Γιάννης Τσιλιγκιρίδης στο «ΦΩΣ»: «Βράζει η Ξάνθη»

Αποκαλυπτικός στο «ΦΩΣ» ο πιο παλιός ρεπόρτερ της Ξάνθης, Γιάννης Τσιλιγκιρίδης. «Η άμυνα είναι το αδύναμο σημείο της Ξάνθης».

Γιάννης Τσιλιγκιρίδης στο «ΦΩΣ»: «Βράζει η Ξάνθη»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μεγάλο ματς αυτό του Ολυμπιακού στην Ξάνθη. Μία ομάδα που έχει γίνει μη φιλική προς τον Ολυμπιακό, την υποπτεύονται για διάφορα στον Ολυμπιακό, η αλήθεια είναι ότι δίνει αφορμές αφού έχει καλή σχέση με τον ΠΑΟΚ τον τελευταίο καιρό. Το τι είδους σχέση είναι αυτή, δεν είμαι ντετέκτιβ και δεν μπορώ να το αποδείξω. Σε αυτό το γήπεδο πάντως γίνονται τα ματς «αίμα και άμμος» τα τελευταία 2 χρόνια, συναντάει μεγάλα προβλήματα ο Ολυμπιακός, και διαιτητικά λάθη.

Τώρα θα έχει και τον κόσμο του μαζί, πολύ κόσμο, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί είναι εύκολο να γίνει προβοκάτσια ή να βρεθούν δύο θερμόαιμοι να τσιμπήσουν σε προκλήσεις και να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός. Πλησιάζει το ματς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, μην το ξεχνάμε. Κανείς δεν θέλει τιμωρία του Καραϊσκάκη στο ματς που μπορεί να κρίνει την πρώτη θέση.

Σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι, ζήτησα από τον πιο παλιό ρεπόρτερ της Ξάνθης που τον ξέρω πολλά χρόνια και είναι αξιόπιστος, να μου μιλήσει. Στην αρχή μου τα είπε οφ δε ρέκορντ, μετά αφού τελειώσαμε τον ρώτησα αν θέλει να βάλω το όνομά του και μου είπε «βάλτο, δεν έχω πρόβλημα, άλλωστε τα λέω και στο ραδιόφωνο στην Ξάνθη αυτά και τα γράφω». Είναι ο Γιάννης Τσιλιγκιρίδης.

Πού πονάει η ομάδα της Ξάνθης και ποια είναι τα ατού της; Μου είπε ενδιαφέροντα πράγματα. Ήταν και πολλά χρόνια ανταποκριτής στο «ΦΩΣ», πλέον δεν είναι. Αφού γράψω τα δικά του, μετά θα γράψω και δικές μου πληροφορίες από αλλού.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/11/2019

Γιάννη, από περιέργεια, οι πιο πολλοί κάτοικοι της Ξάνθης- και την ξέρεις καλά την πόλη- ποια ομάδα υποστηρίζουν από τις μεγάλες;

Τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Με ποια σειρά; Τι είναι πιο πολλοί;

Οι Ολυμπιακοί είναι πιο πολλοί.

Πιστεύεις ότι υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων;

Μέσα στο γήπεδο όχι. Είναι φιλήσυχοι οι οπαδοί της Ξάνθης.

Και αν έρθουν ΠΑΟΚτσήδες;

Γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για το ποιοι παίρνουν τα εισιτήρια.

Έχει πουληθεί η ομάδα της Ξάνθης;

Όχι, δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Βράζει η πόλη μετά τα τελευταία γεγονότα και τις δηλώσεις. Θα υπάρξουν πολλές αποδοκιμασίες εις βάρος του Ολυμπιακού στο γήπεδο.

Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης της Ξάνθης;

Ο Εντουάρτο. Κόστισε και τα πιο πολλά λεφτά. Ακριβός πολύ για τα δεδομένα της Ξάνθης.

Άλλος MVP της ομάδας ως τώρα;

Ο Στάρτζεον. Πολύ καλός παίκτης. Αυτοί οι δύο τραβάνε την Ξάνθη και είναι ψηλά στη βαθμολογία.

Πού πονάει η Ξάνθη; Πού μπορεί να την χτυπήσει ο Ολυμπιακός; Πες μου για τα σέντερ μπακ.

Η φετινή Ξάνθη είναι τέταρτη στη βαθμολογία στηριζόμενη σε πολλές μεταγραφές που έκανε και σε ποιοτικούς παίκτες που ήρθαν. Όμως εγώ κάνω και την κριτική, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα... Στα δύο τελευταία ματς ηττήθηκε. Και στα πρώτα ματς που πήρε, βρήκε κάποιες ομάδες απροετοίμαστες, και σε κάθε ματς έκανε 5-6 τελικές μόνο. Δεν παίζει ακόμα καλό ποδόσφαιρο, ενώ έχει καλούς παίκτες. Το υλικό της φέτος σε σχέση με πέρσι δεν έχει καμία σχέση, είναι εμφανώς καλύτερο. Θεωρώ ότι είναι το καλύτερο υλικό τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα όμως δεν παίζει καλά και επίσης μπάζει πίσω.

Για τα σέντερ μπακ δεν μου είπες.

Πρέπει να ενισχυθεί η Ξάνθη στην άμυνα οπωσδήποτε τον Γενάρη. Και θα εισηγηθεί ο Γιάννης Παπαδημητρίου μεταγραφές για την άμυνα. Εκεί πονάει η ομάδα. Και με τον Άρη και με τον ΟΦΗ είδαμε ότι στοίχισε η αργοπορία στα σέντερ μπακ. Μέχρι να γυρίσει ο Λισγάρας, δυστυχώς περνάνε οι αντίπαλοι, είναι αργός. Και ο Μαλεζάς, σε κάθε ματς βλέπουμε λάθη. Ενώ είναι υψηλόσωμοι και έμπειροι. Και παίζει ο Καρασαλίδης που προοριζόταν για αλλαγή. Είναι απογοήτευση η άμυνα. Η απουσία του Μπαξεβανίδη έχει στοιχίσει πολύ. Ο Ντίρεσταμ δεν κάνει ούτε για να είναι στον πάγκο. Ο Σόσα είναι πλήρης απογήτευση, ενώ είχε αρχίσει καλά.

Πόσα χρόνια είσαι ρεπόρτερ στην Ξάνθη;

37 χρόνια! Είμαι 68 χρονών.

Και στο «ΦΩΣ» πόσα χρόνια ήσουν;

26 χρόνια! Ζήσαμε πολλά με τον μακαρίτη τον Θόδωρο Νικολαϊδη. Ακόμα όμως είμαι μάχιμος και παρακολουθώ δημοσιογραφικά την Ξάνθη, όχι μόνο γράφω αλλά και κάνω ραδιόφωνο συνεχώς. Και όπως βλέπεις την κριτική την κάνω.

Εδώ να προσθέσω κάποια στοιχεία για την Ξάνθη. Οι δύο καλύτεροι παίκτες της Ξάνθης που μου είπε ο έμπειρος συνάδερφος, φήμες λένε ότι ελέγχονται από τον ΠΑΟΚ. Και ότι ήρθαν μέσα από μανατζερικά δίκτυα που έχει χρησιμοποιήσει ο ΠΑΟΚ. Και ότι τους παρακολουθεί.

Τον Εντουάρτο μάλιστα τον είχε στην Μπράγκα πέρσι ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ, τον είχε πάρει με μεταγραφή το καλοκαίρι του 2018 από την Εστορίλ, ακριβή μεταγραφή. Βραζιλιάνος 26 χρονών μεσοεπιθετικός, καλός παίκτης, απορούσε η πιάτσα πώς τον πήρε η Ξάνθη.

Ο Στάρτζεον είναι κι αυτός καλός παίκτης, δανεικός, και αυτός από Πορτογαλική ομάδα, τη Φεϊρένσε η οποία τον πήρε από την Γκιμαράες το 2017. Η οψιόν αγοράς που λέγεται ότι έχει η Ξάνθη για αυτόν τον παίκτη είναι 750.000 ευρώ αλλά εγώ γενικώς στο ποδόσφαιρο δεν πιστεύω ποσά που λέγονται. Πολλές φορές υπάρχουν λόγοι για ομάδες να βάζουν ποσά προς τα κάτω ή προς τα πάνω... Από τότε που μπήκε το financial fair play υπάρχουν υποψίες και για υποτιμολογήσεις. Δεν λέω ότι το κάνει η Ξάνθη, γενικώς εγώ στο ποδόσφαιρο δεν πιστεύω ποσά σε όλες τις ομάδες.

Ο Στάρτζεον παίζει αριστερά αλλά και στον άξονα και δεξιά. Είναι διεισδυτικός, δίνει ασίστ, είναι ένα από τα δύο κλειδιά της Ξάνθης μαζί με τον Εντουάρντο.

Ο συνάδελφος μού είπε ότι η Ξάνθη πονάει στην άμυνα. Έχουν βαρύνει βλέπετε και οι ηλικίες. Ο Λισγάρας είναι 33, ο Μαλεζάς είναι 34 στα 35. Ο Καρασαλίδης έχει παίξει σε ένα σωρό ομάδες χωρίς να στεριώσει κάπου και να κάνει καριέρα. Κάθε χρόνο αλλάζει ομάδα! Ο Ντίρεσταμ ο Σουηδός, δεν έχει κάνει τίποτα σπουδαίο στην καριέρα του, δεν τους έχει πείσει στην Ξάνθη.

Τέλος, έψαξα αυτό που μου είπε ο συνάδελφος ότι η Ξάνθη κάνει λίγες τελικές. Έχει δίκαιο. Όχι μόνο έχει δίκαιο, αλλά ερευνώντας τα στατιστικά της Σούπερ Λίγκα, είδα ότι η Ξάνθη είναι η προτελευταία ομάδα στις τελικές προσπάθειες! Απίστευτο, ενώ είναι 4η στη βαθμολογία. Αυτό δείχνει ότι ούτε ωραία μπάλα παίζει, καθώς και ότι είναι τυχερή ή πολύ αποτελεσματική- ή και τα δύο μαζί.

Πρώτη ομάδα στις τελικές προσπάθειες ο ΟΦΗ ο οποίος είναι πράγματι εντυπωσιακός στο παιχνίδι του. Η Ξάνθη έχει λιγότερες τελικές ακόμα και από τον Πανιώνιο! Ο Παναιτωλικός είναι η μόνη ομάδα από όλες στο πρωτάθλημα που έχει λιγότερες τελικές από την Ξάνθη. Όλες οι άλλες ομάδες έχουν κάνει περισσότερες από την Ξάνθη! 51 μόλις τελικές σε 8 αγώνες.

Γνώμη μου; Ο Ολυμπιακός αν είναι καλός, θα περάσει από εκεί με νίκη. Όμως πρέπει να παίξει γρήγορα μπροστά και να χτυπήσει την προβληματική άμυνα της Ξάνθης, δίνοντάς της και λίγο χώρο... Όχι πάσα, πάσα, πάσα, και να αφήνει την Ξάνθη αμυντικά να οργανωθεί.