Δεν νίκησε κανείς αλλά ένας ήταν χαμένος

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τα όσα συνέβησαν στην 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League.

 Δεν νίκησε κανείς αλλά ένας ήταν χαμένος

Δεν ήταν για καρδιακούς η 9η αγωνιστική στο πρωτάθλημα. Έγιναν τόσα πολλά που οι γιατροί θα έπρεπε να είναι σε επιφυλακή ολόκληρο το σαββατοκύριακο. Παρόλο όμως τον καταιγισμό γεγονότων η κατάσταση στην κορυφή δεν άλλαξε. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να είναι δυο βαθμούς μπροστά από τον ΠΑΟΚ μετά και τη συμπλήρωση του ενός τρίτου του πρωταθλήματος.

Από τους δυο μονομάχους του τίτλου κανείς δεν νίκησε την 9η αγωνιστική. Αν υπάρχει, ωστόσο, ένας χαμένος αυτός είναι ο ΠΑΟΚ ο οποίος μετά τον Άρη πέταξε άλλους δυο βαθμούς στην Τούμπα με αυτό το 2-2 που έφερε με τον Παναθηναϊκό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι 1-2, αν ο Σλοβένος διαιτητής δεν τραβούσε τις καθυστερήσεις πέρα από τον καθορισμένο χρόνο.

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ έπεσε από τον Λευκό Πύργο και όχι μόνο σώθηκε αλλά βρήκε και πορτοφόλι. Τώρα αν είναι… γεμάτο, θα φανεί στην πορεία. Προς το παρόν, πάντως, μένει ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου κι αυτό το οφείλει στον αρχηγό του Αντελίνιο Βιεϊρίνια, ο οποίος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του επέστρεψε εσπευσμένα στη δράση για να περισώσει ό,τι μπορεί.

Έπαιζε πεντάλεπτα αλλά χτες χρειάστηκε να μπει στο ημίχρονο για να αλλάξει τον ρου του αγώνα. Και πράγματι το έκανε, σημειώνοντας δυο γκολ, το ένα στο 99΄με πέναλτι που ήταν και η σανίδα σωτηρίας για τον ΠΑΟΚ.

Η στατιστική λέει ότι ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη έκανε 14 τελικές. Αν θέλουμε, το πιστεύουμε. Στην πραγματικότητα ελάχιστα απείλησε την τοπική ομάδα. Κι όταν ακόμη έφτασε με κάποιες αξιώσεις στο τέρμα, έπεσε πάνω στον Κάρλος Αμπάντ, τον Ισπανό τερματοφύλακα, που είχε κατεβάσει τα ρολά.

Δεν είναι όλα τα ματς ίδια, κι αυτό οφείλει να το γνωρίζει ο Πέδρο Μαρτίνς που αντιμετώπισε την Ξάνθη σαν να ήταν ΑΕΚ. Μεγάλο λάθος. Άλλο ΑΕΚ, άλλο Ξάνθη. Γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός δεν βρήκε λύσεις απέναντι στο αντιποδόσφαιρο του αντιπάλου του και κόλλησε στο μηδέν για πρώτη φορά μετά από 31 παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

Ούτε πέρσι (1-1), ούτε πρόπερσι (1-1) είχε φύγει νικητής από την Ξάνθη. Και τις δυο αυτές χρονιές άλλη ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα, το 2018 η ΑΕΚ, το 2019 ο ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ «τα είδε όλα» μέχρι να κάμψει 3-2 την αντίσταση του Ατρόμητου. Αυτός που ξόρκισε τον εφιάλτη των τελευταίων χρόνων ήταν ο Νέλσον Ολιβέιρα που πέτυχε δυο γκολ και ένα… μισό καθώς το πρώτο χρεώθηκε αυτογκόλ του Μανδά.

Ήταν άσχημη η χτεσινή βραδιά για τον18χρονο γκολκίπερ, που θεωρείται ο « Έλληνας Ντοναρούμα». Έβαλε ένα αυτογκόλ και πρόσφερε ένα άλλο στον Ολιβέιρα. Οι συμπαίκτες του έσπευσαν να του συμπαρασταθούν. Μικρός είναι, θα μάθει…

Ο Ατρόμητος πίστεψε στο βαθμό μετά από την ισοφάριση του Ανδρούτσου στο 89΄. Ο δανεικός από τον Ολυμπιακό χαφ έκανε καλό ματς κερδίζοντας το πέναλτι για το 0-1 και σημειώνοντας το 2-2 αλλά η εμφάνισή του πήγε στράφι στις καθυστερήσεις…

Το ματς της αγωνιστικής έγινε στη Λάρισα. ΑΕΛ και ΟΦΗ πρόσφεραν χορταστικό θέαμα και δυνατές συγκινήσεις. Η κρητική ομάδα χάρη στην επίθεση που βγάζει φωτιά (19 γκολ) προηγήθηκε 2-0 αλλά προδόθηκε από την ευάλωτη άμυνα του και έφυγε με άδεια χέρια.

Πολλά εύγε στην ΑΕΛ που μέσα σε λίγες αγωνιστικές (η πρώτη ήταν με τον Άρη) κατάφερε να γυρίσει ματς στο οποίο φορτώθηκε από το ξεκίνημα με δυο γκολ στην πλάτη. Ο Αμρ Ουάρντα, ένα γκολ, μια ασίστ, έκανε άλλο ένα σόου στο γήπεδο (και στην εξέδρα)

Όπου φτωχός και η μοίρα του. Αυτό ταιριάζει γάντι στον Πανιώνιο που κόντρα στον Άρη είδε όλα να του πηγαίνουν στραβά από το ζέσταμα κιόλας, όταν τραυματίστηκε ο βασικός τερματοφύλακας Κότνικ και την εστία κλήθηκε να υπερασπίσει ο Ζερεμί Μαλέρμπ. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 38' τραυματίστηκε σοβαρά ο Μαξίμοβιτς και ο αντικαταστάτης του, Σέρβος Μιλόγεβιτς δέχτηκε δυο κίτρινες κάρτες και (στο 48') άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες.

Μέχρι και ο σκόρερ Άρσε αποχώρησε τραυματίας. Τελικά οι 10 γενναίοι λύγισαν στο 87΄ όταν ο Ρόουζ κατάφερε να νικήσει τον Μαλέρμπ. Ο Άρης ξύπνησε αργά κάνοντας επτά τελικές στα τελευταία λεπτά αλλά η καλή του τύχη είχε φύγει από το γήπεδο και οι επιθέσεις του σταμάτησαν δυο φορές στα δοκάρια.

Ούτε στην 9η αγωνιστική γεύτηκε τη νίκη ο Παναιτωλικός καθώς έμεινε στο 1-1 με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Ζοάν Μαρσιάλ ήταν αυτός που σκόρπισε χαμόγελα (γκολ για το 1-0) και αυτός που τα πήρε πίσω (πέναλτι στον Καπίγια, ο Μπαράλες 1-1). Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για τους Αγρινιώτες.