VAR στη Super League: Πώς λειτουργεί και πότε παρεμβαίνει

H επίσημη παρουσίαση του VAR έγινε σήμερα (20/8) ενόψει της πρεμιέρας της Super League 1. Διαβάστε πώς λειτουργεί το σύστημα.

VAR στη Super League: Πώς λειτουργεί και πότε παρεμβαίνει

Παρουσιάστηκε το Video Assistant Referee ενόψει της πρεμιέρας της Super League 1 το προσεχές Σαββατοκύριακο (24/25-8). Το VAR θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Περέιρα για VAR: «Είμαστε αρχάριοι...»

Σκοπός του VAR είναι να ελέγχει:

Αν μετράει ή όχι ένα γκολ.

Αν πρέπει να δίνεται ή όχι ένα πέναλτι.

Αν πρέπει να δοθεί σε κάποιον ποδοσφαιριστή απευθείας κόκκινη κάρτα αλλά όχι δεύτερη κίτρινη.

Η επικοινωνία VAR-διαιτητή

Όταν ο διαιτητής πάρει μια απόφαση και ο VAR διαπιστώσει ότι υπάρχει λάθος, του συστήνει να το ξαναδεί. Οπότε ο διαιτητής θα οφείλει να δει και πάλι την αμφισβητούμενη φάση.

Ο διαιτητής οφείλει όπως και να 'χει να παίρνει μια απόφαση κι αν αυτή είναι λάθος, όπως για παράδειγμα σε μια κίτρινη κάρτα, τιμωρώντας άλλον παίκτη, τότε θα κοιτάζει τον VAR και θα την αλλάζει αν έχει κάνει λάθος.

Αν βέβαια δεν υπάρξει ξεκάθαρο λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται χωρίς παρέμβαση του VAR.

Πάντως, δεν απαιτείται πάντα να τσεκάρει ο διαιτητής το μόνιτορ στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας on field review όπως πλέον αποκαλείται.

Για να δει το βίντεο ο ίδιος (on field review), θα αφορά υποκειμενικές αποφάσεις όπως πέναλτι, κόκκινη κάρτα για σοβαρά επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή ή αν υπάρχει κάτι που κρίνει κάτι σημαντικό στο ματς, όπως για παράδειγμα μια φάση στην εκπνοή ενός αγώνα.

Αν χρειάζονται 3 ή και παραπάνω ριπλέι για να παρθεί απόφαση για μια φάση ή περισσότερες γωνίες λήψεις, τότε ο VAR θα καλεί τον διαιτητή να δει το μόνιτορ για να εξακριβώσει ό ίδιος την επίμαχη φάση.

Πώς λειτουργεί ο VAR

Αρχικά ο VAR, ελέγχει την αμφισβητούμενη φάση. Αν η απόφαση του διαιτητή είναι σωστή, δε θα έχει επικοινωνία με τον VAR. Αν είναι λανθασμένη η αρχική απόφαση πληροφορεί τον διαιτητή. Αν ο διαιτητής δεχθεί τη σύσταση του, τότε αλλάζει την απόφαση, ενώ κατά περιπτώσεις ελέγχει το μόνιτορ.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι για την οικονομία του παιχνιδιού, ο διαιτητής δεν πάει στο μόνιτορ σε φάσεις με γεωγραφικά κριτήρια. Δηλαδή, αν δοθεί πέναλτι εκτός περιοχής και γίνει αντιληπτό αυτό από το VAR, τότε δεν χρειάζεται να το δει ο διαιτητής.

Σε αμφίβολες φάσεις, αν ερωτηθεί στο ακουστικό του ο διαιτητής για όσα είδε και εκτίμησε λάθος αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο, τότε ο VAR θα λάβει υπόψιν του όσα θα του πει ο διαιτητής. Αν η περιγραφή συμβαδίζει με τις εικόνες που βλέπει το VAR, τότε δεν υπάρχει παρέμβαση. Σε περίπτωση διαφοράς όμως, από αυτό που είδε ο διαιτητής με αυτό που πραγματικά συνέβη, τότε υπάρχει η συμβουλή να γίνει έλεγχος του βίντεο.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο του VAR είναι το ίδιο για όλες τις Ομοσπονδίες των χωρών κι αυτό δεν αλλάζει και μπορεί να δεχθεί καμία παρέμβαση, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια του παιχνιδιού.