Ο Μαρτίνς μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, μετά το σοκ Φορτούνη

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχασε τον Κώστα Φορτούνη, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση.

Ο Μαρτίνς μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, μετά το σοκ Φορτούνη

Παρακολουθώντας από πολύ κοντά τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια δεν μπορώ να θυμηθώ άλλο τέτοιο σοκ στην ομάδα του Πειραιά. Τέτοια παγωμάρα και σιγή δεν έχει προκληθεί ποτέ ξανά. Ακόμη και το καλοκαίρι που ο Μάρκο Σίλβα πήγε στην Αυστρία και στις δύο ημέρες έφυγε τέτοιο σοκ δεν είχε πάθει κανείς. Τώρα αισθάνεσαι πως έφυγε η γη κάτω από τα πόδια όλων. Είναι τόσο μεγάλο το σοκ και ίσως δεν μπορεί πολύς κόσμος να το καταλάβει. Σε αρκετούς ίσως και να φαίνονται υπερβολικά και ισοπεδωτικά όλα αυτά, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια στην καθημερινότητα του Ολυμπιακού.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην ομάδα του Πειραιά που είχε μάθει να ζει με αυτόν και να παίζει με αυτόν. Το «ουδείς αναντικατάστατος» ισχύει για όλους, αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μία πολύ σημαντική παράμετρος. Ο Φορτούνης είχε πολύ μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του Πειραιά. Ο Ολυμπιακός ζούσε με τον αρχηγό του και όταν δεν τον είχε το πρόβλημα ήταν τεράστιο.

Σε μία προπόνηση στη Βαρσοβία ο Πέδρο Μαρτίνς έπιασε τον Φορτούνη και τον «έφτιαξε». Είχαμε γράψει και τότε στο ΦΩΣ πως ο προπονητής είχε ρωτήσει τον παίκτη του πως αισθάνεται και του είχε τονίσει πως αυτός παραμένει ο ηγέτης και ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Και τότε είχε δείξει ο 49χρονος τεχνικός πως πάνω στον Κώστα ποντάρει τα πάντα και περιμένει πολλά από αυτόν και τη νέα σεζόν. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που ο Μαρτίνς θα πρέπει να ζήσει χωρίς τον Κώστα Φορτούνη και να παλέψει για την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος χωρίς τον αρχηγό του.

Κάπου εδώ μπαίνει και ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τον Πορτογάλο προπονητή του Ολυμπιακού. Ο κόουτς των «ερυθρόλευκων» έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του, έχει αποδείξει πως μπορεί να δημιουργήσει μία πολύ καλή ομάδα και να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο. Ανάγκασε το πιο απαιτητικό κοινό στην Ελλάδα να τον χειροκροτήσει παρά την απώλεια του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Μαρτίνς είναι καλός προπονητής. Και αυτό το καλοκαίρι πολύ καλά έχει δουλέψει και η ομάδα βρίσκεται σε έναν πολύ καλό δρόμο ενόψει των αγώνων με τη Βικτόρια Πλζεν.

Τώρα, όμως, καλείται και ο Πέδρο Μαρτίνς να αποδείξει γι’ ακόμα μία φορά πόσο καλός προπονητής είναι και να αντιδράσει άμεσα. Πρέπει και αυτός να δείξει τα αντανακλαστικά του για να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό που δημιούργησε ο τραυματισμός του διεθνούς μεσοεπιθετικού. Στην κουβέντα που γίνεται στις καφετέριες από χθες όλα είναι εύκολα, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα έχει ο καθένας στο μυαλό του.

Ο Μαρτίνς ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξει σύστημα ή να βάλει τον Βαλμπουενά πίσω από τον επιθετικό θα πρέπει να το κάνει χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στην ομάδα και όλο αυτό το μεταβατικό να γίνει με επιτυχία. Έχει δουλέψει 1,5 χρόνο με τον Φορτούνη να είναι η κολόνα του Ολυμπιακού και τώρα είναι η ώρα να δουλέψει χωρίς αυτόν για να καταφέρει να προχωρήσει μπροστά χωρίς τον αρχηγό του. Το έργο του δεν είναι εύκολο, αλλά στα δύσκολα φαίνονται οι δυνατοί και οι καλοί.

Είναι μία ακόμα πρόκληση που έχει μπροστά του ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος να είστε σίγουροι πως έχει χάσει τον ύπνο του από το βράδυ της Πέμπτης όταν και επιβεβαιώθηκε το κακό. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως τη συνέντευξη την παραχώρησε στον Αλέξη Βιρβίλη και τους υπόλοιπους απεσταλμένους του Τύπου στην Αυστρία πριν μάθει τι έχει ο Φορτούνης. Όταν είπε για τον Βαλμπουενά φυσικά και δεν εννοούσε πως ο Γάλλος είναι ο αντικαταστάτης του, αλλά ένας παίκτης που θα καλύπτει το κενό στη διάρκεια της σεζόν.

Αυτή τη στιγμή έχει μία μεγάλη πρόκληση μπροστά του ο Μαρτίνς και όχι μόνο. Και οι συμπαίκτες του Κώστα αντιμετωπίζουν μία τεράστια πρόκληση. Παλιοί και νέοι θα πρέπει αρχής γενομένης από τα ματς με τη Βικτόρια να καταθέσουν και τη ψυχή τους στο γήπεδο για να καλύψουν την απώλεια. Ναι μεν ο προπονητής θα τους καθοδηγήσει και θα καταστρώσει όλο το σχέδιο, αλλά κι εκείνοι οφείλουν να το φέρουν εις πέρας και να δείξουν πως είναι μία οικογένεια.

Επιμένουμε, όμως, πως αυτή η απώλεια δεν είναι καθόλου απλή για τον Ολυμπιακό και για αρχή η ομάδα του Πειραιά θα πάει με λύση εκ των έσω. Με τους παίκτες που έχει στο ρόστερ της θα παίξει τα ματς με τη Βικτόρια Πλζεν και με αυτούς θα διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτό το σημείο, όμως, πέρα από το ότι η διοίκηση θα κινηθεί για την ενίσχυση της ομάδας ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του είναι αντιμέτωποι με μία μεγάλη πρόκληση.