Χακάν Ισμέτογλου: «Ο Βαλμπουενά έσωσε φέτος τη Φενέρμπαχτσε. Δυνατός στόπερ ο Σκρτελ!»

Ο ταμίας της ΕΠΣ Ξάνθης και προπονητής σε τοπικές ομάδες, Χακάν Ισμέτογλου μίλησε στον Θέμη Σινάνογλου και στο «ΦΩΣ» για την παρουσία του Ματιέ Βαλμπουενά στο πρωτάθλημα της Τουρκίας αλλά και για τους Κώστα Μήτρογλου και Μάρτιν Σκρτελ.

Χακάν Ισμέτογλου: «Ο Βαλμπουενά έσωσε φέτος τη Φενέρμπαχτσε. Δυνατός στόπερ ο Σκρτελ!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τρομερά πράγματα για τον Βαλμπουενά και τη Φενέρμπαχτσε λέει ο σούπερ γνώστης του τουρκικού πρωταθλήματος Χακάν Ισμέτογλου, ταμίας στην ΕΠΣ Ξάνθης και προπονητής σε τοπικές ομάδες. Ήταν και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Ενώ ήταν αρνητικός για τον Καρντόσο -και δικαιώθηκε- λέει ύμνους για τον Βαλμπουενά!

To αντίο του Βαλμπουενά στη Φενέρ - Η απάντηση των Τούρκων

Οι πηγές μου στην ομάδα της Ξάνθης αυτόν μου έχουν υποδείξει ως τον πιο γνώστη των τουρκικών ομάδων. Και είναι οπαδός της Γαλατασαράι. Μιλάει και για τον Μήτρογλου και για τον Σκρτελ και για τα οικονομικά προβλήματα των τουρκικών ομάδων.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 25/5/2019

Είσαι Έλληνας μουσουλμάνος, έτσι;

Είμαι Έλληνας υπήκοος, έχω γεννηθεί στην Ξάνθη. Παρακολουθώ στενά το τουρκικό πρωτάθλημα, πέρα από το ελληνικό.

Τη γνώμη σου θέλω για τον Βαλμπουενά.

Φίλε, εγώ δεν λέω εύκολα καλά λόγια, θυμάσαι για τον Καρντόσο τι σου είχα πει. Ο Βαλμπουενά όμως είναι πολύ καλός παίκτης! Αυτός και η διαιτησία έσωσαν φέτος την Φενέρμπαχτσε η οποία πήγαινε για φούντο και κανονικά έπρεπε να υποβιβαστεί. Όλος ο κόσμος της Φενέρμπαχτσε και όλοι οι Τούρκοι φίλαθλοι αναρωτιόντουσαν γιατί δεν έπαιζε αυτός ο παίκτης βασικός σε αυτήν την ομάδα. Ο καλύτερος παίκτης της Φενέρμπαχτσε ήταν κατά κοινή ομολογία! Αυτός την ξελάσπωσε. Δεν είχε άλλον τέτοιο παίκτη η Φενέρ στο ρόστερ της!

Τι εξήγηση έδιναν;

Η επίσημη θέση της ομάδας ήταν ότι είχε τραυματισμούς. Όμως όλοι λένε στο παρασκήνιο ότι ο παίκτης είχε ρήτρα στο συμβόλαιό του που ήταν αστρονομικό -πήρε πολλά εκατομμύρια ευρώ για 2 χρόνια- και ότι αν έπιανε έναν αριθμό συμμετοχών, θα ανανεωνόταν το συμβόλαιό του αυτομάτως! Η Φενέρ έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, μέχρι και αυτός του Survivor, ο παραγωγός, ο Αντζούν που έχει δικό του κανάλι, έκανε έρανο 2 μέρες στην τηλεόραση στην Τουρκία μαζί με τον πρόεδρο της Φενέρ και έναν άλλο διάσημο παρουσιαστή για να μαζευτούν λεφτά για την ομάδα!

Έπαιξε ρόλο και η συντριβή της τουρκικής λίρας;

Ε βέβαια! Σε όλες τις ομάδες έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα η υποτίμηση του νομίσματος. Δεν μπορούν πια να φέρνουν τους παικταράδες που έφερναν διότι αυτοί πληρώνονται σε δολάρια και ευρώ, ενώ τα έσοδα των ομάδων είναι σε τουρκική λίρα. Δεν μπορούν πια να φέρνουν Ντρογκμπά, Σνάιντερ, Ανελκά, Κέζμαν, Ρομπέρτο Κάρλος, Φαν Πέρσι.

Έσκασε η φούσκα.

Η Φενέρ έχει και δικά της μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Λέγεται λοιπόν ότι επειδή πήγαινε για υποβιβασμό αναγκάστηκε να βάζει περισσότερο τον Βαλμπουενά ο οποίος τη ξελάσπωνε! Και στο τέλος τα βρήκαν με τη ρήτρα.

Παρένθεση, τι έγινε με τη διαιτησία;

Όργια με το VAR! Αυτά που έβλεπε όλος ο κόσμος, τα αντίθετα έδιναν αν και χρησιμοποιούσαν το VAR! Για να σωθεί η Φενέρ. Όμως και άλλες ομάδες ευνοήθηκαν ή αδικήθηκαν με το VAR το οποίο δεν έφτιαξε τίποτα. Έγιναν απίστευτα πράγματα.

Εκεί δεν έχουν ξένους διαιτητές;

Όχι, Τούρκοι διαιτητές έπαιζαν.

Ισχύει ότι η Φενέρ έχει την εύνοια της κυβέρνησης;

Όχι, η Μπασάκσεχιρ είναι αυτή για την οποία υπάρχει τέτοια εντύπωση, επειδή ιδρυτής της είναι ο Ερντογάν. Αυτή κόντεψε να πάρει το πρωτάθλημα φέτος από τη Γαλατασαράι! Στο ροστερ της είχε Αντεμπαγιορ, Ρομπίνιο, Τουράν. Ήταν πολλούς βαθμούς μπροστά, στο τέλος έχασε έδαφος, οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες με 66 βαθμούς, και την περασμένη εβδομάδα νίκησε η Γαλατά στην έδρα της τη Μπασάκσεχιρ 2-1 και το πήρε στο νήμα! Και είχε προηγηθεί 0-1 η Μπασάκσεχιρ.

Εσύ είσαι Γαλατά από ότι θυμάμαι.

Ναι.

Έχει υποβιβαστεί ποτέ η Γαλατά;

Όχι.

Η Φενέρ;

Όχι.

Πόσοι στους 10 Τούρκους είναι Φενέρ και πόσοι Γαλατά;

Της Γαλατά οι οπαδοί είναι λίγο περισσότεροι. Δεν το λέω επειδή είμαι Γαλατά. Μιλάμε για το σήμερα, όχι για πριν πολλά χρόνια. Η Γαλατά έχει κερδίσει πολύ κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ξεπεράσει τη Φενέρ στα πρωταθλήματα. Αυτό που πήρε τώρα η Γαλατά είναι το 22ο πρωτάθλημα, ενώ η Φενέρ έχει 19. Επί 11 χρόνια η Φενέρ δεν καταφέρνει να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ που κατέκτησε η Γαλατά στον τελικό με την Άρσεναλ ως σήμερα αύξησε πολύ τον κόσμο της. Υπολογίζεται ότι έχει 30 εκατομμύρια οπαδούς στην Τουρκία.

Ποια είναι τα ατού του Βαλμπουενά όπως τον είδες φέτος στο τούρκικο πρωτάθλημα; Παραμένουν τα τρεξίματα του καλά παρά την ηλικία του;

Είναι πολύ γρήγορος! Και πολύ κινητικός σε όλα τα σημεία του κέντρου. Παίζει και στα πλάγια και στον άξονα. Δίνει πολλές ασίστ και έχει εξαιρετικές εκτελέσεις στα στημένα.

Τι θέση τον έβαζαν;

Και αριστερά και δεξιά. Στο δημιουργικό κομμάτι είναι πάρα πολύ καλός. Ταχύτατος. Εγώ τον θεωρώ ως τον καλύτερο παίκτη της Φενέρ με διαφορά! Και όχι μόνο εγώ. Όλος ο κόσμος που βλέπει τούρκικο πρωτάθλημα. Φίλε είναι πολύ καλός παίκτης. Το μόνο ερωτηματικό είναι γιατί δεν έπαιζε βασικός, και αυτό αναρωτιόντουσαν όλοι. Η εξήγηση είναι αυτό που λέγεται για τη ρήτρα στο συμβόλαιό του.

Τον Μήτρογλου πώς τον είδες στην ομάδα σου;

Δεν ξέρω με τι σωματικά προβλήματα ήρθε τον Γενάρη... Την ίδια μέρα που τον πήρε η Γαλατά έκανε άλλες δύο μεταγραφές επιθετικών γιατί είχε σοβαρό πρόβλημα στην επίθεση. Έπαιξε πολύ λίγο ο Μήτρογλου. Λόγω και του περιορισμού στον αριθμό των ξένων που είναι 12 στην αποστολή. Η Γαλατά ήταν γεμάτη ξένους. Όμως έβαλε ο Μήτρογλου ένα γκολ καθοριστικό για τη μεγάλη ανατροπή στην πορεία του πρωταθλήματος. Όταν η Γαλατά ήταν 8 βαθμούς πίσω από την Μπασάκσεχιρ, σκόραρε ο Έλληνας στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στην έδρα μας με την Ακίσασπορ και μας κράτησε στη ζωή.

Πες μου η γνώμη σου και για τον Σκρτελ που θέλει ο Ολυμπιακός από τη Φενέρ. Σε τι κατάσταση είναι αυτός;

Καλός στόπερ, δυνατός, βασικός έπαιζε. Όχι βέβαια κάτι τρομερό, αλλά αδικείται από τα στατιστικά στην άμυνα της Φενέρ που ήταν δραματικά φέτος. Όταν μια ομάδα τρώει πολλά γκολ, οι ευθύνες πέφτουν πάνω σε όλους και κυρίως στους στόπερ. Όμως ο Σκρτελ δεν ήταν κακός, είναι δυνατός στόπερ. Το ξαναλέω πάντως: Ο Βαλμπουενά είναι ο παίκτης που έκανε τη διαφορά στη Φενέρμπαχτσε. Κοντός και πολύ γρήγορος, κινητικός σε όλους τους χώρους, εξαιρετικός στις ασίστ και στα στημένα χτυπήματα. Ήταν ο μόνος που δεν χάθηκε μέσα στη φετινή μετριότητα.