Δεν έφταιγαν μόνον οι στόπερ

Σεμέδο και Μεριά δεν είχαν στο ΟΑΚΑ τη φετινή εικόνα τους, αλλά δεν είναι δυνατό να σηκώσουν αποκλειστικά αυτοί το «βάρος» της ισοπαλίας.

Δεν έφταιγαν μόνον οι στόπερ

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό το πρώτο γκολ σε τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος και συνολικά το τέταρτο γκολ σε έντεκα αγώνες στη σεζόν. Από αυτά τα τέσσερα γκολ, μάλιστα, τα δύο έχουν μπει με πέναλτι. Η άμυνά του είναι το μεγαλύτερο, ίσως, «όπλο» του για την έως τώρα πορεία, η οποία… θυμίζουμε έχει την ομάδα στον όμιλο του Champions League με τρεις προκρίσεις και με βαθμό ήδη από την Τότεναμ, ενώ στο πρωτάθλημα στην κορυφή μαζί με τον ΠΑΟΚ που έχει δώσει όμως τρία ματς στην έδρα του.

Αυτή η άμυνα έχει μεγάλους πρωταγωνιστές τον Σα, τον Ομάρ και τον Τσιμίκα, αλλά φυσικά και τους Σεμέδο και Μεριά που είναι αναντικατάστατοι, με μικρή παρουσία μέχρι τώρα του Σισέ και ελάχιστη των Μπα και Αβραάμ στις θέσεις των στόπερ.

Ο Σεμέδο και ο Μεριά αναμφίβολα έκαναν το χειρότερο φετινό παιχνίδι τους στο ΟΑΚΑ, με αποκορύφωμα τα πέναλτι που πρόσφεραν στον Παναθηναϊκό και τα οποία (επιμένω…) με μεγάλη ευκολία καταλόγισε ο Γερμανός διαιτητής και οι συνεργάτες του στο VAR. Δεν τον κάλεσαν καν να ξαναδεί τις φάσεις μήπως υπήρχε κάποια αμφιβολία. Αλλά, τέλος πάντων, έχουν υπάρξει και χειρότερα τα τελευταία χρόνια.

Για τα αμυντικά επιτεύγματα του Ολυμπιακού, για να επιστρέψουμε, δεν είναι μόνον οι παίκτες της άμυνας που έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους μέχρι στιγμής. Όλη η ομάδα συμβάλλει. Άρα και στο ΟΑΚΑ, όλη η ομάδα έχει τις δικές της ευθύνες, όχι αποκλειστικά οι δύο στόπερ, οι οποίοι (κυρίως ο Σεμέδο) είχαν και κάποιες πολύ καλές στιγμές, διώχνοντας δύσκολες μπαλιές ή σέντρες προς την περιοχή του Σα.

Ο Γκιγιέρμε με τον Μπουχαλάκη για παράδειγμα έκαναν κακό ματς. Ο Βραζιλιάνος έπαιζε «σβηστά», δεν είχε ένταση, έκανε πάσες δίπλα ή προς τα πίσω, δεν συμμετείχε καλά στο ματς. Ο «Μπούχα» είχε κάνει με την Τότεναμ ίσως το ματς της ζωής του, ήταν συγκλονιστικός, αλλά στο ΟΑΚΑ πέραν από την μπάλια στον Τσιμίκα στη φάση του γκολ, δεν βοήθησε. Έκανε λάθη, δεν είχε ρυθμό και τρεξίματα, δεν μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση στο κέντρο. Ανασταλτικά, λοιπόν, οι δύο χαφ του Ολυμπιακού δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τους στόπερ, να τους λύνουν προβλήματα. Ο Σεμέδο «κατηγορήθηκε» μέχρι και ότι έχασε τον Κουρμπέλη σε μία στατική φάση και σε ευκαιρία του Παναθηναϊκού, αλλά γιατί θα πρέπει ο Σεμέδο να προσέχει τον Κουρμπέλη σε τέτοιες φάσεις;

Ο Ολυμπιακός έκανε τις λιγότερες τελικές προσπάθειες στην εποχή Μαρτίνς σε αυτό το ματς, άρα δεν λειτούργησε καλά και μπροστά η ομάδα. Ο Βαλμπουενά έφαγε πολλές κλοτσιές, όντως. Ο Ποντένσε το ίδιο. Ο Μασούρας επίσης δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός. Ο Γκερέρο έβαλε το γκολ, αλλά μετά αντί να πάρει τα πάνω του «φρέναρε». Ο Ομάρ ήταν σε χαμηλές στροφές, ο Τσιμίκας μόνο είχε απόδοση με τη φόρα της Ευρώπης.

Ο Μαρτίνς έχει δείξει ότι θέλει να έχει σε μεγάλη σειρά αγώνων τους ίδιους στόπερ ώστε να μη χάνουν τη «χημεία» τους. Εάν αλλάξει τώρα το δίδυμο Σεμέδο, Μεριά θα πρέπει να το κάνει εφόσον ο Πορτογάλος στόπερ έχει ανάγκη να προφυλαχτεί για το χειρουργημένο γόνατο (έπαιξε ρόλο αυτό σίγουρα στην απόδοσή του) και εφόσον ο Τυνήσιος πρέπει να πάρει ανάσες καθώς παίζει σερί ματς από την προηγούμενη σεζόν, δίχως ξεκούραση. Όταν θα γίνει καλά ο Σισέ είναι μια πρώτη εναλλακτική λύση, ο Μπα όταν έπαιξε στην Τσεχία ήταν πολύ καλός αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά, ο Αβραάμ είχε βγάλει με επιτυχία την προετοιμασία παίζοντας σε όλα τα φιλικά. Οι επιλογές για το ροτέισον υπάρχουν, αλλά το δίδυμο Σεμέδο, Μεριά δεν θα πρέπει να «σπάσει» επειδή δεν πήγε καλά σε ένα παιχνίδι, στο οποίο δεν πήγε καλά όλη η ομάδα. Θα είναι λάθος…