Η παρανομία που ετοιμάζει η ΕΠΟ με τον ΚΑΠ

Η αλλαγή που έχει στα σκαριά η ΕΠΟ αφορά στην πολυιδιοκτησία και θα δίνει το δικαίωμα σε μέτοχο μίας ΠΑΕ να έχει στην κατοχή του έως 5% και σε άλλες ΠΑΕ.

Η παρανομία που ετοιμάζει η ΕΠΟ με τον ΚΑΠ

Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ και σε αυτή ετοιμάζεται μία παρανομία με φόντο την πολυιδιοκτησία. Τι σημαίνει αυτό; Στην ΕΠΟ ετοιμάζονται να αλλάξουν το άρθρο 30 παρ. 1 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.

Στο νέο άρθρο που ετοιμάζεται θα μπορεί ο μέτοχος μίας ΠΑΕ να έχει στην κατοχή του έως και 5% σε άλλες ΠΑΕ. Αυτό, δηλαδή θα είναι νόμιμο και όχι κάτι που θα χρήζει διερεύνησης. Για να καταλάβετε αναλυτικά τι ετοιμάζεται να γίνει την Τετάρτη ας δούμε αναλυτικά.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 30, ΠΑΡ. 1

«Άρθρο 30 Πολυϊδιοκτησία

Με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την πολυιδιοκτησία και την πολυσυμμετοχή.

1. Απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μέτοχος σε άλλη Π.Α.Ε. κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Κανονισμό αδειοδότησης. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο συμμετέχουν σαν μέλη ή σαν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι μέτοχοι ή μέλη άλλης ΠΑΕ».

ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΠΟ

«Άρθρο 30 Πολυϊδιοκτησία – Ακεραιότητα αγώνων και διοργανώσεων

Με κανονισμό που εκδίδεται με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. ρυθμίζονται τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την πολυϊδιοκτησία και την πολυσυμμετοχή.

1. Απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μέτοχος σε άλλη Π.Α.Ε., με ποσοστό τουλάχιστον 5%, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στον Κανονισμό αδειοδότησης. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο συμμετέχουν σαν μέλη ή σαν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι μέτοχοι, με ποσοστό τουλάχιστον 5%, ή μέλη άλλης ΠΑΕ».

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η αλλαγή που θέλει να περάσει η ΕΠΟ είναι κόντρα στους νόμους του κράτους. Συγκεκριμένα το άρθρο 69 παρ. 9 και 10 του νόμου 2725/1999 αναφέρει:

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9: «…μέτοχοι ΠΑΕ ανεξαρτήτως ποσοστού μετοχών (ή μέλη ή διοικητές ΝΠΙΔ ή εταιρείας που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο ΠΑΕ), καθώς και οι σύζυγοι και οι μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς όλων των παραπάνω φυσικών προσώπων, απαγορεύεται, με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας, να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, όπως, ιδίως δια παρένθετων προσώπων, μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης ΠΑΕ».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10: «…με ποινή απόλυτης ακυρότητας της δικαιοπραξίας σε Διαχειριστές ή Μέλη οργάνου διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη Π.Α.E., καθώς και στους συζύγους και τους μέχρι δεύτερου βαθμού συγγενείς τους (καθώς επίσης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή εταιρείες που αποκτούν δικαιώματα διοίκησης ή αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα ΠΑΕ), να αποκτούν αμέσως ή εμμέσως, μετοχές ή δικαιώματα διοίκησης ή να αναλαμβάνουν διευθυντικά καθήκοντα άλλης ΠΑΕ».