Ζωή στον Ολυμπιακό χωρίς Σουντανί

Ο Κώστας Μπελιάς γράφει στο ΦΩΣ για τη λύση που έδωσε ο… Βαλβέρδε και εξαφανίζει το πρόβλημα

Ζωή στον Ολυμπιακό χωρίς Σουντανί

Κάτι χειρότερο δεν μπορούσε να τύχει στον Χιλάλ Σουντανί και κατά συνέπεια στον Ολυμπιακό. Τώρα που αρχίζει το πρωτάθλημα. Καλά διάβασες. Αρχίζει το πρωτάθλημα και δεν τελειώνει. Διότι απομένουν όλες κι όλες τρεις αγωνιστικές ημέρες για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Τρεις αγωνιστικές, εκ των οποίων η μία, για τον Ολυμπιακό, είναι στην Τούμπα. Μετά έρχονται τα πλέι οφ. Αν τελικά γίνουν ~ένα «αν» ποτέ δεν βλάπτει~ τότε θα μιλάμε για το κανονικό πρωτάθλημα.

Κακώς κάποιοι έχουν μπει στη λογική να συνδέουν την απουσία Σουντανί μόνο με τα ματς με την Άρσεναλ. Βέβαια είναι γνωστό ότι ο Πέδρο Μαρτίνς, όταν έδωσε τα ονόματα για την ευρωπαϊκή λίστα των «ερυθρολεύκων», ξεκίνησε από το όνομα του Σουντανί. Ο τραυματισμός του λοιπόν αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Όχι όμως μόνο για τα ματς με την Άρσεναλ, αλλά για κάθε ματς. Κυρίως επειδή, όπως είπαμε, αρχίζει το πρωτάθλημα. Αρχίζει με τα σημερινά δεδομένα. Χωρίς να γνωρίζουμε δηλαδή αν ο ΠΑΟΚ θα τιμωρηθεί και αν θα του επιβληθεί κάποια ποινή. Είπαμε, ένα ή και πολλά «αν» δεν βλάπτουν.

Πριν από κάποια χρόνια, σε μια τυχαία συζήτηση με έναν προπονητή του Ολυμπιακού, είχε τεθεί το ίδιο ακριβώς θέμα: η απουσία ενός σημαντικού τότε για την ομάδα ποδοσφαιριστή πριν από ένα εξαιρετικά δύσκολο και κρίσιμο ματς. Δύο βράδια πριν από το μεγάλο ματς, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, ο κόουτς δεν έδειχνε καθόλου αγχωμένος και στενοχωρημένος με τη δυσάρεστη εξέλιξη και το γεγονός ότι δεν θα είχε στη διάθεσή του, τον τότε… Σουντανί.

Όταν του το επεσήμαναν κάποιοι από αυτούς που ήταν παρόντες στη συζήτηση, ο κόουτς είπε απλά: «Είναι κάτι που δεν μπορώ να αλλάξω. Κι αφού δεν μπορώ να το αλλάξω, έχω στο μυαλό μου ότι αυτός ο παίκτης δεν υπήρξε ποτέ για την ομάδα μας». Έτσι είχε πει ο Ερνέστο Βαλβέρδε, έτσι είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ουσιαστικά το είχε εξαφανίσει από το μυαλό.

Ρεαλιστική προσέγγιση. Με τον ίδιο τρόπο προφανώς θα αντιμετωπίσει και ο Πέδρο Μαρτίνς τη ζωή στον Ολυμπιακό χωρίς τον Σουντανί. Σαν να μην υπήρξε ποτέ ζωή με Σουντανί. Κάποιοι θα πουν ότι υπάρχει λύση και είναι η μεταγραφή ενός ελεύθερου ποδοσφαιριστή. Λύση που ρεαλιστικά είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη. Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτήν τη στιγμή στην αγορά υπάρχει ποδοσφαιριστής στη συγκεκριμένη θέση, έτοιμος αγωνιστικά και με τέτοια χαρακτηριστικά που να του επιτρέπουν να παίξει αμέσως στον Ολυμπιακό. Μακάρι να υπάρχει, μακάρι να αποκτηθεί και μακάρι να παίξει αμέσως. Τα πολλά μακάρι δείχνουν ότι μάλλον δεν υπάρχει τέτοιος παίκτης, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αποκτηθεί, συνεπώς δεν θα παίξει κάποιος αμέσως.

Υπό προϋποθέσεις βέβαια υπάρχει λύση κι αυτή φάνηκε στο Περιστέρι. Ακούει στο όνομα Αχμέντ Χασάν. Ο Αιγύπτιος έχει αποτελέσει και στο πρώτο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό πηγή γκολ. Το έκανε και στο Περιστέρι και πλέον έχει την πρόθεση και ενδεχομένως την ευκαιρία να το κάνει και στην εντός συνόρων συνέχεια.

Στο Europa είναι γνωστό ότι δεν έχει δηλωθεί. Άλλη υπόθεση όμως τα ματς του Ολυμπιακού στην Ευρώπη ~και δη αυτά με την Άρσεναλ. Ας υποθέσουμε ότι σε αυτά είχε δηλωθεί ο Αιγύπτιος και δεν είχε τραυματιστεί ποτέ ο Σουντανί. Υπήρχε περίπτωση να παίξουν και οι τρεις σε δύο τέτοια ματς; Μάλλον όχι.