Η τέχνη του πρωταθλητισμού και η θλιβερή αναγκαιότητα του VAR

Ο Ολυμπιακός των 7 εξοντωτικών και ψυχοφθόρων καλοκαιρινών αγώνων, κλήθηκε απόψε στην παραδοσιακά αφιλόξενη -για αυτόν- Λάρισα να πράξει αυτό που από καταβολής κόσμου πράττουν οι πρωταθλητές: να κερδίσει με κάθε κόστος.

Η τέχνη του πρωταθλητισμού και η θλιβερή αναγκαιότητα του VAR

Ο δουλευταράς και αξιοκρατικός Πέδρο Μαρτίνς προσέγγισε το σημερινό παιχνίδι με τη συνηθισμένη του λογική σε ό,τι αφορά την κατάρτιση της ενδεκάδας, προβαίνοντας σε αλλαγές μονάχα εκεί όπου υπήρχε ανάγκη λόγω τραυματισμού ή κόπωσης. Αποφάσισε ότι εκείνοι που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια θα κουβαλούσαν για ακόμη μια φορά τον ενενηντάλεπτο σταυρό, στην τελευταία αγωνιστική πριν τη λυτρωτική για την ομάδα του διακοπή. Και όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, δικαιώθηκε.

VIDEO: Τα τρία γκολ του Ολυμπιακού που ακυρώθηκαν

Το αποψινό παιχνίδι αποτέλεσε την περίτρανη απόδειξη ενός πασίδηλου ποδοσφαιρικού ρητού. Η ύψιστη τέχνη του πρωταθλητισμού δεν είναι να παίζεις όμορφα, αλλά να κερδίζεις όταν παίζεις άσχημα. Ο Πορτογάλος προπονητής και οι παίκτες που αγωνίζονταν και πέρυσι στην ομάδα, το γνωρίζουν πλέον καλά.

Έτσι λοιπόν απόψε, ο κυνικός και σκληροτράχηλος Ολυμπιακός έκανε στον κάμπο το μοναδικό πράγμα που είχε στο μυαλό του από την ώρα που πάτησε το πόδι του στο πούλμαν της διαδρομής: εξασφάλισε τους τρεις βαθμούς.

Δεν εντυπωσίασε, δεν ενθουσίασε, δέχτηκε φάσεις, κινδύνευσε, καρδιοχτύπησε, αλλά στο τέλος της ημέρας οι πεντακάθαροι τρεις βαθμοί στην τσέπη του θα είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο επιτυχίας στο ταμείο που θα γίνει στο τέλος της σεζόν.

Πιο συγκεντρωμένος ο Σισέ

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, πέρα από την κόπωση που ήταν πασιφανής στα πόδια των παικτών, ανάλυσης χρήζει και η, έστω και υποχρεωτική, παρουσία του Σισέ μετά από καιρό στην αρχική ενδεκάδα. Ο Σενεγαλέζος έδειξε να έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο στο κομμάτι της αγωνιστικής συγκέντρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός δέχτηκε ιδιαίτερα στο τέλος αξιοσημείωτη πίεση, ο Σενεγαλέζος τελείωσε το παιχνίδι χωρίς λάθος και με αρκετές καίριες και σωτήριες επεμβάσεις. Οι αψυχολόγητες μακρινές μπαλιές δεν εξάλειψαν εντελώς από το παιχνίδι του, αλλά σε κάθε περίπτωση μειώθηκαν σημαντικά.

«Μαέστρος» ο Ματιέ, ένστικτο του «κίλερ» ο Ελ Αραμπί

Κατά τα άλλα, ο καλός Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου μας παρουσίασε τους γνωστούς, λιγότερο ή περισσότερο εμφανείς, πρωταγωνιστές. Έναν Γκιγιέρμε να επιδρά με ασύλληπτο τρόπο στον έλεγχο του παιχνιδιού της ομάδας, έναν τριανταπεντάχρονο Βαλμπουενά να κόβει και να ράβει θυμίζοντας την στόφα του Αριέλ Ιμπαγάσα, έναν Τσιμίκα να ανεβοκατεβαίνει την αριστερή πλευρά με την ταχυδύναμη αμαξοστοιχίας και έναν Ελ-Αραμπί να δείχνει ότι διαθέτει αυτό που τόσο έλειψε πέρυσι από την γραμμή κρούσης του Ολυμπιακού: το ένστικτο του φονιά.

Όμως γιατί να διεξάγουμε ποδοσφαιρικές συζητήσεις για υψηλού επιπέδου τακτική, για ατομικές επιδόσεις και για τα σημεία-κλειδιά του παιχνιδιού, όταν απέναντι υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός προπαγάνδας που λυσσαλέα προσπαθεί να υποβαθμίσει ακόμη και τις Ευρωπαϊκές επιτυχίες του Ολυμπιακού και να επενδύσει ολομέτωπα την κάλυψη της φετινής ανυπαρξίας των "αφεντικών" του πίσω από τον νεοεισαχθέντα θεσμό του VAR.

Μια απάντηση για το VAR

Αφού το ξεκινήσατε λοιπόν, κάποιος πρέπει να σας απαντήσει. Σε ένα πρωτάθλημα όπου πέρυσι ένας Κουτσιαύτης έλεγε «παίζετε» στις μανσέτες του Βιειρίνια και ένας Τζήλος που βάφτιζε τα κεφαλοκλειδώματα σε βάρος του Τοροσίδη και τα τραβήγματα φανέλας μέσα στην περιοχή «επαφή στα όρια του επιτρεπτού», η τεχνολογία είναι το μοναδικό αξιόπιστο εχέγγυο διεξαγωγής ενός δίκαιου πρωταθλήματος. Θα έλεγε κανείς, μια θλιβερή αναγκαιότητα.

Τα highlights του ΑΕΛ - Ολυμπιακός 0-1 (vid)

Αντί λοιπόν να διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός για ένα γκολ που του ακυρώθηκε για παράβαση την οποία δεν θα μπορούσε να εντοπίσει στη ζωντανή ροή του παιχνιδιού ούτε ο Σούπερμαν, παραπονιούνται η Λάρισα και οι κηδεμόνες της, επειδή ο διαιτητής γύρισε τη φάση πίσω για να καταλογίσει μια πεντακάθαρη παράβαση που απερίσκεπτα παρέλειψε να διαπιστώσει. Κοινώς, φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Σημεία των καιρών...

Δυστυχώς για τους προαναφερθέντες λοιπόν, φαίνεται ότι φέτος τα πράγματα παίρνουν ένα δρόμο κανονικότητας και νομιμότητας. Η ασυδοσία της περσινής χρονιάς φαντάζει μια μακρινή, κακή ανάμνηση. Το αν το ελληνικό ποδόσφαιρο θα καταφέρει να χτίσει πάνω σε αυτή την ελπιδοφόρα αρχή, θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

Μέχρι τότε, περαστικά τους…