Το αήττητο ζευγάρι 

O Kώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τα όσα συνέβησαν στην 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος (τέλος του α΄ γύρου)

Το αήττητο ζευγάρι 

Η αυλαία του (κουτσουρεμένου σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν) πρώτου γύρου έπεσε χτες με ένα ρεκόρ. Για πρώτη φορά δύο ομάδες (Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ) έφτασαν στο τέρμα του αήττητες. Ωστόσο, φέτος ο πρώτος γύρος δεν είναι τα μισά του πρωταθλήματος, καθώς με τη διεξαγωγή των πλέι οφ απομένουν άλλες 23 αγωνιστικές για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Αν η κανονική περίοδος έληγε χτες, ο Παναθηναϊκός θα έμενε εκτός πλέι οφ. Αντίθετα το «παρών» θα έδιναν τρεις ομάδες από την περιφέρεια, η ΑΕΛ, ο ΟΦΗ και η Ξάνθη. Ύστερα από όλα αυτά, ο δεύτερος γύρος αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον…

Στην 13η αγωνιστική ο Ολυμπιακός έπραξε το σωστό στο Αγρίνιο. Σκοράροντας νωρίς έφερε το ματς με τον Παναιτωλικό στα μέτρα του και ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου είχε εξασφαλίσει τη νίκη 3-0, που είναι η ευρύτερη φετινή εκτός έδρας –σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πυροβόλησε δις, δείχνοντας ότι μπορεί να βρει τον στόχο και μακριά και από το «Γ. Καραϊσκάκης» όπου-κατά δήλωσή του νιώθει πιο άνετα.

Η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια ενώ η εμφάνιση του δεύτερου, παράδειγμα προς αποφυγή. Στον αντίποδα, ο δίχως μέχρι τώρα νίκη Παναιτωλικός θα πρέπει να προετοιμάζεται για το… μοιραίο δεδομένου ότι και οι πέντε ομάδες που βρέθηκαν στην ίδια θέση στο παρελθόν, στο τέλος υποβιβάστηκαν.

Το ΠΑΟΚ-Ξάνθη τελικά έγινε κανονικά παρά το αίτημα του Ολυμπιακού για αναβολή του, μετά τα όσα είδαν μεσοβδόμαδα το φως της δημοσιότητας περί συνιδιοκτησίας των δυο ΠΑΕ. Έγινε και ο ΠΑΟΚ είδε κι έπαθε να πάρει τη νίκη 2-0. Μέχρι το 80΄ ο Κάρλος Αμπάντ που ο Μπίσεσβαρ τον λύγισε, ο 24χρονος τερματοφύλακας που έμαθε τα μυστικά της θέσης στη σχολή της Ρεάλ Μαδρίτης και ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στην Ξάνθη, δανεικός από την Κόρδοβα, κρατούσε γερά. Τέλειωσε, δε, το ματς με 10 αποκρούσεις στις 23 τελικές του ΠΑΟΚ.

Και μόνο με το… βλέμμα του ο Μάσιμο Καρέρα μεταμόρφωσε την ΑΕΚ η οποία με τον Ιταλό τεχνικό παρατηρητή στην εξέδρα φιλοδώρησε πέντε γκολ τον Πανιώνιο που είχε σηκώσει κεφάλι τελευταία. Η εμφάνιση αυτή ήταν το καλύτερο «αντίο» για τον Νίκο Κωστένογλου και ταυτόχρονα το καλύτερο καλωσόρισμα στον διάδοχό του. Με το χατ-τρικ που σημείωσε ο Νέλσον Ολιβέιρα έφτασε τα 8 γκολ και πέρασε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ.

Ο Γιάννης Φετφατζίδης, με μια ασίστ κι ένα γκολ στις καθυστερήσεις έσωσε τον Άρη (2-2) στο ματς με τον Ατρόμητο και πίκρανε τον πρώην προπονητή του, Σάββα Παντελίδη στο ντεμπούτο του με την ομάδα του Περιστερίου.

Στον αγώνα της Τρίπολης, Αστέρας και ΑΕΛ το σκορ ήταν 1-1 στα γκολ και 0-4 στις ανακοινώσεις. Τρεις είχε βγάλει η ΠΑΕ κατά τη διάρκεια του 90λεπτου και μια ο ιδιοκτήτης της, Αλέξης Κούγιας στο φινάλε.

Δύσκολη Κυριακή για τους προπονητές που ντεμπουτάρισαν στον πάγκο. Ούτε ο Παντελίδης νίκησε με τον Ατρόμητο, ούτε ο Ράσταβατς με τον Αστέρα.

Η Λαμία, που θέλει να γίνει… ΟΦΗ, νίκησε 2-1 την κρητική ομάδα με τρόπο εμφατικό και κάνει όνειρα πλέι-οφ παρότι ο προπονητής της Άκης Μάντζιος ισχυρίζεται ότι η προοπτική αυτή είναι μακρινή.

Στη Λαμία όπως και στο Βόλο οι διαιτητές έδωσαν δυο-δυο τα πέναλτι με τη βοήθεια (;) του VAR κάνοντας τους κοινούς θνητούς να αναρωτιούνται τι στη ευχή βλέπουν στο βίντεο που όλοι οι άλλοι αδυνατούν να δουν…