Γιατί αποδείχθηκε σοφή η επιλογή του Ολυμπιακού με τον Ελ Αραμπί!

Απογοητευτικά τα νούμερα των φορ (Μπεργκ, Φερέιρα, Σοριάνο, Μουνιέ) που κυνήγησε ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι και η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Ελ Αραμπί.

Γιατί αποδείχθηκε σοφή η επιλογή του Ολυμπιακού με τον Ελ Αραμπί!

Πολύ περίεργο το περσινό καλοκαίρι ως προς το κυνήγι της απόκτησης του βασικού «εννιαριού»... Ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία του, έχοντας τον... φευγάτο (τότε) Γκερέρο (έφυγε τελικά έξι μήνες αργότερα) και τον Ντουρμισάι για την κορυφή της επίθεσης. Οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν εναγωνίως έναν «βαρβάτο» φορ και το όνομα του Μάρκους Μπεργκ είχε περίοπτη θέση στην ατζέντα τους. Στα τέλη Μαΐου είχαν κορυφωθεί οι συζητήσεις με τον Σουηδό φορ (είχαν ξεκινήσει πριν από το Πάσχα) και τελικά μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ο Ολυμπιακός έκανε στροφή και κοίταξε αναγκαστικά άλλες περιπτώσεις εξαιτίας των «μπρος-πίσω» τού πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού.

Είδε τον Φακούντο Φερέιρα, τον Σοριάνο, τον Μουνιέ και πολλούς ακόμη... Τελικά, πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, τα βρήκε σε όλα με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί, έναν παίκτη που ναι μεν έκανε θραύση στο Κατάρ, αλλά αρκετοί τον έβλεπαν με καχυποψία. Πίστευαν ότι επειδή προέρχεται από πολυετή παρουσία στην Αραβία θα έκανε πολύ μεγάλο διάστημα για να προσαρμοστεί. Αμ δε... Ο Πέδρο Μαρτίνς έβαζε το χέρι του στη φωτιά και ο Μαροκινός εξελίχθηκε σε έναν εκ των βασικών «πυλώνων» της φετινής πορείας του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο «μίστερ γκολ» των Πειραιωτών έχει εξελιχθεί σε έναν παίκτη που το όνομά του ακούγεται ρυθμικά από την ερυθρόλευκη εξέδρα και είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή του ήταν επιτυχημένη στο 100%. Με λίγα λόγια πέτυχε διάνα ο Ολυμπιακός και ο Μαρτίνς φυσικά που επέμενε για την απόκτησή του (ο Πορτογάλος δεν «καιγόταν» για τον Μπεργκ).

Αντιθέτως, αν ρίξουμε μία προσεκτική ματιά σε όσα έχουν κάνει φέτος οι επιθετικοί με τους οποίους μίλησαν πέρσι οι Πειραιώτες, τότε εύλογα μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός τη... γλίτωσε και με τον 33χρονο άσο ηρέμησε το κεφάλι του! Ο Ελ Αραμπί είναι φέτος με διαφορά ο καλύτερος από τους φορ με τους οποίους οι «ερυθρόλευκοι» ήρθαν σε επαφή το καλοκαίρι του 2019 για να αποτελέσουν το βασικό «κανόνι».

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες, καθώς οι τέσσερις που ήταν μεταξύ των βασικών επιλογών γα την ενίσχυση της επιθετικής γραμμής (Μπεργκ, Σοριάνο, Φερέιρα, Μουνιέ) έχουν πετύχει συνολικά τόσα γκολ όσα ο Ελ Αραμπί έχει σημειώσει... μόνος του!

Κι αν κάποιοι αρχίσουν να λένε ότι ο Ελ Αραμπί παίζει σε ένα χαμηλότερης δυναμικότητας πρωτάθλημα σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους στόχους, τότε καλό είναι να το ξανασκεφτούν, γιατί ο Αφρικανός έδειξε την κλάση του απέναντι σε ομάδες τύπου Κράσνονταρ, Μπάγερν, Άρσεναλ, Τότεναμ και Ερυθρού Αστέρα. Συν τοις άλλοις, αν ένας φορ είναι σε καλή κατάσταση, το δείχνει σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα και ο Ελ Αραμπί είχε δείξει στο παρελθόν την ποιότητά του τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία.

ΙΔΟΥ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Ο Ολυμπιακός φυσικά το περασμένο καλοκαίρι δεν μίλησε μόνο με τους Μπεργκ, Σοριάνο, Φερέιρα και Μουνιέ. Ψάχτηκε και για άλλες περιπτώσεις. Θυμόμαστε συνολικά δέκα. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνουμε τον Ρανταμέλ Φαλκάο, καθώς ποτέ δεν απασχόλησε σοβαρά τον Ολυμπιακό και ειδικά όταν από τον Ιούνιο ήταν προδιαγεγραμμένη η μεταγραφή του στη Γαλατασαράι με ένα συμβόλαιο της τάξης άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Διαβάστε λοιπόν παρακάτω γιατί ο Ολυμπιακός έκανε σούπερ επιλογή με την απόκτηση του Ελ Αραμπί, γλιτώνοντας εντέλει από μία πιθανή χοντρή ζημιά που θα πάθαινε αν δεν έφερνε τον Μαροκινό (θα έχανε τη στενή του σχέση με τα δίχτυα) και αποκτούσε έναν από τους παίκτες με τους οποίους ασχολήθηκε, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν επετεύχθη το ντιλ.

Στη σχετική λίστα θα βάλουμε και τον Χασάν, τον οποίο ήθελε ο Μαρτίνς, αλλά τα 4 εκ. ευρώ που ζητούσε η Μπράγκα κρίθηκαν υπερβολικά. Θα δούμε λοιπόν τι έκανε και ο Χασάν στον α’ γύρο με την Μπράγκα, προτού μετακομίσει στον Ολυμπιακό πριν από ενάμιση μήνα.

Αναλυτικά οι φετινοί αριθμοί των σέντερ φορ που απασχόλησαν τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι:

Γιουσέφ Ελ Αραμπί (Μαρόκο - Ολυμπιακός): 24 γκολ, 6 ασίστ, 39 παιχνίδια.

Μάρκους Μπεργκ (Σουηδία – Κράσνονταρ): 6 γκολ, 1 ασίστ, 26 παιχνίδια.

Τζόναθαν Σοριάνο (Ισπανία – Τζιρόνα): 3 γκολ, 1 ασίστ, 12 παιχνίδια.

Φακούντο Φερέιρα (Αργεντινή – Εσπανιόλ): 8 γκολ, 1 ασίστ, 24 παιχνίδια.

Στιβ Μουνιέ (Μπενίν – Χάντερσφιλντ): 8 γκολ, 1 ασίστ, 25 παιχνίδια.

Ραχίντ Αλιουί (Μαρόκο – Ανζέ): 7 γκολ, 1 ασίστ, 31 παιχνίδια.

Ρομπέρτο Σολδάδο (Iσπανία – Γρανάδα): 6 γκολ, 7 ασίστ, 29 παιχνίδια.

Φερνάντο Γιορέντε (Ισπανία – Νάπολι): 4 γκολ, 1 ασίστ, 24 παιχνίδια.

Βίνσεντ Γιάνσεν (Ολλανδία – Μοντερέι): 10 γκολ, 2 ασίστ, 28 παιχνίδια.

Χαμπίμπ Ντιαλό (Σενεγάλη – Μετς): 12 γκολ, 3 ασίστ, 27 παιχνίδια.

Αχμέντ Χασάν (Αίγυπτος – Μπράγκα): 1 γκολ, 0 ασίστ, 7 παιχνίδια (στον α’ γύρο της σεζόν).

* Με λίγα λόγια, αν μία περίπτωση ιντριγκάρει τόσο από πλευράς αριθμών όσο και προοπτικής σε συνδυασμό με την ηλικία είναι αυτή του 24χρονου Σενεγαλέζου Χαμπίμπ Ντιαλό που πέρσι έκανε θραύση στη Λιγκ 2 και φέτος δεν τα λες και λίγα τα 12 γκολ στο σκληρό και απαιτητικό πρωτάθλημα της Λιγκ 1 της Γαλλίας. Και πάλι, όμως, ο Ελ Αραμπί, απ’ όποια οπτική και να το δει κάποιος, είναι μέσα σε 30 γκολ (24 τέρματα, 6 ασίστ) σε σύνολο 39 αγώνων! Σχεδόν σε κάθε ματς σκοράρει ή προσφέρει γκολ... Ο δεύτερος με διαφορά είναι ο Ντιαλό που έχει τα μισά γκολ και ασίστ του Μαροκινού «μπόμπερ» (15 σύνολο, 12 γκολ και 3 ασίστ).