Ξεκαρδιστικές ιστορίες από Ανδρέα Μπονόβα: Τι είπε ο Νταϊφάς όταν τον είδε πρώτη φορά (pics, vid)

Αποκαλύψεις από Ανδρέα Μπονόβα, ο οποίος έπαιζε βασικός εκείνη τη χρονιά!

Ξεκαρδιστικές ιστορίες από Ανδρέα Μπονόβα: Τι είπε ο Νταϊφάς όταν τον είδε πρώτη φορά  (pics, vid)

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ανδρέας Μπονόβας έπαιξε σε πολλά ματς εκείνη τη σεζόν που ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα, ήταν από τους βασικούς του Ολυμπιακού. Ο τρόπος που μου είπε κάποιες ιστορίες απολαυστικές, με έκανε και γέλασα. Βαμμένος Ολυμπιακός ο Μπονόβας. Ένα περιστατικό με τον Νταϊφά είναι απίθανο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 15/10/2019

Τρεις Γιαννιώτες ήσασταν τότε στον Ολυμπιακό.

Πράγματι. Εγώ έπαιζα βασικός, ο Παπαχρήστου έβαλε το καθοριστικό γκολ στον Παναθηναϊκό, ο Παπαγγέλης ήταν άτυχος γιατί έπεσε πάνω σε Μίχο- Αλεξίου, είχαμε και τον Τόγια πρώτη αλλαγή. Δεξιά είχαμε Αποστολάκη, αριστερά Ξανθόπουλο, μετά ήρθε και ο Καπουράνης. Στα χαφ εγώ, ο Μπάριος, ο Μητρόπουλος, πολλές φορές έπαιζε και ο Ξανθόπουλος όταν ήρθε ο Καπουράνης πίσω, και μπροστά Αναστόπουλος- Σέστιτς! Ο Σέστιτς έγινε κι αυτός το ίνδαλμά μου όπως ο Αναστόπουλος, ο Σέστιτς ήταν παίκτης μεγάλης κλάσης.

Πες μου για Αναστό. Μου είχε πει μια τρελή πλάκα που σου είχε κάνει και ρωτούσες στο τηλέφωνο με τη γιαννιώτικη προφορά «ποιος είναι αυτού»;

Εγώ τον Αναστόπουλο και τον Μητρόπουλο τους έπαιζα στα χαρτάκια όταν ήμουν πιο μικρός! Στα χαρτάκια της Πανίνι. Στο χωριό μου, στην Ασφάκα έξω από τα Γιάννινα. Οι δύο άλλοι Γιαννιώτες είχαν έρθει στον Ολυμπιακό από το 1985, εγώ ήρθα το επόμενο καλοκαίρι που πήραμε το πρωτάθλημα, το καλοκαίρι του 1986. «Ξηλώθηκε» ο Νταϊφάς, έδωσε 30 εκατομμύρια -μεγάλο ποσό τότε- και τις εισπράξεις από ένα φιλικό του Ολυμπιακού στα Γιάννινα όπου έπαιξα ένα ημίχρονο με τον Ολυμπιακό και ένα με τον ΠΑΣ! Ήμουν ήδη διεθνής στην Εθνική με τον ΠΑΣ Γιάννινα!

Άλλη ομάδα ήθελε να σε πάρει από τον ΠΑΣ;

Όλες, και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Άκου τι έγινε με τον Νταϊφά, έχει πλάκα...

Καταρχήν ήσουν από μικρός Ολυμπιακός;

Ναι, από το χωριό μου, έπαιζα με πλαστικές μπάλες που έγραφαν Ολυμπιακός. Τα περισσότερα λεφτά τα έδινε ο Βαρδινογιάννης για να με πάρει. Κουμπάρος μου ο Αποστολάκης, κάναμε παρέα από τότε που εκείνος ήταν στο Αγρίνιο κι εγώ στα Γιάννινα διότι μας είχε καλέσει ο συχωρεμένος ο Μίλτος Παπαποστόλου στην Εθνική Ελπίδων και είχαμε μπει μαζί Γυμναστική Ακαδημία άνευ εξετάσεων. Επειδή πήραμε ασημένιο μετάλλιο στο Βαλκανικό. Παίξαμε στον τελικό με τη Βουλγαρία του μεγάλου Στόιτσκοφ ο οποίος έπειτα πήγε στην Μπαρτσελόνα- και το τουρνουά είχε γίνει μέσα στη Βουλγαρία. Κάναμε παρέα λοιπόν στην Αθήνα με τον Αποστολάκη και εγώ προπονιόμουν με την ΑΕΚ κάποιες μέρες, όπου εκεί ήταν προπονητής ο Αντώνης Γεωργιάδης! Το '85 πήγε ο Αποστολάκης στον Ολυμπιακό και το '86 εγώ. Ήμουν η πρώτη μεταγραφή που ζήτησε ο Γεωργιάδης στον Ολυμπιακό.

Δεν μου ολοκλήρωσες τι έγινε με τον Βαρδινογιάννη.

Ο Παναθηναϊκός με ήθελε και έδινε πιο πολλά από τον Ολυμπιακό, η οικογένεια Βαρδινογιάννη έδινε 35 στον ΠΑΣ και 15 σε εμένα. Αλλά ήθελαν να πάω πρώτα δανεικός στον ΟΦΗ. Εγώ είπα «είμαι διεθνής, δεν αφήνω τα Γιάννενα για να πάω στον ΟΦΗ». Ήμουν κι Ολυμπιακός, περίμενα τον Ολυμπιακό. Και ας μου έδινε πιο λίγα, τα μισά. Μια μέρα έκανα ποδήλατο στο χωριό και σταματάει ένα Καντέτ πράσινο δίπλα μου, είχε έρθει ο πρόεδρος του ΠΑΣ ο Μήτσης στο χωριό μου. Του λέω «έλα πρόεδρε, τι έγινε και ήρθες εδώ»;

Περίμενε να αλλάξω παράγραφο να διαβάζεται πιο ωραία.

Μου λέει ο πρόεδρος «πήγαινε ντύσου, σε περιμένω, πάμε στην Αθήνα να υπογράψουμε στον Ολυμπιακό- και μην το λες σε κανέναν»! Τρελάθηκα, του λέω «πλάκα μου κάνεις». Μου λέει «ρε αγόρι μου, ετοιμάσου κι έλα στο αμάξι, φεύγουμε, τα έχω κανονίσει». Κάνουμε το ταξίδι οδικώς στην Αθήνα και με βάζει σε ένα ξενοδοχείο στην Πλατεία Καραϊσκάκη δίνοντάς μου εντολή να μην βγω από το δωμάτιο ούτε να σηκώνω τηλέφωνο! Φοβόταν ότι θα με... έπαιρναν από άλλη ομάδα! Το καλύτερο δεν σου είπα με τον Νταϊφά.

Πες μου, τέτοιες ιστορίες θέλω.

Πάει ο πρόεδρος του ΠΑΣ για τις τελικές συζητήσεις με τον Νταϊφά, έρχεται και με παίρνει μετά να με πάνε στο γραφείο του να υπογράψω και να τον γνωρίσω. Μπαίνω στο γραφείο του Νταϊφά όπου με περίμενε ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, ο Αντώνης Γεωργιάδης. Και είμαι εγώ, ο Γεωργιάδης και ο Μήτσης. Και λέει ο Νταϊφάς: «Ο παίκτης πού είναι»;

Πλάκα σου έκανε;

Δεν ξέρω αν το έκανε για να με ψαρώσει. Του λέει ο Γεωργιάδης «αυτός είναι ο παίκτης πρόεδρε»! Τι περίμενε να δει, κανέναν... δίμετρο; Και μου λέει ο Νταϊφάς: «Εσύ θα παίξεις στον Ολυμπιακό; Ξέρεις τι παίκτες έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό»; Με πήγε σε ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι και άρχισε να λέει ονόματα μεγάλων παικτών στην ιστορία του Ολυμπιακού. Του λέω «πρόεδρε, θα με δεις στο γήπεδο». Και μου απαντάει «έχω εμπιστοσύνη στον προπονητή μας, μου έχει πει τα καλύτερα για εσένα ο κ. Γεωργιάδης».

Καλός προπονητής ο Γεωργιάδης;

Όπου δούλεψε, έκανε έργο. Είχε φτιάξει καλές ομάδες. Και στην ΑΕΚ και στον Άρη και στα Γιάννινα και στη Λάρισα, πήγαινε ο Γκμοχ μετά από αυτόν και έβρισκε έτοιμες ομάδες. Και στον Πανηλειακό στο τέλος έκανε πολύ καλή ομάδα, και πήρε ο Ολυμπιακός τον Τζόρτζεβιτς και τον Γιαννακόπουλο. Μετά είχε το σοβαρό δυστύχημα με το αυτοκίνητο και αυτό του κόστισε πολύ.

Στον Ολυμπιακό δεν πέτυχε ο Γεωργιάδης. Παρ' ότι ήταν οπαδός του Ολυμπιακού.

Δεν του κάθισε, και να ξέρεις είχαμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία στη Γερμανία, είχαμε νικήσει στα φιλικά καλές ομάδες. Νικήσαμε την Κολωνία του Λιτμπάρσκι τότε με 2-1. Τα θυμάμαι σαν τώρα! Είναι στιγμές που μου έμειναν για πάντα. Μετά τις πρώτες αγωνιστικές έρχεται ο Αλκέτας Παναγούλιας και μας ανέβασε. Τρομερός ψυχολόγος. «Παίξτε ελεύθερα» μας έλεγε, δεν μας πίεζε καθόλου. Δέσαμε κιόλας ως ομάδα, ήθελε λίγο χρόνο για να δέσει η ομάδα με παλιούς και νέους.

Λένε ότι ο Παναγούλιας δεν έκανε πολλά στην προπόνηση.

Ναι, αλλά είχε πολύ καλό γυμναστή, έναν από την Άρτα, δεν θυμάμαι το όνομά του. Και το σημαντικό ήταν ότι ο Αλκέτας ήθελε να ασχολούμαστε πολύ με τη μπάλα, όλο διπλό κάναμε. Και ήταν δίκαιος, σε έφτιαχνε ψυχολογικά, έδινες τα πάντα και για αυτόν.

Αξέχαστο ματς;

Κόντρα στον δυνατό Παναθηναϊκό τότε που είχε πάρει το πρωτάθλημα πριν. 80.000 κόσμος στο ΟΑΚΑ! Κάθονταν και στα σκαλάκια. Προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός 0-1 με Ζάετς και το γυρίσαμε 2-1 με γκολ του Αλεξίου από φάουλ, και με γκολ του Παπαχρήστου που μόλις είχε μπει αλλαγή! Εκείνο το ματς μάς έκανε να νιώσουμε πρωταθλητές και δεν κινδυνεύσαμε μετά.

Σε θυμάμαι μια φορά να έρχεσαι στο γραφείο του Θόδωρου Νικολαϊδη και να του φέρνεις λουλούδια στη γιορτή του. Ενώ είχες σταματήσει πάρα πολλά χρόνια πριν το ποδόσφαιρο.

Δεν ξεχνάω. Με συμπαθούσε ο Θόδωρος Νικολαϊδης όταν έπαιζα στον Ολυμπιακό, με έγραφε «ο μηχανάκι» στην πρώτη σελίδα. Είχα κάνει ένα ματς στο ΟΑΚΑ με τον Πανιώνιο όπου είχα πάρει 9 κεφαλιές! Ποιος, εγώ. Και γράφει την άλλη μέρα το ΦΩΣ «ο Μπονόβας τράκαρε με... αεροπλάνο»! Με πήρε ο πατέρας μου από το χωριό και με ρωτούσε ανήσυχος τι συνέβη!

Επειδή εμένα μου αρέσουν οι ιστορίες, πες μου άλλη μία αλλά με τον κόσμο του Ολυμπιακού και το τι γινόταν τότε.

Της τρελής γινόταν. Πριν από τα ντέρμπι μού ζητούσαν όλα τα Γιάννινα εισιτήριο, και όχι μόνο τους έδινα, αλλά κοίμιζα και κόσμο από το χωριό στο σπίτι μου! Έμενα στην Καλλιθέα, αλλά πηγαίναμε σε ξενοδοχείο με την αποστολή της ομάδας, και φιλοξενούσα κόσμο από το χωριό στο σπίτι μου που έρχονταν πολλές ώρες ταξίδι τότε με κακοτράχαλους δρόμους, για να δουν τον Ολυμπιακό!

Καμία άλλη ιστορία για το κλείσιμο;

Έφυγα με πόνο καρδιάς από τον Ολυμπιακό. Με έπιασε ο Σταύρος Κοσκωτάς και με απείλησε: «Ή πας στον Ηρακλή ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Κωφίδη ή σε στέλνουμε στην εξέδρα». Ο Ηρακλής μεγάλη ομάδα τότε με Χατζηπαναγή, Κωφίδη και άλλους σπουδαίους παίκτες. Ήθελε ο Κοσκωτάς τον Κωφίδη και την πλήρωσα εγώ τη νύφη γιατί ο Χατζηπαναγής στον Ηρακλή ζητούσε εμένα στα ανταλλάγματα. Πήγα στον Ηρακλή και βγήκαμε δύο φορές στο ΟΥΕΦΑ.