Super League 1 - Φάκελος προπονητές: Με το «πιστόλι» στον κρόταφο!

Τα «σύννεφα» για Σωτήρη Αντωνίου, Λουίς Κάστρο και Μπόρχα Χιμένεθ, λόγω αποτελεσμάτων. Η ευκαιρία της διακοπής και το παράδειγμα του Νταμίρ Κάναντι.

Super League 1 - Φάκελος προπονητές: Με το «πιστόλι» στον κρόταφο!

«Δυο πράγματα είναι βέβαια στη ζωή. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και οι προπονητές απολύονται» είχε πει κάποτε ο Έοϊν Χαντ και δεν υπάρχει κανένας που να διαφωνεί με τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της Ιρλανδίας για μια πενταετία (1980-85). Ούτε φυσικά και οι προπονητές που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας, πως από την ημέρα που δίνουν τα χέρια με τη διοίκηση μιας ομάδας, αυτομάτως είναι και εν δυνάμει απολυμένοι!

Αυτή όμως είναι, δυστυχώς, η μοίρα των προπονητών που κρίνονται από τα αποτελέσματα. Μπορεί να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά ποτέ να μην... προλάβουν να δείξουν το έργο τους ενός των τεσσάρων γραμμών, γιατί πολύ απλά τους... πρόλαβαν οι ήττες και τα αρνητικά αποτελέσματα ή κακή εικόνα της ομάδας τους.

Φυσικά και δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ο προπονητής είναι καθ’ ύλην αρμόδιος σε μια ομάδα για τη στελέχωση της. Από τους συνεργάτες που θα έχει μέχρι και τους παίκτες που θα διαθέτει το ρόστερ και χρησιμοποιεί ή δεν αποφασίζει να τους αφήσει εκτός αποστολής. Όταν λοιπόν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, είναι αδύνατο για μια διοίκηση να διώξει όλη την ομάδα και έτσι είθισται να την...πληρώνει ο προπονητής, με τους διοικούντες να ψάχνουν το «ηλεκτροσόκ» για να αλλάξουν το κλίμα στην ομάδα τους.

Στην κόψη του ξυραφιού

Αυτό που συμβαίνει με τον Σωτήρη Αντωνίου στη Λαμία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πρωτοφανές αλλά στη χώρα μας, δυστυχώς δεν είναι. Μετά το ματς με τον Παναιτωλικό, ο ίδιος είπε πως είναι μαχητής και δεν ασχολείται, ούτε διαβάζει αυτά που γράφονται και λέγονται.

Η αλήθεια είναι όμως πως μιλάμε για έναν προπονητή που αντικατέστησε τον Μάκη Χάβο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΠΑΣ, όπου ο μεγαλομέτοχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου γνωστοποιούσε πως θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους!

Η Λαμία δεν έχει νίκη στις έξι πρώτες αγωνιστικές και έχει μαζέψει τέσσερις βαθμούς (όλους στην έδρα της) με Παναθηναϊκό, Ατρόμητο, Πανιώνιο και Παναιτωλικό. Θα μπορούσε να πει κανείς πως στα δυο τελευταία ματς στη ΔΑΚ, με Πανιώνιο (δέχθηκε το γκολ στις καθυστερήσεις) και Παναιτωλικό, άξιζε κάτι παραπάνω αλλά η ουσία είναι όπως λέει και ο κόουτς πως δεν ήρθε η νίκη.

«Αυτό μας λείπει. Ένα τρίποντο» υποστηρίζει ο Σωτήρης Αντωνίου με τη Λαμία βέβαια να έχει μετά τη διακοπή μπροστά της εκτός έδρας παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης, για να ακολουθήσει η εντός έδρας αναμέτρηση με τον Βόλο.

Τα «πειράματα» του Χιμένεθ και η υπομονή

Πριν από λίγους μήνες, στον Αστέρα Τρίπολης έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να φέρουν στη χώρα μας τον Μπόρχα Χιμένεθ και τα κατάφεραν. Ο μόλις 34 ετών Ισπανός διαδέχθηκε τον 66χρονο Γιώργο Παράσχο για να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού ο Αστέρας και να γίνει πιο ελκυστικός. Για την ώρα, οι Αρκάδες έχουν μια νίκη με τον Ατρόμητο (εντός) και υπάρχει γκρίνια όχι τόσο για τα αποτελέσματα (άλλωστε ο Αστέρας έχει παίξει ήδη με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) αλλά για τη διαχείριση από την πλευρά του Ισπανού.

Η απουσία των Κώτσιρα, Πασαλίδη από το πρόσφατο ματς με τον ΠΑΟΚ αλλά και η παρουσία του Αντζουλά στο δεξί άκρο της άμυνας στον αγώνα με την Ξάνθη (στην επανάληψη πέρασε ο Κώτσιρας και ήταν πολύ καλός) όπως και η...παραγκώνιση παικτών έμπειρων, όπως ο Ιγκλέσιας είναι κινήσεις που έχουν προκαλέσει ερωτηματικά.

Σίγουρα μιλάμε για έναν προπονητή που δουλεύει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του και ανέλαβε μια ομάδα που το καλοκαίρι προχώρησε σε πάρα πολλές αλλαγές και δεν είναι εύκολο από τη μία ημέρα στην άλλη, να παρουσιάσει αυτό που σίγουρα ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν στο μυαλό τους. Για αυτό και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Μποροβήλος ζήτησε μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ υπομονή.

Η διακοπή αποτελεί «βάλσαμο» για τον Μπόρχα Χιμένεθ, ο οποίος όμως θα πρέπει να καταλήξει σιγά-σιγά σε ένα σχήμα και να αφήσει στην άκρη τα... πειράματα, ειδικά στις αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν με Πανιώνιο (εκτός), Λαμία (εντός), Παναιτωλικό (εκτός). Τρία ματς κρίσιμα για το πρωτάθλημα, όπου ο Αστέρας εάν δεν πάρει την πάνω βόλτα, θα δρομολογηθούν εξελίξεις. Άλλωστε το βαρύ πρόγραμμα με αναμετρήσεις κόντρα σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ πέρασε και οι Αρκάδες θα πρέπει άμεσα να γυρίσουν το διακόπτη.

Θα βγει το τριετές πλάνο;

Στον Παναιτωλικό γνώριζαν από το καλοκαίρι πως αυτό που επιχειρούν δεν είναι εύκολο αλλά έχουν εμπιστοσύνη στο πλάνο τους. Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος Μάκης Μπελεβώνης το είχε πει κατά τη διάρκεια της επίσης παρουσίασης του νέου προπονητή Λουίς Κάστρο: «Κάναμε πολλές αλλαγές και είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά δεν φοβόμαστε. Πιστεύουμε ότι εντός τριετίας θα πετύχουμε το στόχο που είναι η πρώτη εξάδα. Ξέρουμε τις δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι θα γίνει σοβαρή δουλειά. Έχουμε εμπιστοσύνη στο τεχνικό επιτελείο». Για την ώρα, ο Παναιτωλικός δεν πατάει καλά και είναι λογικό να υπάρχει γκρίνια, κυρίως από τον κόσμο.

Ο Λουίς Κάστρο μετά το τέλος του αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως έχει την εμπιστοσύνη της ΠΑΕ αλλά σημείωσε πως τα πάντα κρίνονται από τα αποτελέσματα. Και η αλήθεια είναι πως για την ώρα δεν έχουν έρθει και ο Παναιτωλικός ψάχνει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα αφού μόλις τη Δευτέρα το βράδυ πανηγύρισε τον πρώτο του βαθμό! Μετά τη διακοπή, ο Παναιτωλικός θα φιλοξενήσει την αήττητη εδώ και τρεις αγωνιστικές Λάρισα του Μιχάλη Γρηγορίου σε ένα παιχνίδι όπου δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη. Στο Αγρίνιο στηρίζουν τον κόουτς αλλά όπως είπε και ο Πορτογάλος, οι προπονητές κρίνονται από το τελικό σκορ κάθε αγωνιστική.

«Αναίσθητος εάν δεν είχα άγχος»

Ο Γιάννης Αναστασίου στο Περιστέρι άκουσε αρκετά αλλά ο κόουτς, γύρισε το κλίμα με την ομάδα του και φυσικά όλοι αισθάνονται ανακουφισμένοι αλλά σε καμία περίπτωση δεν σταματάνε να δουλεύουν. Ο προπονητής του Ατρόμητου μάλιστα έχει κάνει και τη δήλωση της χρονιάς – μέχρι τώρα – αφού μετά το νικηφόρο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Περιστέρι, είχε πει στη συνέντευξη Τύπου ύστερα από σχετική ερώτηση «αν πω ότι δεν είχα άγχος, θα ήμουν αναίσθητος. Η δουλειά σου δεν εξαρτάται πολλές φορές από σένα».

Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε και το πόσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή να ξέρει πως έχει την εμπιστοσύνη της ΠΑΕ. Είναι λογικό όταν τα αποτελέσματα δεν είναι επιθυμητά, να βγαίνει ένα άγχος και μια αγωνία μέσα από την ομάδα αλλά ως εκεί!

Ο Αυστριακός που δεν έφυγε ποτέ...

Τρανό παράδειγμα ο Νταμίρ Κάναντι, τον οποίο κλήθηκε να αντικαταστήσει ο Γιάννης Αναστασίου στον πάγκο της ομάδας του Περιστερίου σε ένα καλοκαίρι με αρκετές αλλαγές στο ρόστερ.

Οι ίδιοι λοιπόν που πριν από λίγο καιρό (όταν ο Ατρόμητος δεν κέρδιζε), έλεγαν για παράδειγμα «που είσαι ρε Κάναντι...», είναι οι ίδιοι που μετά τις εξάρες στα φιλικά του Ατρόμητου κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης, Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2017 έβγαιναν και έλεγαν «που τον βρήκε ο Σπανός τον Αυστριακό...πιανίστα».

Τα ξεχάσατε; Μάλιστα οι φωνές προς τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ατρόμητος, έγιναν πιο δυνατές μετά τις τέσσερις συνεχόμενες ισοπαλίες στο ξεκίνημα της σεζόν (2017-18) με τον Κάναντι στον πάγκο. Ο μεγαλομέτοχος όμως μαζί φυσικά με τον Γιάννη Αγγελόπουλο, στήριξαν τον Αυστριακό, συζήτησαν μαζί του, τα έβαλαν κάτω και τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι. Ο Ατρόμητος με τον... πιανίστα από την Αυστρία «πέταξε» στην κορυφή της βαθμολογίας μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο της 23 Οκτωβρίου 2017 και για δυο σερί χρόνια ήταν στις πρώτες θέσεις.

Ο Ατρόμητος λοιπόν δεν άλλαξε προπονητή και δικαιώθηκε. Ουσιαστικά το ίδιο παραδέχθηκε προ ημερών και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναιτωλικός, Φώτης Κωστούλας ο οποίος είχε πει: «Πάντα είναι ρίσκο η αλλαγή προπονητή. Την χρονιά που πέσαμε κατηγορία αν είχαμε κρατήσει τον Τεννέ θα μέναμε. Τελικά ήρθε ο Λεμονής και δυστυχώς υποβιβαστήκαμε».

...και ο «υπηρεσιακός» Τερζής

Στον Άρη τώρα, μετά το «διαζύγιο» με τον Σάββα Παντελίδη, ανέλαβε ως υπηρεσιακός ο Απόστολος Τερζής. Η ομάδα έκανε καλές εμφανίσεις, πήρε νίκες και ενώ ο ίδιος κάθε φορά που του δινόταν η ευκαιρία υποστήριζε πως δεν είναι μόνιμος και η ΠΑΕ αναζητά προπονητή, ήρθε η ισοπαλία στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για να τον...μονιμοποιήσει. Οι ήττες με ανατροπή Λάρισα, Ολυμπιακό όμως επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα προπονητή για τον Άρη! Από υπηρεσιακός, μόνιμος και από μόνιμος ξανά υπηρεσιακός...