Χαβιέ Ούμπιδες: Ένα αστέρι που λάμπει...

Ο αρχηγός του Ατρομήτου είναι ο ποδοσφαιριστής που κάθε σύλλογος θα ήθελε να έχει.

Χαβιέ Ούμπιδες: Ένα αστέρι που λάμπει...

Τετάρτη πρωί στο ρεπό μου πέρυσι τον Ιούλιο. Είχα πάει στο προπονητικό κέντρο του Ατρομήτου προκειμένου να κάνω μια συνέντευξη στον τότε προπονητή της ομάδας, Νταμίρ Κάναντι.

Το ραντεβού μας είχε δοθεί στο γραφείο του γύρω στις 11.30. Όπως περιμέναμε με τον φωτογράφο ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και στα γραφεία της διοίκησης εμφανίστηκε ο Ούμπιδες.

Αφού χαιρέτησε τους πέντε υπαλλήλους που βρίσκονταν εκεί και εμένα με τον φωτογράφο δια χειραψίας, έφυγε χωρίς να κάνει τίποτα άλλο. Κοιτάζω την γραμματέα και την ρωτάω αν ήρθε πάνω για να τους χαιρετήσει.

«Το κάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση» μου απαντά και μένω έκπληκτος. Λίγο αργότερα καταφθάνει ο Κάναντι. Πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κι ενώ ο φωτογράφος απαθανατίζει τις στιγμές, ρωτάω τον αυστριακό κόουτς την γνώμη του για τον αρχηγό. Του εξήγησα πρώτα γιατί μπήκα σε αυτή την σκέψη.

«Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε τον Ούμπι μαζί μας. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που αγαπάει τον σύλλογο και καθημερινά δίνει για αυτόν όλο του το «είναι», αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για όλους», μου λέει ο Κάναντι.

Ο Ούμπιδες είναι 38 ετών φέτος. Στη Σλοβακία πέτυχε ένα γκολ από αυτά που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Παρέσυρε και τους συμπαίκτες του με το πάθος του κι έτσι ο Ατρόμητος πήρε ένα «διπλό» που ίσως του χαρίσει την πρόκριση.

Όμως αυτό που μου έμεινε προσωπικά ως ανάμνηση από αυτό το παιχνίδι, ήταν η αντίδρασή του στο τέλος. Όταν έπιασε το αστέρι και το φίλησε. Ο Ατρόμητος είναι κομμάτι της ζωής του. Τα παιδιά του είναι κάθε Κυριακή στο γήπεδο και έχουν γίνει ένα οικογενειακώς με τον σύλλογο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο ίδιος βλέπει την Ελλάδα ως δεύτερό του σπίτι. Όταν ήρθε στη χώρα μας είχε αρκετές δυσκολίες. Δεν ήξερε την γλώσσα, είχε μείνει κάποιο καιρός απλήρωτος όμως δεν τα παράτησε ποτέ. Αντίθετα οι δυσκολίες τον πείσμωσαν και πλέον απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και έχει κολλήσει το ίδιο «μικρόβιο» και στον γιο του.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι χαρούμενη που παίκτες σαν τον Ούμπι την επιλέγουν για να παίξουν ποδόσφαιρο. Ο Ατρόμητος, διπλά! Αφού εκτός από το σήμα του, διαθέτει ένα ακόμα τόσο λαμπερό αστέρι στην ομάδα του...