Ρήξη χιαστού: Τι είναι η... μάστιγα που χτύπησε τον Κώστα Φορτούνη

Η αίσθηση ότι το γόνατο «φεύγει» σε ορισμένες κινήσεις

Ρήξη χιαστού: Τι είναι η... μάστιγα που χτύπησε τον Κώστα Φορτούνη

Ρήξη χιαστού. Για τους ορθοπεδικούς, ρουτίνα. Για τους αθλητές, εφιάλτης. Η διάγνωση για τον Κώστα Φορτούνη έδειξε ρήξη πρόσθιου χιαστού και εκτιμώμενος χρόνος επιστροφής στους αγωνιστικούς χώρους είναι έξι μήνες.

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός στο γόνατο δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να... χτυπήσει με την ίδια ευκολία τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Λιονέλ Μέσι και έναν ποδοσφαιριστή ερασιτεχνικού σωματείου. Κοινώς, δεν κάνει διακρίσεις.

Τι είναι

Το «κρακ» που συνήθως ακούγεται όταν γίνεται ο τραυματισμός είναι το πρώτο και το χειρότερο μήνυμα. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συμβαίνει και σε μη αθλητές. Ο πρόσθιος χιαστός είναι μια δεσμίδα ινών μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Συνδέει το πίσω μέρος του μηρού με μέρος της κνήμης. Είναι αυτός που κρατά σταθερό το γόνατο.

Ρήξη χιαστού ο Φορτούνης!

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί συνεπώς έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς της άρθρωσης του γόνατος. Η απώλειά του μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα αστάθειας, ότι δηλαδή το γόνατο «φεύγει» σε ορισμένες κινήσεις και κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει:

  • Κατά την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του αθλητή
  • Όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα
  • Κατά την ανώμαλη προσγείωση μετά από ένα άλμα
  • Από άμεση πλήξη, συνήθως κατά τη σύγκρουση με κάποιον συναθλητή

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 40% έως 50% του συνόλου των συνδεσμικών κακώσεων του γόνατος. Είναι πιο συχνός στους νέους αθλητές. Το σκι και το ποδόσφαιρο κατατάσσονται ως οι δραστηριότητες υψηλότερου κινδύνου για τον τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερη ροπή προς τραυματισμό σε σύγκριση με τους άνδρες στα περισσότερα αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλεϊ, και ποδόσφαιρο
Αυτό οφείλεται κυρίως στο ισχνότερο μυϊκό σύστημα, καθώς και σε ορμονικά, ανατομικά και γενετικά αίτια σχετιζόμενα με την παραγωγή κολλαγόνου.

Η επέμβαση και η θεραπεία

Πριν την εξέλιξη της αρθοσκοπικής αποκατάστασης αυτοί οι τραυματισμοί είχαν σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των αθλημάτων από τους τραυματίες. Αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν, η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα επιτυγχάνεται μετά από περίπου 6 μήνες, όταν δοθεί η κατάλληλη μετεγχειρητική θεραπεία.

Φορτούνης: Από τον παράδεισο στην κόλαση

Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία αυξάνει ή πιθανότητα να εμφανισθούν χόνδρινες βλάβες στο γόνατο, ρήξεις μηνίσκων ενώ η πιθανότητα για ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας αυξάνει στο 60-100% σε σχέση με την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας μετά από χειρουργική αποκατάσταση που κυμαίνεται στο 14-26%.

Η μερική ρήξη του Προσθίου Χιαστού είναι σπάνια, συνήθως οι κακώσεις του προσθίου χιαστού είναι πλήρεις ρήξεις ή σχεδόν πλήρεις ρήξεις.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό και δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές δεν εργάστηκαν σωστά μετά την εγχείρηση. Ετσι, δεν κατάφεραν ποτέ να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110