Τελικά ποιος ο λόγος ύπαρξης του VAR;

Το VAR ήρθε στη χώρα μας για να περιορίσει στο έπακρο τα διαιτητικά λάθη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αντάξιο των προσδοκιών. 

Τελικά ποιος ο λόγος ύπαρξης του VAR;

Ο ερχομός του VAR στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά αποτέλεσε μία σολομώντεια λύση, στην προσπάθεια των ανθρώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου να περιορίσουν τα διαιτητικά λάθη και κυρίως τα παράπονα των ομάδων που έβγαζαν κάθε τρεις και λίγο ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο γύρο του πρωταθλήματος το VAR έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις μιας και σχεδόν σε κάθε αγωνιστική κάνουμε αναφορά στο όνομά του.

Η χρήση του σίγουρα διευκολύνει τον διαιτητή στο να πάρει πιο καθαρά την τελική του απόφαση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαιτητές στο VAR βλέπουν και ξαναβλέπουν μία φάση και στη συνέχεια καταλήγουν σε λάθος αποφάσεις. Το λάθος είναι ανθρώπινο αλλά η εφαρμογή του VAR ήρθε για να το περιορίσει στο έπακρο, κάτι που δεν το έχει καταφέρει ομολογουμένως μέχρι στιγμής.

Τρανό παράδειγμα το ακυρωθέν γκολ του Χιλάλ Σουντανί στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Βόλο. Ο Αλγερινός έφυγε από κανονική θέση αλλά ο βοηθός τον υπέδειξε σε θέση οφσάιντ. Ο διαιτητής από την πλευρά του περίμενε την απόφαση του VAR για να κατοχυρώσει την απόφαση. Αφού είδαν και το ξαναείδαν στις οθόνες τους οι διαιτητές αποφάσισαν να μη μετρήσουν το γκολ. Αμέσως οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτυρήθηκαν έντονα, με τον αγώνα να περνά σε δεύτερη μοίρα. Ορισμένοι υποστήριξαν πως οι Πειραιώτες χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία το ακυρωθέν γκολ, καθώς δεν μπόρεσαν να κάμψουν την αντίσταση των Θεσσαλών. Όμως αλήθεια πόσο εύκολο είναι για τους παίκτες να προηγούνται νωρίς στο παιχνίδι και στη συνέχεια,αφού ακυρώνεται το γκολ, να πρέπει να αγωνιστούν σαν να μη συνέβη απολύτως τίποτα.

Μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να παίξουν μπάλα. Πώς όμως θα φέρουν στο έπακρο την αποστολή τους όταν βλέπουν να αδικούνται στο χώρο εργασίας τους; Αυτό θα πρέπει να αναλογιστούν όσοι ασχολούνται με το ελληνικό πρωτάθλημα και να σταματήσουν να εθελοτυφλούν παίζοντας με τη νοημοσύνη του φίλαθλου κοινού.

Το ποδόσφαιρο ήταν ανέκαθεν μία μεγάλη γιορτή όντας το λαϊκότερο άθλημα στον κόσμο. Με τη τεχνολογία να σημειώνει ραγδαία εξέλιξη αντί να βοηθά στην ανάπτυξη του άρχοντα των σπορ έχει κατορθώσει να το γυρίσει χρόνια πίσω. Τέτοια λάθη οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο γκρεμό και κυρίως διώχνουν τους φιλάθλους από τα γήπεδα, τα οποία αποτυπώνουν κάθε αγωνιστική μία μίζερη εικόνα. Και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ευρώπης γίνεται η εφαρμογή του VAR αλλά μόνο στη χώρα μας έχουμε την ικανότητα (γιατί περί ικανότητας πρόκειται) να βγάζουμε λάθος αποφάσεις.

Για να μπει ένα τέλος στο έργο αυτό θα ήταν καλό να δημοσιοποιούνται οι διάλογοι των ρέφερι με αυτούς του VAR για να καταλογίζεται στον μοναδικό υπεύθυνο το λάθος. Γιατί δεν γίνεται ο VAR να παίρνει στο λαιμό του τον διαιτητή αλλά ούτε και το αντίστροφο. Η σωστή χρήση του VAR είναι επιτακτική ειδικά τη φετινή χρονιά που ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί μέσα από τα play off, μιας και τα συνεχόμενα λάθη επηρεάζουν την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Και στην τελική δεν έχει να κάνει με χρώματα και με ομάδες αλλά με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που στη θέα των όσων διαδραματίζονται στη χώρα μας δεν πρόκειται να παραμείνουν στο μίζερο όπως εξελίσσεται πρωτάθλημα μας.