Αποκάλυψη – σοκ για το VAR

Το VAR εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Κράσνονταρ, αλλά τώρα θα χρησιμοποιείται και στο πρωτάθλημα. Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που περνάει στα… ψιλά.

Αποκάλυψη – σοκ για το VAR

Σας είχαμε αποκαλύψει προ ημερών την ενημέρωση των ανθρώπων της ΚΕΔ προς τους παίκτες του Ολυμπιακού, ότι ο διαιτητής μπορεί να αγνοήσει τις «ενοχλήσεις» από τους διαιτητές που θα χειρίζονται το VAR. Έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και ο διαιτητής αποφασίζει αν θα λάβει υπόψη του το VAR ή όχι. Αυτό είναι το ένα στοιχείο.

Το δεύτερο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι ότι άλλα ισχύουν στις διοργανώσεις της UEFA και άλλοι κανονισμοί στην Super League στο θέμα του VAR. Τι εννοούμε; Με τη Κράσνονταρ για παράδειγμα ο Ντελ Θέρο συμβουλεύτηκε τον διαιτητή VAR στη φάση που φώναζαν για πέναλτι οι Ρώσοι στο χέρι του Γκιγιέρμε. Ο Ντελ Θέρο αφού άκουσε όλα όσα του είπαν στην ενδοεπικοινωνία, είπε «παίζετε». Αυτή η συνομιλία ανάμεσα στους δύο διαιτητές καταγράφηκε.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μία ομάδα μπορεί να υποβάλει αίτημα για να ακούσει την ηχογραφημένη συνομιλία και η UEFA είναι υποχρεωμένη να κάνει δεκτό το αίτημα, έτσι ώστε να γνωρίζει τι ειπώθηκε ανάμεσα στους διαιτητές. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συναντήσουμε κάτι τέτοιο. Κι αυτό, γιατί δεν καταγράφεται καμία συνομιλία και κατ’ επέκταση οι ομάδες δεν θα γνωρίζουν αν σε μία αμφισβητούμενη φάση ο διαιτητής του αγώνα «ενοχλήθηκε» από τον διαιτητή του VAR ή όχι!

Το γράφαμε και τις προηγούμενες μέρες: Είναι καθαρά στην ευχέρεια του ρέφερι του αγωνιστικού χώρου αν θα σταματήσει το παιχνίδι για μερικά δευτερόλεπτα λόγω VAR ή αν το αγνοήσει τελείως και δείξει «παίζετε» παρά τις «ενοχλήσεις» στην ενδοεπικοινωνία. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι όποιες συζητήσεις γίνουν μεταξύ των διαιτητών, δεν πρόκειται να διαρρεύσουν ποτέ γιατί πολύ απλά δεν καταγράφονται. Αντιθέτως η UEFA τις καταγράφει στο Champions League.