O ΠΑΟΚ «αφ' υψηλού»

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για όσα συνέβησαν την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος Super League.

O ΠΑΟΚ «αφ' υψηλού»

Ο Ολυμπιακός στραβοπάτησε στη Νέα Σμύρνη τη χειρότερη δυνατή στιγμή: παραμονές του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Τώρα οι δυο ομάδες πάνε στη συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής (1/12) ισόβαθμες στην κορυφή, η μια γεμάτη αυτοπεποίθηση και η άλλη ευρισκόμενη υπό μεγάλη πίεση.

Ο ΠΑΟΚ αυτή τη φορά δεν επέστρεψε το «δώρο» του Ολυμπιακού, όπως είχε γίνει μετά το 0-0 στην Ξάνθη όταν κόλλησε στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Το πήρε και είπε κι «ευχαριστώ», επικρατώντας 1-0 της ΑΕΛ πιο εύκολα από ότι δείχνει το σκορ.

Καθάρισε για άλλο ένα ματς ο Κάρολ Σφιντέρσκι με το έβδομο φετινό του γκολ. Η ΑΕΛ, χωρίς τους δανεικούς από τον ΠΑΟΚ, Ουάρντα, Κάτσε, διεκδίκησε πέναλτι στο 5΄ σε χέρι του Ίνγκασον αλλά ο VAR για άλλη μια φορά φέτος στην Τούμπα «πριμοδότησε» τον γηπεδούχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ όλες οι ομάδες της πρώτης οκτάδας έχασαν βαθμούς στην 11η αγωνιστική! Ο «Γηρυόνης» επηρέασε και τα «ορεινά» της Superleague

Στη Νέα Σμύρνη ο Ολυμπιακός δημιούργησε 23 τελικές αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει ήρωα τον δεύτερο τερματοφύλακα του Πανιωνίου, Ζερεμί Μαλέρμπ, ο οποίος πραγματοποίησε δέκα αποκρούσεις και νικήθηκε μόνο από το πέναλτι του Βαλμπουενά.

Νόμιζε ο Ολυμπιακός ότι το ματς τελείωσε στο 55΄ και δεν κυνήγησε το δεύτερο γκολ που θα κλείδωνε τη νίκη, γεγονός που πλήρωσε ακριβά στο 88΄ με το γκολ του Εμμανουηλίδη, σε μια φάση που δεν κοιμήθηκε ο Θεός αλλά ολόκληρη η άμυνά του, μηδέ του Σα εξαιρουμένου.

Λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος. Τα ίδια λάθη έκανε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ αλλά και με την ΑΕΛ και τον Άρη και ήταν τυχερός που το φινάλε δεν ήταν το ίδιο με αυτό της Νέα Σμύρνης. Ούτε είναι τυχαίο ότι στο «Καραϊσκάκης» έχει βάλει 14 γκολ και μακριά από αυτό μόνο 5.

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, που αγωνίζεται ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό, έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο 300ός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Πανιωνίου στην Α’ Εθνική/Super League που σκοράρει και ο πρώτος από τους σκόρερ που έχει γεννηθεί το 2000 (24.10.2000). Ο μικρός μετράει ήδη 3 γκολ σε 15 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία.

Ένας άλλος 19χρονος ο Αποστόλης Τσιλιγγίρης, με τις σωτήριες επεμβάσεις του βοήθησε τον Άρη που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ιντέγε, να πάρει βαθμό (1-1) από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και τον Γερμανό προπονητή του, Μίκαελ Ένινγκ να διατηρήσει το αήττητο στον πάγκο μετά από πέντε αγώνες.

Τον Τσιλιγγίρη μιμήθηκε στο Αγρίνιο ο Σωκράτης Διούδης ο οποίος με τις αποκρούσεις του τσίμπησε τον βαθμό για τον Παναθηναϊκό κι άφησε τον Παναιτωλικό μέσα στην απόγνωση: φτάσαμε στην 11η αγωνιστική κι ακόμη δεν έχει γευτεί τη νίκη.

O Ατρόμητος είχε στο ματς με τον ΟΦΗ από «μηχανής Θεό» τον Πέτρο Γιακουμάκη ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων κι έδωσε λύση στο αδιέξοδο που διαγραφόταν λόγω του 1-1.

Η Λαμία, με την τρίτη διαδοχική νίκη της στο πρωτάθλημα, και μάλιστα χωρίς να δεχτεί γκολ σε αυτούς τους τρεις αγώνες, μοιάζει έξαφνα με τρένο και ο νεοπροσληφθείς προπονητής της Απόστολος Μάντζιος με… Ζοσέ Μουρίνιο.

«Μηχανοδηγός» στο 1-0 επί της Ξάνθης, ο Ντάνι Μπεχαράνο, ο 25χρονος Βολιβιανός μέσος ο οποίος τις τρεις προηγούμενες σεζόν και σε 42 συμμετοχές με Παναιτωλικό και Λαμία δεν είχε πετύχει γκολ και φέτος σε 11 έχει σημειώσει ήδη δύο! (το άλλο με Πανιώνιο).

Τέλος, στην Τρίπολη, η βροχή ξέπλυνε την… αμαρτία του Τασουλή και η αποβολή του δεν στοίχισε στον Αστέρα ο οποίος αν κι αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο πήρε τον βαθμό από τον Βόλο (0-0).