Δώνης: «Ο Μολό χτύπησε το πέναλτι στο 90΄ λόγω... τρέλας»

Οι δηλώσεις που έκανε ο Γιώργος Δώνης μετά το 1-1 στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Δώνης: «Ο Μολό χτύπησε το πέναλτι στο 90΄ λόγω... τρέλας»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιώργος Δώνης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου για το 1-1 στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

«Κάναμε μία καλή προσπάθεια, ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε συνοχή και πάνω απ’ όλα σε κάποια πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε στον αγωνιστικό χώρο όπως η μαχητικότητα, το κάναμε σε καλό βαθμό. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κόσμο που βρέθηκε σήμερα στο γήπεδο, γιατί παρότι έχουν συμβεί στις τρεις αγωνιστικές άσχημα αποτελέσματα και υπάρχουν αντιδράσεις σε αυτό που έχουμε παρουσιάσει, ο κόσμος που ήταν στο γήπεδο μάς στήριξε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ακόμα και όταν μείναμε πίσω στο σκορ. Είναι σημαντικό για εμένα όταν πηγαίνουν άσχημα τα ματς, ο κόσμος να στηρίζει την ομάδα και μετά το τελευταίο σφύριγμα να εκφράσει τα συναισθήματά του και να είναι επιδοκιμασίες ή αποδοκιμασίες.

Ήταν το πρώτο παιχνίδι σήμερα χρησιμοποίησε έξι από τους νέους παίκτες που αποκτήθηκαν. Προσδοκάτε ότι η ενσωμάτωση και των υπόλοιπων δύο θα αλλάξει την εικόνα της ομάδας;

Είπα και την Παρασκευή ότι επειδή βρισκόμαστε σε αγωνιστική κρίση, αυτός που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο προπονητής, να μπορεί να επέμβει στην ομάδα γιατί ήμασταν κακοί σε όλα τα επίπεδα. Και κακοί με την μπάλα, και κακοί στις μονομαχίες. Άρα θα έπρεπε να σκεφτώ κάποιες αλλαγές ειδικότερα στον τρόπο παιχνιδιού μας. Λίγο μένω σε αυτό γιατί έχω μία φιλοσοφία. Μ’ αρέσει η κατοχή μπάλας, να χτίσουμε επιθέσεις από πίσω. Αυτό ήταν ένα κομμάτι που το δουλέψαμε μήνες. Δυστυχώς η ομάδα δεν μου έδινε κάποιο αρνητικό δικαίωμα. Μου έδειχνε ότι από μέρα σε μέρα γίνεται καλύτερη κάτω από πίεση, να έχει τον έλεγχο σε πολλά ματς και έτσι αποκτούσαμε αυτοπεποίθηση. Οταν είδα τις πρώτες τρεις αγωνιστικές, σας το λέω ειλικρινά ότι πήρα αποφάσεις και είπα ότι θα πρέπει να αποφύγουμε πράγματα. Το ένα κομμάτι ήταν αυτό που έπρεπε λοιπόν να επέμβω. Το άλλο κομμάτι είναι ότι αυτή η ομάδα έχει να περιμένει πράγματα από νέους ποδοσφαιριστές που προσπαθούν να έρθουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο αγωνιστικής κατάστασης, να γίνουν μέρος του συνόλου και μετά να αποφασίσει ο προπονητής ποιοι είναι καλύτεροι για να παίζουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η ομάδα θα βελτιωθεί.

Ο Μαρτίνς είπε ότι έπαιξε με ψυχή ο Παναθηναϊκός. Ποιο ήταν το πλάνο εξουδετέρωσης του αντιπάλου;

Είναι ένα πλάνο που το έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρον στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι σε μεγαθήρια, ειδικά με τον ΑΠΟΕΛ. Κλείνουμε τις κάθετες πάσες, αφήνουμε πιο πολύ τις ανοικτές πάσες στα άκρα, κλείνουμε ζώνη, 4-4-2. Όταν στήνεις παγίδες για να κόψεις την μπάλα, είναι εύκολο. Το πιο εύκολο έιναι να καταστρέψεις το ποδόσφαιρο του αντιπάλου. Αν δεν είχαμε το τακτικό λάθος στη φάση του γκολ του Ολυμπιακού, τότε όλα θα πήγαιναν καλά. Θέλαμε να φέρουμε μεγάλες μπάλες στον σέντερ φορ, να τρέξουμε και με δεύτερες. Ο βαθμός αυτοπεποίθησης δεν ήταν ο καλύτερος και φάνηκε στο πρώτο μισάωρο που είχαμε αρκετά τη μπάλα ειδικά από τη δεξιά πλευρά. Το παλέψαμε το παιχνίδι.

Βάσει των μεγάλων προβλημάτων και της διαφοράς δυναμικότητας, ο κόσμος θεωρεί ως νίκη την ισοπαλία. Στο τέλος όμως δεν σας είδαμε να πανηγυρίζετε;

Είπα στα παιδιά μετά την ανάλυση της τακτικής που ήταν πριν τη σέντρα, ότι αυτά τα παιχνίδια, επειδή έχω παίξει κι εγώ και δεν ήμουν πολύ καλός κιόλας, δεν τα κερδίζει η ομάδα που ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Τα κερδίζει αυτός που τα θέλει, που θα καταθέσει την ψυχή του, να κερδίσει κάθε φάση και τις μονομαχίες και να κερδίσει αυτοπεποίθηση. Αν δεν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, δεν θα έχουμε τύχη. Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, θα έχουμε τύχη. Στο DNA του Παναθηναϊκού δεν είναι για να πανηγυρίζεις ισοπαλίες, το ξέρουμε το DNA μας. Είναι απλώς μία εικόνα μαχητικότητας.

Έχετε αποκωδικοποιήσει για ποιο λόγο πήραν την ομάδα σας από κάτω τα αποτελέσματα των προηγούμενων αγωνιστικών;

Έχουμε κάνει πολλές αναλύσεις, έχουν περάσει από το μυαλό μας πολλές σκέψεις. Αλλες να αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και άλλες όχι. Μπορεί η υπερβολική φιλοδοξία στο στυλ παιχνιδιού να έκανε κακό στην ομάδα, παρότι στην προετοιμασία δεν μου έδινε κάτι τέτοιο. Πρέπει να προσέχεις λίγο τα λόγια σου ως προπονητής. Είπα ότι έχουμε καλές προσωπικότητες, να αναλύσουμε το παιχνίδι μας και τις ταυτότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αρχηγούς ως προσωπικότητες στο χορτάρι. Σε κάθε ματς ξεκινούσαμε με τεράστια λάθη και αυτό μας δημιουργούσε μεγαλύτερη πίεση και γινόμασταν κακοί σε όλα τα επίπεδα. Ασχετα αν η απόδοση είναι καλή ή κακή, είναι σημαντικό να υπάρχουν αρχηγοί. Και φάνηκε από το πρώτο ματς τι είναι ο Σένκενφελντ. Θεωρώ ότι και το λέω ανοικτά ότι ίσως πολλοί από τους ποδοσφαιριστές μας να είχαν αλλού το μυαλό τους στη διάρκεια της προετοιμασίας και όχι στην ομάδα. Δεν ρίχνω την ευθύνη, αλλά στα φιλικά ήταν γεμάτα «σκάουτερς». Ο ένας ήθελε να πάει σε άλλη ομάδα, Οταν παίζαμε με Λαμία και ΟΦΗ μπορεί να σηκώσαμε ψηλά τη μύτη. Κι αν δεν ματώσεις, τότε θα έχεις προβλήματα.

Το πέναλτι να το εκτελέσει ο Μολό ήταν δική σας εντολή, γιατί είδαμε ότι συζητούσε με τον Μακέντα.

Του είπα του Μακέντα ότι δεν θα εκτελέσει. Ήθελε εκείνος να το εκτελέσει. Το ζητούσε και ο Περέα και είπα και στους δύο όχι και ότι θα το εκτελέσει ο Μολό.

Λόγω εμπειρίας;

Όχι λόγω τρέλας.

Έπαιξαν και για εσάς οι παίκτες;

Έχω πολύ καλή σχέση με τους παίκτες. Μην το μεταφέρετε ότι είμαι καλός μαζί τους, αλλά και κακός μαζί τους γιατί πρέπει να εξελιχθούν. Μπορώ να σας πω ότι ακόμα και στη Σαουδική Αραβία, έχω επικοινωνία με παίκτες. Σε εμένα ξέρουν ότι η πρόθεσή μου είναι καλή. Το πώς θα βελτιωθεί κάθε ποδοσφαιριστής και θα εξελιχθεί. Θα πάρω σαν ένα συν ότι ήρθε μία μεγάλη αντιπροσωπεία μετά το ματς με τον Αρη για να συζητήσουμε πράγματα για να πορευτούμε μαζί.,

Ο Περέα χτυπάει την πόρτα της ενδεκάδας;

Φυσικά. Αλλά είναι ένα παιδί με αυθορμητισμό και διψάει, είναι πολύ πίσω στη φυσική κατάσταση για να έχει διάρκεια. Είναι ένα κομμάτι που το χτίζει μέσα από μία διαδικασία, γιατί δεν έχει κάνει προετοιμασία. Ενα άλλο κομμάτι είναι ότι στο 4-4-2 μπορεί να βοηθήσει το νΜακέντα, να απελευθερωθεί και να έχουμε ένα σημείο αναφοράς για τις πρώτες και δεύτερες μπάλες.

Είστε ικανοποιημένος με τον Ζαχίντ;

Όταν αναλύουμε μία τακτική, θα γεμίσουμε με δεκάρια. Ο Ζαχίντ με τον ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ έπαιζε δεξί χαφ. Εχετε δει παίκτες όπως ο Ερικσεν που δεν παίζει δεκάρι, αλλά δεξιά. Πολλές φορές πρέπει να βρεις μία ισορροπία στο τακτικό κομμάτι, γιατί όταν αποφασίζεις να βάλεις δύο στράικερς ή εξτρέμ, μπορεί να δεις ότι είσαι αδύνατος π.χ. στο κομμάτι της αμυντικής προσήλωσης. Ο Ζαχίντ είναι πολύτιμος για την ομάδα, θα πρέπει να βελτιωθεί, έχει πολλές ικανότητες στο τεχνικό κομμάτι και θα φτάσει στα όριά του για να φτάσει στα επίπεδά του.

Σε αυτή την κατηγορία είναι και ο Κολοβός;

Από την προπόνηση μπορεί να παίξει καλύτερα εσωτερικά παρά στα άκρα. Εχει κι εκείνος την ίδια άποψη. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν πίσω από τον σέντερ φορ όπως ο Μπουζούκης ή ο Ζαχίντ. Αν θέλουμε να παίξουμε με δύο φορ και βάζουμε τον Περέα, τότε θα πρέπει να βρεις ανάλογα το πλάνο σου.

Ολα τα γκολ είναι με πέναλτι που έχετε πετύχει. Σας προβληματίζει;

Μέσα στα κομμάτια που δεν είμαστε καλοί, είναι και στη δημιουργία παρόλο που σήμερα ήμασταν πιο απειλητικοί. Πρέπει να βρούμε λύση εκεί, ειδικά σε αντιπάλους που θα είναι πιο στημένοι πίσω. Πέρα από την τακτική προσέγγιση, θα πρέπει να ανεβάσουμε την ατομική μας ποιότητα για να γίνουμε πιο απειλητικοί στον αντίπαλο τερματοφύλακα.