Η λογική των περικοπών

 Ο Ολυμπιακός προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές και μειώσεις που έχουν την εξήγησή τους. Γράφει ο Χρήστος Μεγγλίδης.

Η λογική των περικοπών

Η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού απέτυχε. Θέλετε η αδυναμία των παικτών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στα υψηλά συμβόλαιά τους, θέλετε οι συχνές αλλαγές προπονητών από τη διοίκηση, οι άστοχες κινήσεις αυτών των προπονητών και τα εξωαγωνιστικά εμπόδια από διάφορους. Η ουσία είναι πως ήταν μια αποτυχημένη σεζόν.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ολοφάνερα καταλήξει στο συμπέρασμα πως το φετινό ρόστερ και το τριπλάσιο μπάτζετ σε σχέση με τους ανταγωνιστές που τερμάτισαν πιο ψηλά στη βαθμολογία, δείχνει το δρόμο για την επόμενη χρονιά. Στο θέμα προπονητή αποφάσισε νωρίς να δώσει τα «κλειδιά» σε αυτόν που θα τα είχε πάρει από πέρυσι εάν μπορούσε τότε να φύγει από την ομάδα του.

Σε ό,τι αφορά τους παίκτες, είναι αποφασισμένος να αλλάξει πολλά στη φιλοσοφία διαμόρφωσής του. Πιο πολλοί νέοι, πιο πολλοί Έλληνες, πιο ευρεία γκάμα επιλογών και όχι αποκλειστικά παίκτες του προπονητή, όπως είχε συμβεί το περασμένο καλοκαίρι με τον Χάσι. Θα έρθουν παίκτες που ο ίδιος ο σύλλογος πιστεύει (π.χ. Χριστοδουλόπουλος), θα αποκτηθούν εισηγήσεις του Μαρτίνς, θα αξιοποιηθούν οι νεαροί της ομάδας, θα γίνουν κινήσεις και από το σκάουτ του Μοντέστο στην Γαλλία.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένας σοβαρός λόγος να μειωθούν τα κόστη, όπως και να επιδιωχθεί συρρίκνωση των συμβολαίων που υπήρχαν στην φετινή ομάδα και ήταν εκτός δεδομένων του ελληνικού πρωταθλήματος. Το οποίο, όπως, αποδείχτηκε (χωρίς να το πάμε στο παρασκηνιακό) μπορεί να κερδηθεί με φτηνότερες αλλά πιο «έξυπνες» λύσεις. Ασφαλώς και θα υπάρχουν μερικοί ποδοσφαιριστές που θα ξεχωρίζουν, σίγουρα θα γίνουν δυνατές κινήσεις από το εξωτερικό, άλλωστε ο Ολυμπιακός δεν γίνεται ποτέ να ξεσυνηθίσει να το κάνει αυτό. Στην πλειονότητά τους, όμως, οι παίκτες της ομάδας του Μαρτίνς θα επιδιωχθεί να διέπονται από φιλοδοξίες διακρίσεων και τίτλων και όχι να έχουν «βιτρίνα» το ακριβό κασέ τους.

Είναι μια στρατηγική που έχει ρίσκα στο κυνήγι της επιστροφής στα εγχώρια πρωτεία, διέπεται ωστόσο από λογική και ρεαλισμό. Το μεγάλο «στοίχημα» για τον Ολυμπιακό είναι να στηρίξει το νέο προπονητή του, να του δώσει χρόνο για να φτιάξει μια δυνατή και αποτελεσματική ομάδα (σιγά σιγά και θεαματική), έτσι ώστε τα πράγματα να επανέλθουν στην κανονικότητα για τον πειραϊκό σύλλογο. Κι όπως έχουμε ξαναπεί και θα πούμε πάλι πολλές φορές μέχρι να αρχίσει η επόμενη αγωνιστική περίοδος, αυτό που χρειάζεται πάνω απ' όλα στο ξεκίνημα είναι ψυχραιμία, υπομονή και στήριξη. Απ' όλους. Από την κορυφή της διοίκησης μέχρι τον τελευταίο οπαδό.