Η «σούπα» και η «ανομία»

Λίγα λόγια για τα ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ - Άρη.

Η «σούπα» και η «ανομία»

Δύο ντέρμπι περιελάμβανε το μενού της 4ης αγωνιστικής της Super League 1. Στο ένα το θέαμα ήταν επιεικώς απαράδεκτο και την τιμητική τους είχαν οι κλωτσιές και ο ρυθμός που ακόμα ψάχνουμε να τον βρούμε και στο άλλο η ανομία και το σασπένς εντός αγωνιστικού χώρου.

Ο μοναδικός κοινός παρονομαστής των αγώνων ήταν ότι και στις δύο αναμετρήσεις το σκορ έληξε ισόπαλο. Στη «σούπα» που μας προσέφεραν ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό η λέξη θέαμα ήταν άγνωστη.

Η σημασία του ρεπό, η σύσκεψη και ο αμίλητος Μαρτίνς

Κακό ματς που ξεχώρισαν κάποια μαρκαρίσματα των «πρασίνων» που ήταν στα όρια της... φυλάκισης για τους παίκτες που το έκαναν. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από το βλακώδες πέναλτι που έκανε ο Μεριά δίνοντας την ευκαιρία στον Μολό να σκοράρει και χαρίζοντας ένα βαθμό στον Παναθηναϊκό που ναι μεν έδειχνε πιο παθιασμένος από τον αιώνιο αντίπαλό του, ωστόσο η διαφορά των δύο αντιπάλων ήταν εμφανέστατη. Από τη μια πλευρά είχαμε μια ομάδα που τα έδωσε όλα και χάρηκε στο τέλος με τον βαθμό της ισοπαλίας, από την απέναντι έναν Ολυμπιακό πλημμυρισμένο από τα συναισθήματα της ισοπαλίας του με την Τότεναμ.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο το παιχνίδι του Champions League στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» λίγες μέρες πριν είχαν υπερβάλει εαυτούς, γύρισαν από την... κόλαση του 0-2 στον παράδεισο του 2-2 απέναντι στην περσινή φιναλίστ του Champions League και κάπου είναι λογικό στον επόμενο αγώνα να μην φανούν τόσο «φρέσκοι» όσο απαιτούσε η περίσταση.

Πάντως η ομάδα του Μαρτίνς συνεχίζει να είναι αήττητη σε Ελλάδα και Ευρώπη και πέρασε χωρίς σημαντική απώλεια από την έδρα του διαχρονικού αντιπάλου της. Όπως έγραψα και παραπάνω, οι Παναθηναϊκοί πανηγύρισαν την ισοπαλία στην έδρα τους. Οι Ολυμπιακοί την είδαν ως αποτυχία. Αυτό και μόνο φανερώνει τη διαφορά νοοτροπίας και δυναμικότητας των δύο συλλόγων...

Άλλο ένα ντέρμπι της ντροπής

Ας πάμε τώρα και στον αγώνα της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Άρη. Οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν δύο φορές μέσα στην Τούμπα αλλά τελικά ο ΠΑΟΚ δεν ηττήθηκε, πράγμα που πρέπει να πιστωθεί στην ομάδα του Φερέιρα.

Ο πανηγυρισμός του Ιντέγε που «έκοψε» το PAOK TV (vid)

Όπως πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και η ΠΑΕ για τους οπαδούς της. Δε γίνεται να μην επιτρέπεται κάποιος αντίπαλος να σκοράρει μέσα στην Τούμπα. Δε γίνεται μια ομάδα να φοβάται να πανηγυρίσει ένα γκολ επειδή κάποιοι οπαδοί δεν ανέχονται να δέχεται η ομάδα τους γκολ.

Μετά τον Ιβάν, εισβολή χωρίς τιμωρία και από τη Θύρα 4 (vid)

Ο αγώνας ήταν πραγματικά καλός, προσέφερε συγκινήσεις και σασπένς στους θεατές. Όμως η κάλυψη του ΠΑΟΚ TV δεν τα έδειξε όλα. Απέφυγε να δείξει την απόπειρα της... μπούκας των οπαδών, έκοψε τον πανηγυρισμό του Ιντέγε στο 0-1.

Κάποιοι φώναζαν πριν το ξεκίνημα του πρωταθλήματος ότι με το ΠΑΟΚ TV η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα δείχνει ότι τη βολεύει. Να που σιγά - σιγά δικαιώνονται. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ, του πρωταθλητή Ελλάδος αυτή τη στιγμή που μιλάμε, θα πρέπει να σοβαρευτεί.

Δε γίνεται να κάνει καταγγελία ο Άρης για «περίεργους τύπους» που τριγύριζαν πίσω από τον πάγκο με διαπιστεύσεις και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να βγάζει ανακοινώσεις για καταδότες. Είναι τουλάχιστον τραγικό αντί να προσπαθεί να μαζέψει λίγο τους χουλιγκάνους να προσπαθεί να τους καλύψει μια διοίκηση, ρίχνοντας λάσπη στο σωματείο που αναδεικνύει το πρόβλημα.

Φυσικά, τα τελευταία χρόνια η προπαγάνδα από πλευράς δικέφαλου του βορρά πάει σύννεφο, σιγά μην έκαναν τα αυτονόητα. Στην Ελλάδα όλοι ξέρουμε να πουλάμε μαγκιές επειδή έτσι αισθανόμαστε σπουδαίοι. Για να γίνουμε όμως τέτοιοι πρέπει πρώτα να βάλουμε τα συμφέροντά μας πίσω και να κοιτάξουμε το κοινό καλό.

Αυτό στον ΠΑΟΚ το αγνοούν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τα έχουν καλά με τον κόσμο τους και να παραμυθιάζουν τους υπόλοιπους. Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή αυτή η τακτική θα τους γυρίσει μπούμερανγκ...