Έντσο Μαρέσκα: «Μαέστρος» χωρίς… μπαγκέτα!

Το ΦΩΣ έψαξε και βρήκε τα ίχνη του 39χρονου, πλέον, Έντσο Μαρέσκα, ο οποίος πήγε στον Ολυμπιακό έχοντας σούπερ βιογραφικό και έφυγε κακήν κακώς ύστερα από έναν χρόνο.

Έντσο Μαρέσκα: «Μαέστρος» χωρίς… μπαγκέτα!

Καλοκαίρι του 2009. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην αναζήτηση ενός χαφ, που θα μπορούσε να βοηθήσει από το «6» έως το «10». Ενός ποδοσφαιριστή με βαρύ βιογραφικό, ενός ποδοσφαιριστή που θα ανάγκαζε ακόμα και τον κόσμο να αγοράσει εισιτήριο για να πάει να δει αποκλειστικά εκείνον. Το όνομα του Έντσο Μαρέσκα έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι τον Μάιο του 2009 και τότε άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες για την απόκτησή του. Έπαιζε στη Σεβίλη τότε, έχοντας πάρει ήδη δύο Κύπελλα UEFA ως βασικότατο στέλεχός της. Οι Ανδαλουσιάνοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τον παραχωρήσουν. Το πρόβλημα αρχικά το είχε ο Ιταλός χαφ, ο οποίος δεν «ψηνόταν» τόσο πολύ με την προοπτική του ελληνικού πρωταθλήματος και ειδικά από τη στιγμή που φερόταν να έχει προτάσεις και από συλλόγους της Primera Division. Τελικά, δύο μήνες αργότερα, ο Ολυμπιακός κατάφερε να τον «ψήσει», προσφέροντάς του ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο για να πει το «ναι». Στη Σεβίλη δόθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και ο παίκτης στις 12 Ιουλίου ανήκε και τυπικά στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια.

Πρώτο ματς και… δοκάρι

Ο Μαρέσκα ήταν γνωστός στην παγκόσμια ποδοσφαιρική πιάτσα. Έχοντας περάσει από τις μικρές εθνικές ομάδες της Ιταλίας και από το μεγάλο «σχολείο» που λέγεται Γιουβέντους, ο Έντσο ήρθε στον Ολυμπιακό σε ηλικία 29 ετών με σκοπό να αποτελέσει έναν από τους ηγέτες του για τη σεζόν 2009-10. Με προπονητή, τότε, τον Τιμούρ Κετσπάγια, οι «ερυθρόλευκοι» ξεκινούσαν το ταξίδι για τους ομίλους του Champions League με πρώτη στάση την Μπρατισλάβα. Για τον γ’ προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τη σλοβακική Σλόβαν και ο Μαρέσκα ήταν κανονικά στην αποστολή στο ματς της 29ης Ιουλίου, παρότι είχε κάνει μόλις δύο εβδομάδες προπονήσεις. Ο Ολυμπιακός ξεκινά εντυπωσιακά κερδίζοντας στην αρχή του ματς με 2-0 μέσα στην Μπρατισλάβα με γκολ των Αβραάμ και Λεονάρντο (αυτό ήταν και το τελικό σκορ πρόκρισης). Ο Μαρέσκα μπήκε στο 70’ και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι με έναν «κεραυνό». Το πρώτο δείγμα ήταν θετικότατο, όπως και το δεύτερο στη ρεβάνς με τη Σλόβαν στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου βρήκε δίχτυα ανοίγοντας το σκορ με το κεφάλι.

Κατηγορήθηκε για την ταχύτητά του

Ο Μαρέσκα είχε ηγετικά χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε κάποιος να τον πει και «μαέστρο». Δεν γίνεται να έπαιζε τυχαία στη Γιουβέντους ή στη Σεβίλη. Προφανώς και είχε πολύ καλά στοιχεία για να αγωνιζόταν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Εκείνο όμως που προκάλεσε εντύπωση και για το οποίο κατηγορήθηκε ήταν το γεγονός ότι δεν φημιζόταν για την ταχύτητά του. Είχε ένα χάρισμα: μπορούσε και τρύπωνε στην αντίπαλη περιοχή βρίσκοντας δίχτυα με το κεφάλι. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, όταν έπρεπε να βοηθήσει ανασταλτικά, τα πράγματα γίνονταν δύσκολα για τον Ιταλό άσο.

Στη χειρότερη χρονιά του Ολυμπιακού

Η περίοδος που αγωνίστηκε ο Μαρέσκα στον Ολυμπιακό ήταν η χειρότερη από τότε που ξεκίνησε η αυτοκρατορία με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1996 κι έπειτα. Ο Ιταλός είχε την ατυχία να αγωνιστεί σε έναν Ολυμπιακό που παρέπαιε στο δεύτερο μισό της σεζόν 2009-10. Είχε αλλάξει ήδη δύο προπονητές (Κετσπάγια, Ζίκο), πήγαινε να τελειώσει το πρωτάθλημα με υπηρεσιακό τεχνικό (Μπάντοβιτς), έχασε με κάτω τα χέρια τον τίτλο και στο τέλος μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ τερμάτισε… 5ος στη γενική βαθμολογία. Ήταν η τελευταία χρονιά του Σωκράτη Κόκκαλη και το καλοκαίρι του 2010 το «τιμόνι» της ΠΑΕ πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Έπαιξε τέσσερα ματς και έφυγε!

Από την πρώτη στιγμή της άφιξης Μαρινάκη στον Ολυμπιακό φαινόταν ξεκάθαρα ότι από την τραγική σεζόν που είχε προηγηθεί δεν θα… επιβίωναν πολλοί ποδοσφαιριστές. Ο Μαρέσκα ήταν δεδομένο ότι δεν θα είχε θέση στο ρόστερ της σεζόν 2010-11. Τότε, ο Κόκκαλης, προτού παραδώσει τα ηνία στον Μαρινάκη, είχε δώσει τα… κλειδιά στο προπονητικό κομμάτι στον Έβαλντ Λίνεν. Ο Γερμανός τεχνικός γούσταρε τον Μαρέσκα και γι’ αυτόν τον λόγο του είχε δώσει φανέλα βασικού στα τέσσερα ματς για τα προκριματικά του Europa League με αντιπάλους την Μπέσα Καβάγε, αλλά και στον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τότε ήταν που ο Μαρινάκης αποφάσισε να τα αλλάξει όλα. Έδιωξε τον Λίνεν, έδιωξε τον Ντιόγο, έδιωξε πολλούς παίκτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μαρέσκα. Άλλωστε και ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν θεωρούσε ότι ο Ιταλός μπορούσε να βοηθήσει και κάπως έτσι ο Μαρέσκα εξελίχθηκε σε έναν «μαέστρο» χωρίς όμως να έχει… μπαγκέτα. Στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό (2009-10) ο Ιταλός είχε 6 γκολ και 2 ασίστ σε 35 ματς. Στη δεύτερή του χρονιά, που ήταν μόνο για δύο μήνες το καλοκαίρι, είχε 4 συμμετοχές, έχοντας προλάβει να πετύχει 2 γκολ απέναντι στην αδύναμη αλβανική ομάδα από το Καβάγε. Το καλοκαίρι του 2010 έμεινε ελεύθερος με συνοπτικές διαδικασίες και το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε όλα όσα έκανε μετά τον Ολυμπιακό ο 39χρονος, πλέον, Έντσο Μαρέσκα.

Άνεργος για έξι μήνες

Ο Μαρέσκα είχε αρχίσει να χαλάει το όνομά του στην ευρωπαϊκή πιάτσα λόγω του κακού περάσματός του από τον Πειραιά. Παρότι έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό τον Αύγουστο του 2010, δεν κατάφερε να βρει έγκαιρα τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τα Χριστούγεννα έκανε μόνος του προπονήσεις στη Ρώμη, προκειμένου να βρει ένα καλό συμβόλαιο από τον Γενάρη του ’11. Με λίγα λόγια έμεινε άνεργος για έξι μήνες αποχωρώντας από το λιμάνι.

«Γιατρειά» στη Μάλαγα

Τα Χριστούγεννα του 2010 χτύπησε το τηλέφωνό του. Στην άλλη άκρη ήταν ο μάνατζέρ του, ο οποίος τον ενημέρωσε για την προοπτική της Μάλαγα. Δεν είχε και κάτι άλλο στα χέρια του ο Μαρέσκα, ο οποίος είπε αμέσως «ναι» και πήρε την απόφαση να ξαναταξιδέψει στην Ανδαλουσία. Στη Μάλαγα έμεινε για 1,5 χρόνο. Πήγε τυπικά τον Γενάρη του 2011 και έμεινε ελεύθερος τον Αύγουστο του 2012. Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να ξαναβρεί τον εαυτό του, να ξαναφτιάξει το όνομά του, να ξαναβγεί στον αφρό. Συνολικά έπαιξε 39 φορές με τη φανέλα της Μάλαγα και σκόραρε 4 φορές.

Στην Ιταλία είπε το «αντίο»

Αποχωρώντας το καλοκαίρι του 2012 από τη Μάλαγα, η απόφασή του ήταν να επιστρέψει στην Ιταλία. Στα 32 του, πλέον, θεωρούσε ότι δεν είχε τίποτε άλλο να δώσει εκτός Καμπιονάτο. Είχε πει εξαρχής, πηγαίνοντας στη Μάλαγα, ότι αν φύγει ποτέ από την Ανδαλουσία, θα το έκανε μόνο για μία ομάδα στην πατρίδα του. Και πράγματι αυτό ακριβώς συνέβη. Μετακόμισε στη Σαμπντόρια το καλοκαίρι του 2012, χωρίς ωστόσο στη διετία όπου κάθισε στη Γένοβα να πιάσει τα επίπεδα απόδοσης που ήθελε. Μόλις 3 γκολ σε 17 παιχνίδια και με πολλούς τραυματισμούς. Το καλοκαίρι του 2014 ήταν η σειρά της Παλέρμο να του χτυπήσει την πόρτα και η αλήθεια είναι πως στη Σικελία βρήκε ξανά την υγειά του, έχοντας 1 γκολ σε 47 ματς. Κάθισε στο Παλέρμο δύο χρόνια και έφυγε το 2016 με προορισμό τη Βερόνα. Εκεί γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους της καριέρας του. Έχοντας μόλις 1 γκολ σε 8 ματς, ανακοίνωσε επισήμως τον Φεβρουάριο του 2017 ότι σταματά την μπάλα σε ηλικία 37 ετών.

Βοηθός προπονητή στη Γουέστ Χαμ!

Με το που αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να παρακολουθήσει σεμινάρια προπονητικής στη Ρώμη, εκεί όπου βγαίνουν όλα τα μεγάλα «μυαλά» του ποδοσφαίρου με φουλ τακτική. Ακόμα και ο Μουρίνιο έχει περάσει από το «σχολείο» της Ρώμης για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Ο Μαρέσκα πήρε το δίπλωμά του και η πρώτη του δουλειά ήταν βοηθός προπονητή στην Άσκολι. Έπιασε δουλειά την 1η Ιουνίου 2017 και έφυγε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Ο λόγος δεν είχε να κάνει με το ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του, αλλά επειδή είχε ήδη δεχτεί πρόταση από τον Μοντέλα να πάει βοηθός του στη Σεβίλη. Έτσι, ο Μαρέσκα μετακόμισε ξανά στη Σεβίλη, αλλά αυτήν τη φορά όχι ως ποδοσφαιριστής, αλλά ως μέλος του προπονητικού τιμ. Εκεί δούλεψε αρχικά με τον Μοντέλα και εν συνεχεία με τον Καπαρός από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018. Ο λόγος της αποχώρησής του από τη Σεβίλη είχε πάλι να κάνει με πρόταση που είχε από τον Μανουέλ Πελεγκρίνι, έναν άλλον άνθρωπο που εκτιμά απεριόριστα. Ο Πελεγκρίνι τον ρώτησε αν επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του στη Γουέστ Χαμ και ο Μαρέσκα το δέχτηκε χωρίς πολλές σκέψεις. Ήταν όνειρο για τον ίδιο να κάτσει σε πάγκο αγγλικής ομάδας, έστω και ως βοηθός. Έως τώρα λοιπόν βγάζει το ψωμί του ως μέλος του τεχνικού επιτελείου των Λονδρέζων…

Ενδιαφέρουν και αυτά…

* Όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για τον Ολυμπιακό. Όταν για παράδειγμα έπεσε ο Ολυμπιακός με την Μπέρνλι το καλοκαίρι του 2018 για τα προκριματικά του Europa League, ρωτήθηκε από Άγγλους δημοσιογράφους για την ατμόσφαιρα που θα συναντήσει η Μπέρνλι στο «Γ. Καραϊσκάκης». «Είναι πολύ φανατικοί, είναι οι πιο τρελοί που έχω γνωρίσει» απάντησε ο Μαρέσκα. Δεν ξεχνά ποτέ τον Ολυμπιακό, παρότι έπαιξε μόλις μία χρονιά.

* Οι Πειραιώτες είχαν να λένε ότι αποχώρησε από το λιμάνι ως φίλος, αν και η αλήθεια είναι ότι ζορίστηκε αρκετά το τελευταίο εξάμηνο στον Ρέντη. Δεν περνούσε και τόσο καλά, ενώ είχε κατηγορηθεί αδίκως για πειθαρχικά παραπτώματα.

* Το όνειρό του είναι κάποια στιγμή να βρεθεί στον πάγκο της Γιουβέντους. Αυτό είχε δηλώσει όταν ξεκινούσε τα σεμινάρια προπονητικής. Το θέμα είναι ότι από τότε που αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική, δεν έχει μείνει ποτέ άνεργος. Πάντοτε δέχεται προτάσεις για να αφήσει την ομάδα στην οποία εργάζεται. Ποτέ δεν απολύθηκε.

* Εκείνο που του είχε κάνει εντύπωση πάντως από το πέρασμά του από την Ελλάδα ήταν ότι σε πολλά γήπεδα της επαρχίας ο κόσμος δεν πήγαινε στο γήπεδο, γιατί – όπως δήλωσε χαρακτηριστικά – παρακολουθούσε τα ματς από τα… μπαλκόνια των γύρω σπιτιών.

* Αν και λάτρεψε τη Γιουβέντους, πρωτόμαθε να κλοτσάει το τόπι στις ακαδημίες της Μίλαν.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ με τη Σεβίλη (2005-06, 2006-07)

1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ με τη Σεβίλη (2006)

1 Πρωτάθλημα Ιταλίας με τη Γιουβέντους (2001-02)

1 Σούπερ Καπ Ιταλίας με τη Γιουβέντους (2003)

1 Κύπελλο Ισπανίας με τη Σεβίλη (2006-07)

1 Σούπερ Καπ Ισπανίας με τη Σεβίλη (2007)

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΚΟΛ

1998-00 Γουέστ Μπρόμιτς 47 5

2000-04 Γιουβέντους 37 4

2000-01 Μπολόνια (δαν.) 23 0

2002-03 Πιατσέντσα (δαν.) 31 9

2004-05 Φιορεντίνα 25 5

2005-09 Σεβίλη 96 13

2009-10 Ολυμπιακός 39 8

2011-12 Μάλαγα 39 4

2012-14 Σαμπντόρια 17 3

2014-16 Παλέρμο 47 1

2016-17 Βερόνα 8 0