Έπεσε πριν τον ρίξουν

O Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για όσα συνέβησαν στην 22η αγωνιστική της Super League

Έπεσε πριν τον ρίξουν

Τον ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να τον ρίξει κανείς. Πέφτει μόνος του. Αγνώριστος ο πρωταθλητής έχασε 2-0 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ κι έμεινε δυο βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Στην πραγματικότητα η διαφορά είναι μικρή αλλά στην αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, φαντάζει μεγάλη ενόψει και των πλέι οφ στα οποία θα συμμετέχουν ο Παναθηναϊκός και ο Άρης, δυο ομάδες που δεν μπόρεσε να κερδίσει, αν κι έπαιξε μαζί τους τέσσερις φορές!

Στο χτεσινό ματς με τον Παναθηναϊκό και, παρά το γεγονός ότι το VAR ήταν για άλλη μια φορά στο πλευρό του, έχασε 2-0 με κατεβασμένα χέρια, πιστοποιώντας την αγωνιστική του καθίζηση και το προβληματικό του μέλλον. Από την άλλη ο ενισχυμένος στις μεταγραφές Παναθηναϊκός, πέτυχε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του κι έδειξε ικανός να χτυπήσει φέτος μια θέση στην Ευρώπη.

Η Ξάνθη, σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΕΑ, δεν θα έπρεπε να ήταν το Σάββατο στο Γ. Καραϊσκάκης αλλά στη Β΄ Εθνική, όπως έλεγε το σύνθημά των οπαδών του Ολυμπιακού. Με όσα είχαν προηγηθεί, επόμενο ήταν το ματς να διεξαχθεί μέσα σε πολεμικό κλίμα. Ό,τι καλύτερο, δηλαδή, για έναν πιστολέρο σαν τον Ελ Αραμπί ο οποίος έφτασε τα 15 γκολ και τις 6 ασίστ στο πρωτάθλημα έχοντας στον αγώνα αυτό άξιο συμπαραστάτη τον Σουντανί που σημείωσε το έβδομο τέρμα του στο πρωτάθλημα -όλα στο ίδιο γήπεδο- και κέρδισε, όπως αποκάλυψε ο Πέδρο Μαρτίνς μια θέση στη λίστα για τις αναμετρήσεις του Γιουρόπα Λιγκ.

Στο Περιστέρι… Αραούχο αποδείχθηκε ο Νέναντ Κρίστισιτς. Ο Σέρβος πέτυχε ένα σεντερφορίσιο γκολ και η ΑΕΚ, που αγωνίστηκε χωρίς τους Ολιβέιρα, Μάνταλο πήρε πολύτιμη νίκη η οποία εκτός απροόπτου της χαρίζει την 3η θέση στην αφετηρία των πλέι-οφ. Όσο για τον πραγματικό Αραούχο έκανε εσπευσμένα ντεμπούτο -ούτε 48 ώρες αφότου πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα- κι αν δεν σκόραρε κόντρα στον Ατρόμητο, άφησε πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια. Η καρδιά όλων πήγε στην Κούλουρη στο 78ο λεπτό όταν ο Πέτρος Γιακουμάκης ύστερα από σύγκρουση με τον Οικονόμου, έπεσε αναίσθητος στο χορτάρι. Όμως, η γρήγορη παρέμβαση των γιατρών πρόλαβε τα χειρότερα…

Ο Μπρούνο Γκάμα έδειξε και στο ματς με τον Πανιώνιο ότι διαθέτει μεγάλη… γκάμα στο σκοράρισμα. Ο Πορτογάλος άνοιξε το σκορ με τρομερό δεξί σουτ έξω από τη περιοχή, σημειώνοντας το όγδοό του γκολ στο πρωτάθλημα. Ο Μίκαελ Ένινγκ ξέρει ότι όποτε στέλνει την μπάλα στα δίχτυα ο Γκάμα, ο Άρης κερδίζει σε ποσοστό 90%. Και ο Πανιώνιος, έχοντας αποδεχθεί την μοίρα του (οδεύει για τη Σούπερ Λιγκ 2) δεν ήταν αντίπαλος για να χαλάσει αυτό το ποσοστό.

Ο αγώνας του ΟΦΗ με την ΑΕΛ στο Ηράκλειο δεν είχε γκολ (0-0). Είχε όμως μια σκηνή που προάγει τον -τόσο απαραίτητο στις μέρες μας- ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Εκτυλίχθηκε λίγο πριν από το φινάλε όταν ο Φερέιρα που είχε περάσει ένα λεπτό πριν στο παιχνίδι τραυματίστηκε κι έφυγε με το φορείο από το τερέν. Είδε τα δάκρυά του ο Ουάρντα κι έτρεξε να τον παρηγορήσει. Το φιλί που του έδωσε μοιάζει με φιλί της ζωής για ένα ποδόσφαιρο που αργοπεθαίνει…

Ο Χουάν Φεράντο δεν πέθανε, όπως φοβόταν αλλά η αρρώστια τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τον πάγκο του Βόλου. Ο διάδοχός του, Αλμπέρτο Γκαγιέγκο γεύτηκε (1-0) στον αγώνα με τη Λαμία την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα κι ο σκόρερ Βασίλης Μάντζης μια ακόμη ικανοποίηση μετά το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της περασμένης σεζόν στη Football League. Η Λαμία, που έφτασε τα έξι σερί ματς χωρίς νίκη, αναπολεί τον Τουράμ που πήρε μεταγραφή για την Κόνιασπορ αφήνοντας κενό στην επίθεση τόσο μεγάλο που αδυνατεί καλύψει ο αντικαταστάτης του Μιγκέλ Μπιανκόνι.

Ο νεοποκτηθείς Μίλος Ντέλετιτς μπήκε κατά… λάθος στο ματς με τον Παναιτωλικό παίρνοντας τη θέση του τραυματία Ριέρα και ήταν αυτός που στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων σημείωσε το νικητήριο γκολ (2-1). Κάπως έτσι ο Αστέρας Τρίπολης από εκεί που πάλευε για να αποφύγει τον υποβιβασμό έφτασε στο σημείο να φλερτάρει με τα πλέι οφ!