Ο Ρόκα θέλει και μπάτζετ

Μπορεί να έχει πλάνο και ιδέες ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής, αλλά χρειάζονται και χρήματα

Ο Ρόκα θέλει και μπάτζετ

Ο Παναθηναϊκός έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και δείχνει να λειτουργεί ως μια ομάδα που έχει συγκεκριμένους στόχους και τρόπο λειτουργίας. Οι παίκτες πληρώνονται στην ώρα τους, οι υπάλληλοι της ΠΑΕ το ίδιο, δεν υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα των προπονήσεων, αλλά ασφαλώς αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να ήταν το… ζητούμενο, λόγω της αδιαφορίας του Γιάννη Αλαφούζου και της εμμονής του να μην τακτοποιεί τις εκκρεμότητές του και πλέον να αποτελούν βεβαιότητες για τη σωστή διαχείριση της ομάδας, είναι προφανές όμως πως για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός δεν φτάνουν.

Οι «πράσινοι», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ποδοσφαιριστών, έχουν συγκεκριμένο ταβάνι. Δεν μπορούν να κερδίσουν ματς με τις λεγόμενες «μικρομεσαίες» ομάδες, δεν μπορούν να σκοράρουν, βασίζονται σε λίγους παίκτες. Μήπως πλέον συγκαταλέγονται και αυτοί στους… μικρομεσαίους; Μάλλον ναι.
Οι μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού στην πλειονότητά τους απέτυχαν. Με εξαίρεση τον Σένκεφελντ και κάποιες εκλάμψεις του Ζαχίντ, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες που αποκτήθηκαν όχι μόνο δεν έχουν βοηθήσει αλλά και έχουν προβληματίσει με την εικόνα τους. Ο Μολό με τις… τρέλες του, ο Μπεκ με την απίστευτη ευπάθειά του σε τραυματισμούς, ο Κολοβός να ψάχνει ταυτότητα και ρόλο, ο Περέα να μην πείθει, ο Κόναν να βολοδέρνει στη Λιβαδειά.

Είναι προφανές πως ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί ενίσχυση. «Φωνάζει» από μακριά πως έχει ανάγκη από μεταγραφές σε κομβικές θέσεις για να μπορέσει να προχωρήσει και να μην… υποχωρήσει.

Ο Τσάβι Ρόκα ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή και από τις πρώτες επαφές που έχει κάνει με τη διοίκηση και τον Δώνη δείχνει πως έχει και ιδέες και πλάνο. Το θέμα όμως είναι τα… εργαλεία που θα του δοθούν. Κακά τα ψέματα, για να γίνουν σωστές κινήσεις απαιτούνται ασφαλώς πλάνο, ατζέντα, γνωριμίες με μάνατζερ και συλλόγους, διορατικότητα και ευελιξία. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζονται χρήματα. Κι ο Νταμπίζας εδώ που τα λέμε ιδέες είχε, αλλά περίμενε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να μη βρει ομάδα ο Σένκεφελντ για να τον πείσει να δεχτεί την πρόταση του Παναθηναϊκού…
Συνεπώς η μπάλα πλέον έρχεται στα πόδια του μεγαλομετόχου. Ο Γιάννης Αλαφούζος θα πρέπει λοιπόν να στηρίξει και την προσπάθεια που καταβάλλει η ομάδα του αλλά και τον νέο τεχνικό διευθυντή. Να διαθέσει παραπάνω χρήματα και να δώσει σε Ρόκα και Δώνη τη δυνατότητα να κινηθούν με περισσότερη σιγουριά στο… πορτοφόλι τους. Ειδικά στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου οι ευκαιρίες είναι λίγες και κοστίζουν περισσότερο. Απαιτούνται λοιπόν έξυπνοι χειρισμοί και φυσικά χρήματα. Να μην περιμένει και ο Ρόκα τις… καθυστερήσεις στα τέλη Ιανουαρίου για να βρει κάποιον που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει ομάδα…

Εξάλλου η επικείμενη μείωση της φορολογίας στα επαγγελματικά συμβόλαια, για την οποία ο Γιάννης Αλαφούζος πίεσε τόσο πολύ προεκλογικά και μετεκλογικά, θα αποφέρει περίπου 1,4 εκατ. ευρώ κέρδος στον «μνημονιακό» προϋπολογισμό της ΠΑΕ. Συνεπώς υπάρχει ο απαιτούμενος… δημοσιονομικός χώρος για μια υπέρβαση, διότι η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο δεν βελτιώνεται με προσθαφαιρέσεις στα λογιστικά βιβλία…