Βαλμπουενά: Ξέρει από ντέρμπι και Παναθηναϊκό

Η μεγάλη εμπειρία του Ματιέ Βαλμπουενά από αναμετρήσεις σαν τη σημερινή στο ΟΑΚΑ, σε Γαλλία, Τουρκία και Ρωσία. Κι όταν νίκησε τον Παναθηναϊκό με τη φανέλα της Ντιναμό Μόσχας.

Βαλμπουενά: Ξέρει από ντέρμπι και Παναθηναϊκό

Το πρώτο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος θα δώσει σήμερα ο Ματιέ Βαλμπουενά με τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχοντας βάλει ήδη τη «σφραγίδα» του στην μέχρι τώρα πορεία της «ερυθρόλευκης» ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και στην Σούπερ Λίγκα.

Ο Γάλλος σούπερ σταρ θα προσπαθήσει να γίνει και εναντίον του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ καθοριστικός για τη νίκη της ομάδας του, όπως έχει κάνει σχεδόν σε όλα τα ματς που έχει συμμετάσχει από τη στιγμή που άρχισαν οι φετινές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού. Το γεγονός ότι έχει συμμετοχή στα 13 από τα 22 γκολ που έχει πετύχει φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη ο πειραϊκός σύλλογος (έχει σκοράρει ο ίδιος τέσσερα γκολ με πέναλτι και έχει δημιουργήσει άλλα εννιά, με τα τελευταία επιτεύγματά του στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τότεναμ), είναι πράγματι απίστευτο, αλλά ο Ματιέ έχει τόση διάθεση και φυσικές δυνάμεις να το συνεχίσει ώστε να περιμένουν όλοι ότι θα είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού και στο αποψινό ντέρμπι «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ.
Πέραν της κλάσης του και της… φόρας που έχει πάρει στη φετινή περίοδο, ο Βαλμπουενά έχει σπουδαίες παραστάσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά ντέρμπι στην Γαλλία κυρίως, όταν αγωνίστηκε επί σειρά ετών σε Μαρσέιγ και Λιόν, αλλά και σε Ρωσία με την Ντιναμό Μόσχας, Τουρκία με την Φενερμπαχτσέ. Έχει πάρει μέρος σε ουκ ολίγες αναμετρήσεις που είχαν τη σπουδαιότητα και τον φανατισμό αγώνων σαν την «μητέρα των μαχών» του ελληνικού πρωταθλήματος, ανεξαρτήτως της διαφοράς δυναμικότητας που υπάρχει ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος.

Νίκησε τον ΠΑΟ με την Ντιναμό!

Αυτό που λίγοι θυμούνται από την τεράστια θητεία του 35χρονου άσου στα γήπεδα της Ευρώπης είναι ότι έχει αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν τον Παναθηναϊκό και έχει πανηγυρίσει νίκη εναντίον του. Ήταν η περίοδος 2014-15, όταν ο Βαλμπουενά αγωνίστηκε στην Ρωσία με τα χρώματα της Ντιναμό Μόσχας, κάνοντας μια παρένθεση στη μακρά καριέρα του στα γήπεδα της πατρίδας του.

Εκείνη τη σεζόν, λοιπόν, η Ντιναμό είχε συμμετάσχει στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και ένας εκ των αντιπάλων της ήταν ο Παναθηναϊκός. Στο πρώτο παιχνίδι, στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο Ματιέ δεν είχε ταξιδέψει καν στην Αθήνα, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 είχε γίνει εκείνη η αναμέτρηση, με την Ντιναμό να επικρατεί με 2-1.
Ήταν παρών, όμως, ο Βαλμπουενά στον αγώνα των δύο ομάδων στην Μόσχα. Στις 27 Νοεμβρίου του 2014 η Ντιναμό είχε σε ρόλο ηγέτη τον Γάλλο, ακριβώς στη θέση που αγωνίζεται και στον Ολυμπιακό, αλλά και με την ίδια διάταξη. Ο Ματιέ είχε δίπλα του στην τριάδα πίσω από τον σέντερ φορ Κέβιν Κιουράνι, τους Ρώσους διεθνείς Γιούρι Ζιρκόφ και Αλεκσέι Ιόνοφ. Ενώ στο κέντρο έπαιζε ο Νομπόα που αγωνίστηκε και στην Ελλάδα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με κεφαλιά του Μάρκους Μπεργκ στο 14’και κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους. Αλλά με τον Βαλμπουενά να έχει καθοριστικό ρόλο, η Ντιναμό μπόρεσε νωρίς στην επανάληψη να ανατρέψει την κατάσταση, με αυτογκόλ του Τριανταφυλλόπουλου στο 55’ και με σουτ του Ιόνοφ στο 61’. Ο νυν άσος του Ολυμπιακού είχε μείνει στο γήπεδο μέχρι το τέλος του αγώνα και με εκείνη τη νίκη η ρωσική ομάδα είχε οριστικοποιήσει την πρόκρισή της στη φάση των «32» της διοργάνωσης, αφήνοντας εκτός των Παναθηναϊκό. Με βασικό πάντοτε τον Βαλμπουενά, η Ντιναμό είχε αποκλείσει την Άντερλεχτ (0-0 στο Βέλγιο, 3-1 στην Ρωσία), αλλά δεν τα κατάφερε να περάσει στα προημιτελικά με τη Νάπολι να παίρνει το εισιτήριο αφού επικράτησε με 3-1 στην Ιταλία (ασίστ στο μοναδικό γκολ ο Ματιέ) και κράτησε το 0-0 στην Μόσχα.

Τα ντέρμπι του Ματιέ

Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του Βαλμπουενά διαδραματίστηκε στα γαλλικά γήπεδα, με την Μαρσέιγ να είναι η ομάδα στην οποία αγωνίστηκε τα περισσότερα χρόνια, αλλά και με την Λιόν όταν επέστρεψε από τη σεζόν στην Ρωσία. Έχει δώσει συνεπώς μια σειρά από μεγάλων αγώνων στο Σαμπιονά, σε αρκετούς εκ των οποίων ήταν καθοριστικός για τις ομάδες του. Γνωρίζει, συνεπώς, πάρα πολύ καλά από την ατμόσφαιρα και την αντιπαλότητα τέτοιων αναμετρήσεων, σαν αυτή που έχει μπροστά του σε λίγες ώρες στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Με την Μαρσέιγ ο Βαλμπουενά έχει παίξει το 2007 στην εκτός έδρας νίκη επί της Λιόν με 2-1. Και στη συνέχεια, το 2008 στις αρχές Μαρσέιγ-Παρί 2-1 (ασίστ) και στο τέλος της ίδιας χρονιάς Μαρσέιγ-Παρί 2-4 (γκολ). Το 2009 Λιόν-Μαρσέιγ 0-0, Παρί-Μαρσέιγ 1-3, Λιόν-Μαρσέιγ 5-5 (!), Μαρσέιγ-Παρί 1-0. Το 2010 Μονακό-Μαρσέιγ 1-2 (ασίστ), Παρί-Μαρσέιγ 0-3, Μαρσέιγ-Λιόν 2-1, Μαρσέιγ-Μονακό 2-2 (γκολ και ασίστ), Μαρσέιγ-Λιόν 1-1 (γκολ). Το 2011 Μαρσέιγ-Παρί 2-1, Λιλ-Μαρσέιγ 3-2 (τα δύο γκολ της ομάδας του), Το 2012 Μαρσέιγ-Παρί 2-2 (ασίστ), Μαρσέιγ-Λιλ 1-0 (ασίστ). Το 2013 Λιόν-Μαρσέιγ 0-0, Μαρσέιγ-Μονακό 1-2 (ασίστ) και Μαρσέιγ-Παρί 1-2 (ασίστ). Και το 2014 ήταν παρών στο Μαρσέιγ-Λιόν 4-2.

Στη χρονιά του στην Ρωσία (2014-15) ο Βαλμπουενά ήταν παρών σε όλα τα μεγάλα ματς της Ντιναμό Μόσχας στο πρωτάθλημα: Ντιναμό-Σπαρτάκ Μόσχας 1-2, Κράσνονταρ-Ντιναμό 0-2 (γκολ), Ζενίτ-Ντιναμό 3-2 (γκολ και ασίστ), Ντιναμό-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-0, Ρουμπίν Καζάν-Ντιναμό 1-1, Ντιναμό-Λοκομοτίβ Μόσχας 2-2 (ασίστ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ντιναμό 1-2 (ασίστ), Κράσνονταρ-Ντιναμό 1-2, Ντιναμό-Κράσνονταρ 1-1, Λοκομοτίβ Μόσχας-Ντιναμό 1-1 (ασίστ).

Όταν επέστρεψε στην Γαλλία για την Λιόν, ο Βαλμπουενά είχε πάλι πολλά μεγάλα παιχνίδια στο «ρεπερτόριό» του. Μερικά εκ των οποίων ήταν: το 2015 Μονακό-Λιόν 1-1, Λιόν-Μαρσέιγ 1-1 (ασίστ), το 2016 Λιλ-Λιόν 0-1, Λιόν-Παρί 1-2 (γκολ), Μονακό-Λιόν 1-3 (γκολ) και Λιόν-Μαρσέιγ 3-1 (γκολ).

Στην Τουρκία γνώρισε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τον φανατισμό των ντέρμπι όσο αγωνίστηκε με τα χρώματα της Φενερμπαχτσέ. Τα πιο σημαντικά ματς που έδωσε εκεί ήταν: το 2017 Φενέρ-Τραμπζονσπόρ 2-1 (γκολ), Γαλατά-Φενέρ 0-0, Φενέρ- Μπεσίκτας 2-1. Το 2018 Τραμπζονσπόρ-Φενέρ 1-1 (ασίστ), Φενέρ-Γαλατά 0-0, Φενέρ-Μπεσίκτας 1-1, Γαλατά-Φενέρ 2-2 (γκολ και ασίστ) Και το 2019 Μπεσίκτας-Φενέρ 3-3 (ασίστ), Φενέρ-Γαλατά 1-1 και Φενέρ-Τραμπζονσπόρ 1-1 (γκολ). Ενώ έπαιξε και σε δύο ματς με την Μπεσίκτας (2-2 και 3-0) για το τουρκικό Κύπελλο.