Ο Μαρτίνς, το «ανοιχτό ρόστερ», τα συστήματα

Ανάλυση για τη συμμετοχή 24 παικτών του Ολυμπιακού στα φετινά ματς Ελλάδας και Ευρώπης. Και η ποικιλία στους σχηματισμούς από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Μαρτίνς, το «ανοιχτό ρόστερ», τα συστήματα

Στα τελευταία ματς του Ολυμπιακού, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει δώσει χρόνο συμμετοχής σε δύο παίκτες που δεν είχαν παίξει πολύ έως τώρα.

Και εναντίον της ΑΕΚ στο πρόσφατο ντέρμπι, ο Μαντί Καμαρά ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για τη νίκη, ενώ ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ξεχώρισε ιδιαίτερα για τη δυναμική παρουσία του, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού επέλεξε επίσης στην ενδεκάδα του ματς να παρατάξει την ομάδα του με 4-3-3, ενώ στην επανάληψη χρησιμοποίησε τον Καμαρά πολύ πιο «ψηλά» στο γήπεδο, σε έναν σχηματισμό που έμοιαζε με 4-2-3-1, καθώς ο Αφρικανός άσος ήταν ουσιαστικά «δεκάρι» στον αγωνιστικό χώρο. Παίζοντας το ρόλο που συνήθως έχει στη φετινή σεζόν ο Ματιέ Βαλμπουενά, απόντος του τραυματία από την προετοιμασία Κώστα Φορτούνη.

Με αφορμή όλα αυτά, ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα σχετικά με τον τρόπο που «ανοίγει» το ρόστερ του και βρίσκει λύσεις απ’ όλους τους παίκτες του ο Μαρτίνς, ούτως ώστε να μπορέσει να παίρνει το καλύτερο δυνατό ανά περίσταση και λόγω των διαδοχικών αναμετρήσεων που έχει η ομάδα του στο Τσάμπιονς Λιγκ και στη Σούπερ Λίγκα. Όπως επίσης και για τα διαφορετικά συστήματα που έχει χρησιμοποιήσει φέτος ο Πορτογάλος, ο οποίος δούλεψε αρκετά στην προετοιμασία για να είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίσει διάφορες συνθήκες αγώνων. Όπως του χρειάστηκε αυτό το 4-3-3 σε παραλλαγές, στα δύο τελευταία ματς κόντρα στην Μπάγερν και στην ΑΕΚ.

Οι 24 παίκτες, η πρωτιά του Σα και ο «κορμός»

Από το ξεκίνημα της περιόδου ο Ολυμπιακός έχει δώσει 17 αγώνες, τους 9 για τα προκριματικά και τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και τους 8 για το πρωτάθλημα. Σε αυτές τις αναμετρήσεις ο Μαρτίνς έχει χρησιμοποιήσει 24 ποδοσφαιριστές, έχοντας περίπου τους μισούς σε βασικούς ρόλους και με πολλές συμμετοχές, αλλά και άλλους τόσους που έχουν παίξει σε λιγότερα ματς κερδίζοντας όμως διαρκώς και περισσότερο χρόνο συμμετοχές. Σε αυτούς θα πρέπει να αναμένουμε άμεσα την επιστροφή του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, αλλά και κάποια στιγμή του Κώστα Φορτούνη.

Ενώ προφανώς θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι παίκτες στα ματς του Κυπέλλου, όπως σίγουρα ο γκολκίπερ Αλέν και ο Μάρκοβιτς που δεν έχουν έως τώρα αγωνιστεί καθόλου. Και φυσικά παιδιά από την ομάδα Νέων.

Σε όλα αυτά τα 17 παιχνίδια έχουν παίξει ο Ζοσέ Σα και ο Ντανιέλ Ποντένσε, στα 16 ο Ομάρ και ο Γκιγιέρμε, σε 15 ο Σεμέδο, ο Μασούρας και ο… Καμαρά (στα περισσότερα ως αλλαγή), σε 14 ο Μπουχαλάκης και ο Γκερέρο, σε 13 ο Βαλμπουενά, ο Τσιμίκας και ο Ελ Αραμπί, σε 11 ο Μεριά, σε 10 ο Ραντζέλοβιτς.

Και σε λιγότερα οι Σουντανί 7, Κούτρης 6, Λοβέρα 5, Αβραάμ, Τοροσίδης, Σισέ, Μπενζιά σε 4, ο Μπα σε 2 και οι Μπρούνο και Μπρούνο Γκασπάρ σε 1.

Σε χρόνο συμμετοχής, πρώτος είναι φυσικά ο Ζοσέ Σα που δεν έχει χάσει λεπτό, έχει δηλαδή 1530’ συμμετοχής. Ακολουθεί ο Ανδρέας Μπουχαλάκης με 1438’ ενώ λίγο πιο πίσω είναι ο Γκιγιέρμε με 1433’. Πιο κάτω βρίσκουμε κατά σειρά: Τον Ποντένσε με 1.363’, τον Ελαμπντελαουί με 1.361’, τον Σεμέδο με 1.323’, τον Τσιμίκα με 1.112’, τον Μασούρα με 1057’, τον Μεριά με 980’, τον Βαλμπουενά με 950’ και τον Γκερέρο με 855’, τον Καμαρά με 686’ και τον Ελ Αραμπί με 676’. Αυτό το γκρουπ μπορεί να θεωρηθεί ο «κορμός» της ομάδας, καθώς για τους υπόλοιπους παίκτες υπάρχει απόσταση. Οι Σουντανί και Κούτρης είναι στα 386’, ο Αβράαμ στα 301’, ο Σισέ στα 295’, ο Ραντζέλοβιτς στα 233’, ο Τοροσίδης έχει 187’, ο Λοβέρα 166’, ο Μπα 158’, ο Μπενζιά 97’, ο Γκασπάρ 27’ και ο Μπρούνο 7’.

Άλλο πρωτάθλημα, άλλο Ευρώπη

Στα ματς της Ευρώπης έχουν παίξει σε όλα οι Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Ποντένσε, Μασούρας ενώ έχουν χάσει ένα (δηλαδή έπαιξαν στα 8) οι Γκιγιέρμε, Γκερέρο, Μεριά και Καμαρά. Σε χρόνο συμμετοχής οι Σα και Τσιμίκας δεν έχουν χάσει ούτε λεπτό. Έχουν 810’. Με τους Μπουχαλάκη (789’) και Σεμέδο (785’) να είναι λίγο πιο πίσω.
Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουν αγωνιστεί και στις 8 αναμετρήσεις οι Σα, Ποντένσε και Γκιγιέρμε, ενώ σε 7 ματς έχουν παίξει οι Ελαμπντελαουί, Ελ Αραμπί και Καμαρά! Σε χρόνο συμμετοχής ο Σα έχει το απόλυτο (720’), με τον Γκιγιέρμε λίγο πιο πίσω (714’) και αρκετά πιο κάτω από τον Πορτογάλο γκολκίπερ και τον Βραζιλιάνο χαφ τους Ποντένσε (648’) και Ομάρ (630’).

Στο πρωτάθλημα ο Μαρτίνς βάζει αρκετά τους Σουντανί και Κούτρη που δεν δήλωσε στη λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έχει μοιράσει το χρόνο συμμετοχής του Βαλμπουενά στις δύο διοργανώσεις. Στη θέση του σέντερ φορ ο Γκερέρο ήταν βασικός σε όλα σχεδόν τα ματς των προκριματικών, αλλά ο Ελ Αραμπί είναι πλέον σε… κοντινή θέση με τον Ισπανό. Ο Σεμέδο με τον Μεριά έχουν παίξει τα πιο πολλά ματς στους στόπερ, αλλά πλέον παίρνει χρόνο ο Αβραάμ και επιστρέφει ο Σισέ. Στα χαφ οι Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης είναι ακλόνητοι, ενώ ο Καμαρά έμπαινε σχεδόν πάντα ως αλλαγή, όμως πλέον γίνεται βασικός. Ο Βαλμπουενά μέχρι να τραυματιστεί ήταν πάντα βασικός, οι Ποντένσε και Μασούρας έχουν παίξει περισσότερο στις πτέρυγες και οι Ομάρ, Τσιμίκας στις θέσεις των μπακ. Με τον Σα ακλόνητο στην εστία.

Εναλλαγές στα συστήματα

Σε γενικές γραμμές και με βάση τα αποτελέσματα που έχει φέτος στις δύο διοργανώσεις η πειραϊκή ομάδα, η διαχείριση του Πέδρο Μαρτίνς κρίνεται επιτυχημένη. Με εξαιρέσεις το ματς στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα, εκεί όπου δέχτηκε τη μεγαλύτερη κριτική με τις μαζεμένες αλλαγές, αλλά και με την ομάδα να κρατάει το προβάδισμα μέχρι τη στιγμή που έμεινε με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Μπενζιά από τον Γάλλο ρέφερι. Ενώ στην ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, δεν υπήρχε κάποια ευθύνη με το ροτέισον, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού νόμιζαν ότι θα έπαιρναν το ματς με το γκολ του Γκερέρο και έπαθαν τη ζημιά στο φινάλε με το δεύτερο πέναλτι που πήραν οι «πράσινοι».

Σημαντική επισήμανση είναι και αυτή που έχει να κάνει με τους σχηματισμούς. Ο Μαρτίνς διατηρεί, φυσικά, ως βασικό σύστημα το 4-2-3-1 με το οποίο από την περσινή σεζόν έχει διδάξει στην ομάδα. Όμως στη διάρκεια της φετινής προετοιμασίας, έγινε πολλή δουλειά και σε διάφορους άλλους σχηματισμούς, τους οποίους ήδη, σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της περιόδου έχουμε παρακολουθήσει στο γήπεδο από τους «ερυθρόλευκους». Και το 4-4-2 όποτε χρειάστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και το 4-3-3 και μάλιστα όχι με την ίδια μορφή. Έχει παίξει ο Ολυμπιακός και με τον Γκιγιέρμε στη βάση και τους Μπουχαλάκη, Καμαρά ως εσωτερικούς χαφ, αλλά και με δίδυμο Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκη, με τον Καμαρά πιο μπροστά τους, όπως έγινε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ενώ σε αναμετρήσεις υψηλής δυσκολίας, όπως αυτή με την Μπάγερν στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός ουσιαστικά όταν αμυνόταν είχε 4-5-1 με τους Ποντένσε και Μασούρα να γυρίζουν διαρκώς πίσω για να βοηθούν τους μπακ στις πλευρές.

Ο Μαρτίνς έχει την ευχέρεια φέτος να γνωρίζει πολύ καλύτερα την ομάδα του και να την «κουμαντάρει» πιο ουσιαστικά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ το ρόστερ είναι πολύ γεμάτο σε όλες τις θέσεις και με εναλλακτικές επιλογές για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα, με τη μεγάλη ατυχία με τον Φορτούνη, αλλά και τις απουσίες που υπήρξαν κατά διαστήματα με τον Σεμέδο, τον Βαλμπουενά, τον Σισέ και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο.