Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Η παράδοση και οι δύο ήττες, που δείχνουν «άσο»

Γιατί ο Ολυμπιακός έχει και άλλου είδους κίνητρα, ώστε να επικρατήσει την Κυριακή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Τι σημαίνουν οι δύο περσινές ήττες για τη σειρά αποτελεσμάτων στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Πότε είχαν κάνει τρεις νίκες μέσα στην ίδια σεζόν οι Θεσσαλονικείς. Το εκπληκτικό «14 στα 14»!

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Η παράδοση και οι δύο ήττες, που δείχνουν «άσο»

Ο Ολυμπιακός έχει ένα σωρό λόγους να επιδιώξει τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής (01/12, 19:30). Για να αποκτήσει ξανά τη γλυκιά μοναξιά της κορυφής στον βαθμολογικό πίνακα, για να κάνει επίδειξη ποιοτικής υπεροχής απέναντι στον βασικό αντίπαλό του στη μάχη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου, αλλά και για να διαμορφώσει ένα διαφορετικό κλίμα στις τάξεις του, επαναφέροντας την ηρεμία και τη θετική ατμόσφαιρα.

Στοιχεία που διαταράχθηκαν κυρίως από την ισοπαλία της περασμένης αγωνιστικής στη Νέα Σμύρνη, αλλά και την ήττα ~με τον τρόπο που ήρθε αυτή~ από την Τότεναμ στο Λονδίνο για την αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ηρεμία και αυτοπεποίθηση που θα είναι πολύ απαραίτητες συνθήκες ενόψει και του «τελικού» με τον Ερυθρό Αστέρα σε λίγες μέρες στο Φάληρο, για τη συνέχεια της φετινής ευρωπαϊκής πορείας της ομάδας στο Γιουρόπα Λιγκ.

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμη. Κάτι που αφορά την ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να ισοφαρίσει ένα αρνητικό ρεκόρ στα παιχνίδια του με τον ΠΑΟΚ στη Σούπερ Λίγκα, έπειτα από τις δύο περσινές ήττες, το 0-1 στο «Καραϊσκάκης» με το διπλό αυτογκόλ Γιαννιώτη - Βούκοβιτς και το 1-3 της Τούμπας, εκεί όπου οριστικοποιήθηκε η απώλεια του πρωταθλήματος.

Και περίπτωση τρίτης σερί ήττας θα σημαίνει ότι θα επαναληφθεί κάτι που είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια, σε μια σεζόν στην οποία ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να νικήσει τον Ολυμπιακό τρεις φορές, καθώς ήταν περίοδος στην οποία υπήρχαν πλέι οφ. Ήταν η σεζόν 2009-10, τότε που ο Ολυμπιακός είχε κάνει τραγικό φινάλε, είχε μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία και τελικά τερμάτισε πέμπτος με τις αποτυχίες που είχε στην έξτρα διαδικασία. Και το αμέσως επόμενο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η διαδοχή στη διοικητική ηγεσία του, από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ είχε κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου νικήσει τον Ολυμπιακό με 1-0 στο Φάληρο, στις 24 Ιανουαρίου του 2010 με σκόρερ τον Εντίνιο. Και στα πλέι οφ επικράτησε με το ίδιο σκορ (1-0) τόσο στην Τούμπα (στις 9 Μαΐου 2010 με γκολ του Μουσλίμοβιτς) όσο και στο «Καραϊσκάκης» (στις 12 Μαΐου, με γκολ του Βλάνταν Ίβιτς). Προπονητής του ΠΑΟΚ σε εκείνες τις σερί νίκες επί του Ολυμπιακού ήταν ο Φερνάντο Σάντος.

Πριν από αυτά τα αποτελέσματα, στον πρώτο γύρο εκείνης της σεζόν ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει στην Τούμπα με 2-1, με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού στο τελευταίο λεπτό. Ενώ το επόμενο παιχνίδι μετά τις τρεις σερί νίκες του ΠΑΟΚ ήταν στο Φάληρο, τον Νοέμβριο του 2010, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε ξανά στον πάγκο του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 3-0, με δύο γκολ του Κέβιν Μιραλάς και ένα του Ντένις Ρόμενταλ.

Ξανά παράδοση στο «κάστρο» του

Με την περσινή άδοξη ήττα του σε ένα ντέρμπι όπου είχε «λιώσει» τον ΠΑΟΚ, είχε κάνει 25 τελικές προσπάθειες και δεν μπόρεσε να σκοράρει, ενώ είχε δεχτεί ένα αστείο γκολ σε μία από τις ελάχιστες επιθέσεις των Θεσσαλονικέων, ο Ολυμπιακός είχε χάσει την ευκαιρία να κάνει τέσσερις σερί νίκες επί του ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος. Είχαν προηγηθεί οι τρεις διαδοχικές ανά σεζόν νίκες του στο Φάληρο, με 1-0 το 2015-16 με το γκολ του Ομάρ, με 2-1 το 2016-17, με τον Μιλιβόγεβιτς να ολοκληρώνει την ανατροπή στις καθυστερήσεις, και πρόπερσι με 1-0 χάρη στο γκολ του Ένγκελς.

Τέσσερις σερί νίκες στην έδρα του επί του ΠΑΟΚ δεν είχε κάνει ο Ολυμπιακός την τελευταία 15ετία και από τη στιγμή που έχασε πέρυσι την ευκαιρία, μπορεί να αρχίσει από φέτος ένα νέο σερί. Αλλά, βέβαια, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επαναληφθεί το εκπληκτικό «14 στα 14» που είχε ο Ολυμπιακός επί του ΠΑΟΚ από το 1989 έως το 2003, όταν τον υποδεχόταν για το πρωτάθλημα!

Είναι μια σειρά νικών από τις πιο εντυπωσιακές που έχουν σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός είχε πάρει ξεκάθαρα τον «αέρα» του «Δικεφάλου» και τον κέρδιζε κάθε χρόνο, ακόμη κι αν δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η εποχή της παντοδυναμίας του με τα σερί πρωταθλήματα. Ακόμη και στα «πέτρινα χρόνια». Από το 1988-89, όταν ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με το γκολ του Μπορμπόκη, ακολούθησαν:

  • Το 1989-90 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 4-0 (Αλεξίου, Μητρόπουλος και 2 Αναστόπουλος).
  • Το 1990-91 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-2 (Μητρόπουλος, Προτάσοφ, Αναστόπουλος ~ Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης).
  • Το 1991-92 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-2 (Τσαλουχίδης, Σάβιτσεφ, Προτάσοφ ~ Αναστασιάδης, Λαγωνίδης).
  • Το 1992-93 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0 (Προτάσοφ, Μαυρομάτης).
  • Το 1993-94 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0 (Κρίστενσεν).
  • Το 1994-95 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0 (Μπατίστα, Καραπιάλης).
  • Το 1995-96 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0 (Καραπιάλης).
  • Το 1996-97 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0 (Καραπιάλης).
  • Το 1997-98 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0 (Καραπιάλης, Αλεξανδρής).
  • Το 1998-99 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-1 (Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος ~ Βρύζας).
  • Το 1999-00 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 4-1 (Γιαννακόπουλος, Νινιάδης, Αμανατίδης, Τζιοβάνι ~ Φραντζέσκος).
  • Το 2000-01 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0 (Ανατολάκης).
  • Το 2001-02 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-2 (Τζιοβάνι, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς ~ Γ.Χ. Γεωργιάδης 2).
  • Το 2002-03 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 4-3 (Ζε Ελίας, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι, Χούτος ~ Καφές 3).

Συνολικά, δηλαδή, 14 αναμετρήσεις με ισάριθμες νίκες του Ολυμπιακού. Ένα τρομερό ρεκόρ που έσπασε με το 1-2 της Ριζούπολης (Καστίγιο ~ Σαλπιγγίδης, Σπάσιτς).