Στο ΟΑΚΑ απόλαυσαν θέαμα και στον Ολυμπιακό κορυφή

O Κώστας Χαλέμος αναλύει στο ΦΩΣ την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League

Στο ΟΑΚΑ απόλαυσαν θέαμα και στον Ολυμπιακό κορυφή

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σε ματσάρα με δυο χαμένους κι έναν νικητή, τον… Ολυμπιακό ο οποίος μετά από το χτεσινό 2-2 των δυο «δικεφάλων» άφησε δυο βαθμούς πίσω του τον ΠΑΟΚ στην κούρσα για τον τίτλο.

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε, μεν, το αήττητο (40 αγώνων πλέον) αλλά έχασε την ευκαιρία να πετύχει μια σπουδαία νίκη που θα τον ισχυροποιούσε αφάνταστα στη μάχη του πρωταθλήματος. Χαντακώθηκε για άλλη μια φορά φέτος από την άμυνά του που έχει δεχθεί ήδη 8 γκολ σε 5 αγωνιστικές!

Μπορούσε να καθαρίσει το ματς στο πρώτο ημίχρονο διάστημα στο οποίο είχε τις ευκαιρίες για να πάρει προβάδισμα δυο και τριών γκολ. Αφού μέχρι και πέναλτι (με τον Μπίσεσβαρ) πέταξε. Ας πρόσεχε, όμως…

Η ΑΕΚ αντέδρασε στο δεύτερο ημίχρονο και ξεγύμνωσε τις αμυντικές αδυναμίες του, σημειώνοντας τρία γκολ από τα οποία μέτρησαν τα δυο. Ευτυχώς, δηλαδή, που το VAR δεν είχε «πέσει» (όπως στα Πηγάδια) και μπόρεσε ο Ελβετός διαιτητής να ζητήσει τη βοήθειά του στην επίμαχη φάση με τον Ζίφκοβιτς και τον Μάνταλο.

Αν και η ομάδα του άφησε δυο πόντους στο ΟΑΚΑ, ο Φερέιρα πήρε πόντους με τις κινήσεις του (αντικατάσταση στην 11αδα των Πασχαλάκη με Ζίφκοβιτς και Ακπόμ με Σφιντέρσκι) που αποδείχθηκαν πέρα για πέρα σωστές (ο Πολωνός σκόραρε δις, ο Σέρβος έκανε σωτήριες αποκρούσεις).

Και η ΑΕΚ, ωστόσο, πήρε «πόντους» καταφέρνοντας να μαζέψει 45.000 κόσμο στο Ολυμπιακό Στάδιο, το μεγαλύτερο πλήθος που έχουμε δει τη φετινή σεζόν στα ελληνικά γήπεδα. Σαράντα πέντε χιλιάδες τυχεροί…

Ο Μαρτίνς έκανε ροτέισον και ο Ολυμπιακός με πέντε νέα πρόσωπα (Μπα, Κούτρης, Καμαρά, Σουντανί, Ελ Αραμπί) στην ενδεκάδα του ξόρκισε το φάντασμα της Λαμίας που πλανιόταν για ένα ημίχρονο πάνω από το «Γ. Καραϊσκάκης». Φρόντισαν γι’ αυτό οι Αφρικανοί Σουντανί, Ελ Αραμπί αλλά και ο ίδιος ο Πορτογάλος ο οποίος έγκαιρα άλλαξε την τακτική του, από 4-2-3-1 σε 4-4-2 βοηθώντας την ομάδα να αναπτυχθεί καλύτερα στο τερέν.

Ο Ολυμπιακός πήρε τους τρεις βαθμούς και τώρα μπορεί να φύγει ήσυχος για το Βελιγράδι όπου αύριο τον περιμένει ο Ερυθρός Αστέρας στη δεύτερη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ στην επιστροφή τον καρτερά ο Άρης στο «Βικελίδης», στην πιο επικίνδυνη έως τώρα έξοδό του από το λεκανοπέδιο…

Ο OΦΗ συνέχισε τις καλές εμφανίσεις και το ωραίο ποδόσφαιρο. Απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, που προηγήθηκε σημείωσε τρία γκολ (3-1) και είχε και τρία δοκάρια. Και πάλι φτωχός απολογισμός αν αναλογιστεί κανείς ότι έκανε 24 τελικές προσπάθειες. Κάπως έτσι φιγουράρει στην θέση της βαθμολογίας. Αυτός, που σώθηκε πέρσι στα μπαράζ.

O Παναθηναϊκός έπρεπε να φτάσει η 5η αγωνιστική για να γευτεί την πρώτη του νίκη, 1-0 στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο. Και αυτή την οφείλει στον Γκαγιάς Ζαχίντ, τον Νορβηγοπακιστανό μεσοεπιθετικό που σημείωσε ένα πανέμορφο γκολ. Ήταν το «ευχαριστώ» του στον προπονητή που τον διατήρησε στην ενδεκάδα μετά το κακό ξεκίνημα και το χοντρό λάθος που αποτέλεσε την αρχή της συντριβής (4-0) στο «Κλ. Βικελίδης».

Η Ξάνθη απέσυρε τη φανέλα με το Νο 21 που φορούσε ο πιστός στρατιώτης (12 χρόνια σε θητεία) Κώστας Φλίσκας και γιόρτασε το γεγονός με τη νίκη 3-1 επί του Βόλου, που ήταν η τέταρτη φετινή και την εκτόξευσε στην 3η θέση.

Ο Ατρόμητος έφτασε τις 200 νίκες με το 2-0 επί του Παναιτωλικού. Χρειάστηκε 47 χρόνια και 593 αγώνες για να το πετύχει. Κι ο Γιάννης Αναστασίου, που «έπαιζε το κεφάλι του» σε αυτό το ματς έφτασε τους 200… σφυγμούς μέχρι να γίνει το 2-0 από τον Μανούσο στο 86΄.

Σώθηκε αυτός αλλά δεν σώζεται ο Λουίς Μανουέλ Φερέιρα ντι Κάστρο. Ο Παναιτωλικός είναι η μοναδική ομάδα που έχει μηδέν βαθμούς ύστερα από πέντε αγώνες και ο Πορτογάλος προπονητής, με το μακρύ όνομα δύσκολα θα μακροημερεύσει…

Υπεύθυνος για αυτές τις εξελίξεις στάθηκε ο Γιώργος Μανούσος, ο οποίος στον αγώνα με τον Παναιτωλικό μπήκε στα παπούτσια του τραυματία Βέλλιου και σημείωσε δυο γκολ, στην αρχή και στο φινάλε του ματς.

Αλλά όταν μιλάμε για σέντερ-φορ, το μυαλό πάει κατευθείαν στον Μάρκο Νούνιτς, τον ψηλόσωμο 26χρονο Σλοβένο επιθετικό που στον αγώνα με τον Άρη σημείωσε τα δυο πρώτα του γκολ στο πρωτάθλημα (πέρσι έκλεισε τη σεζόν με 6 σε 22 συμμετοχές) «σπρώχνοντας» την ΑΕΛ να πετύχει μεγάλη ανατροπή στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και τον περιχαρή Αλέξη Κούγια να δηλώσει ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη ομάδα που είχε η ΑΕΛ, μετά την ιστορική ομάδα που πήρε το Κύπελλο το 1985 και το Πρωτάθλημα το 1988».

Ο Άρης ατύχησε με τα δοκάρια (τρία) και το VAR (πήρε πίσω πέναλτι στο 97΄). Όπως συμβαίνει συνήθως, το άστρο του πρωτάρη προπονητή (Τερζής) δεν κράτησε πολύ. Ούτε η συγγνώμη του Ουάρντα (για τον πανηγυρισμό του στο γκολ της ισοφάρισης) κράτησε πολύ. Ο Αιγύπτιος μόλις βρέθηκε σε ασφαλές έδαφος άρχισε πάλι τις ειρωνείες και τις προκλήσεις στα σόσιαλ μίντια. Μυαλό δεν βάζει