενίδης, Αντώνης Νικοπολίδης, Αριέλ Ιμπαγάσα και Τάσος Πάντος έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους από τα χρόνια που έπαιζαν ποδόσφαιρο.

Για να μην παρεξηγηθούμε δεν λέμε πως στον Ολυμπιακό δεν ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα και για όσους γνωρίζουν εκείνη η ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν αφορούσε τα αποτελέσματα. Η πρόφαση ήταν, διότι γι' άλλα χτυπούσε η καμπάνα.