Πως έφτασε ένα βήμα πριν απο τον υποβιβασμό ο ΠΑΣ Γιάννινα

Αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ» στα αίτια που οδήγησαν τον «Άγιαξ της Ηπείρου» από τα ευρωπαϊκά σαλόνια ένα βήμα από τα εγχώρια αλώνια…

Πως έφτασε ένα βήμα πριν απο τον υποβιβασμό ο ΠΑΣ Γιάννινα

Τον δικό του «Γολγοθά» ανεβαίνει ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς βρίσκεται στην καυτή ζώνη του υποβιβασμού και δύο βαθμούς πίσω από τον ΟΦΗ. Για να έχει ελπίδες να πάει στα μπαράζ, υπερφαλαγγίζοντας τον ΟΦΗ, θα πρέπει να κερδίσει τον ΠΑΟΚ, στην τελευταία αγωνιστική στο στάδιο «Ζωσιμάδες», και παράλληλα η κρητική ομάδα να χάσει στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ΠΑΣ υποβιβάζεται ύστερα από 8 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στη Σούπερ Λίγκα. Πάσχα αγωνίας περνούν οι πολυπληθείς φίλοι του «Άγιαξ», που δεν μπορούν να πιστέψουν πως αυτή η ομάδα, που έπαιξε στην Ευρώπη το 2016, μέσα σε δύο χρόνια έφτασε στα πρόθυρα του υποβιβασμού. Και πως ενώ άρχισε από πέρσι τον Μάιο τον σχεδιασμό της τωρινής σεζόν, με μεταγραφές και ανανεώσεις συμβολαίων, θέλοντας να βάλει πιο ψηλά τον πήχυ, στην πορεία έχασε τον προσανατολισμό. Ο ΠΑΣ σε λίγα παιχνίδια έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, με συνέπεια να βιώνει τώρα αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, με άμεσο κίνδυνο υποβιβασμού και με άγνωστο τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση που την Κυριακή του Θωμά δεν γίνει το θαύμα της παραμονής στη Σούπερ Λίγκα. Θα είναι περαστικός από τη Σούπερ Λίγκα 2 με άμεση επιστροφή, ή θα γυρίσει στα «πέτρινα χρόνια», όπως άλλες εποχές τις οποίες οι Γιαννιώτες δεν θέλουν να θυμούνται;

Όλα αυτά έχουν την εξήγησή τους. Την τελευταία 4ετία έφυγαν σημαντικοί παίκτες, όπως οι Τσάβες, Τσουκαλάς, Πασχαλάκης, Κούτρης, Μαυροπάνος, Ναδάλες, ακόμη και ο Ακόστα που ήταν καλή μονάδα όταν ήταν στον ΠΑΣ, και δεν αναπληρώθηκαν τα κενά τους στον βαθμό που έπρεπε. Η ομάδα από πέρσι έδειχνε σημάδια αγωνιστικής κόπωσης. Όμως υπήρχε ο Πέδρο Κόντε, που με μισή ευκαιρία έβαζε το γκολ και με τα 15 τέρματα ανά σεζόν που σημείωνε έβγαζε ασπροπρόσωπο τον ΠΑΣ σε πολλά παιχνίδια. Σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι έπεφταν μόνο 2 ομάδες, οι «κυανόλευκοι» δεν αντιμετώπισαν ποτέ τέτοιο πρόβλημα..

Είχε τον τρόπο του

Με τη σπουδαία δουλειά που έκανε ο Πετράκης σε αυτήν την πενταετία, ο ΠΑΣ είχε τον τρόπο να μη δαπανά πολλά χρήματα στις μεταγραφές, αλλά να παίρνει παίκτες από χαμηλότερες κατηγορίες, να τους αναδεικνύει και να τους μεταπωλεί (Κούτρης, Μαυροπάνος, Ντε Βινσέντι, Πασχαλάκης, ασχέτως αν έκανε προσφυγή κ.λπ.). Αυτό έδωσε σε όλους την εντύπωση ότι μπορεί να συμβαίνει το ίδιο κάθε φορά. Να όμως που δεν συνέβη φέτος, όσο και αν προσπάθησε ο έμπειρος τεχνικός. Ο ΠΑΣ από τα φιλικά του καλοκαιριού είχε τα θέματά του. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός, που είχε γίνει, στην πορεία φάνηκε ότι δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και λίγες μεταγραφές βοήθησαν την ομάδα. Χώρια που ορισμένοι ήρθαν τραυματίες και στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν εκτός ομάδας.

Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΣ τα δύο τελευταία χρόνια ήταν μια ομάδα χτισμένη πάνω στον Πέδρο Κόντε. Ο Ισπανός ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής, λαχείο για την τοπική ομάδα. Ο Χριστοβασίλης τον έφερε στα Γιάννινα από ομάδα Γ’ Εθνικής της Ισπανίας. Όπως αναφέραμε και πριν, ξελάσπωσε την ομάδα σε πολλά παιχνίδια και με αυτόν φορ ούτε φέτος θα υπήρχε πρόβλημα στο γκολ. Όμως από πέρσι ο Κόντε άρχισε να εκδηλώνει την επιθυμία αποχώρησης από τον ΠΑΣ, καίτοι είχε συμβόλαιο μέχρι τις 30/6/2019.

Πολλά ήταν τα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος του ΠΑΟΚ. Πέρασε όλο το καλοκαίρι με τον Ισπανό φορ να είναι σε αναμμένα κάρβουνα και χωρίς να ξέρουν στην ομάδα αν θα τον έχουν ή όχι και τη νέα σεζόν. Στο συμβόλαιο υπήρχε ρήτρα 930.000 ευρώ, που όποια ομάδα την κατέβαλλε θα έπαιρνε τον ποδοσφαιριστή με αυτοδίκαιη λύση του συμβολαίου. Ο ξένος επιθετικός έβγαλε όλη την προετοιμασία, αγωνίστηκε στα φιλικά και κάποια στιγμή, όταν έφτασε ο Αύγουστος και η μεταγραφική περίοδος πήγαινε προς το τέλος της, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα μείνει στον ΠΑΣ και τη σεζόν 2018-19. Όμως, παραμονή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ και ενώ ο Πετράκης τον είχε στην αποστολή, η αραβική ομάδα Μπανίγιας πλήρωσε τη ρήτρα και πήρε τον Ισπανό, που κατέβηκε από το λεωφορείο!

Ο Κλάους Αθανασιάδης για αντι-Κόντε

Ως αντι-Κόντε ήρθε στην ομάδα ο Στέφανος Αθανασιάδης, ενώ είχαν επίσης αποκτηθεί για να γεμίσει η επίθεση οι Λουκίνας, Λεό, Παμλίδης, Ξύδας, Κριζμάν και δανεικός από τον ΠΑΟΚ ο Μυστακίδης. Κανένας απ’ αυτούς δεν κάλυψε το κενό του Κόντε. Βέβαια, παίκτες σαν τον Κόντε δεν βγαίνουν κάθε χρόνο, όπως δεν είχαν βγει στο παρελθόν άξιοι αντικαταστάτες των Αλβαρέζ, Τσιριμώκου, αλλά τουλάχιστον να μην υπήρχε τόσο έντονο το πρόβλημα στο γκολ. Οι Παμλίδης, Λεό, Ξύδας, Κριζμάν στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν τραυματίες.

Ο Μυστακίδης δεν κόλλησε με τη χημεία της ομάδας και αποχώρησε πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Κλάους από μόνος του δεν μπόρεσε να βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο. Όσα επιθετικά δίδυμα και αν χρησιμοποίησε μπροστά ο Πετράκης δεν έλυσαν το πρόβλημα του γκολ. Ενδεχομένως να μη φταίνε μόνο οι επιθετικοί, γιατί η επίθεση είναι ένας σύνθετος μηχανισμός που πρέπει να βοηθήσουν και οι χαφ με τις καλές μεταβιβάσεις τους. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, η ουσία είναι ότι σε πολλά παιχνίδια ο ΠΑΣ έχασε τεράστιες ευκαιρίες. Το άσχημο είναι ότι το πρόβλημα του γκολ δεν βελτιώθηκε ούτε με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, παρά την προσθήκη του Δημήτρη Μάνου, ως δανεικού από τον Ολυμπιακό.

Λίγες μεταγραφές βοήθησαν την ομάδα

Από τις μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού μόνο οι Νεόφυτος Μιχαήλ, Κάστρο και Κριζμάν (στα λίγα παιχνίδια που αγωνίστηκε) έκαναν τη διαφορά στην ομάδα και από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου βοήθησαν πάρα πολύ οι Κάργας και Σεργκελασβίλι, όπως και ο Μάνος. Η παρουσία των υπόλοιπων παικτών δεν ξεπέρασε τη μετριότητα. Οι Μυστακίδης, Λουκίνας, Κούζικ, Κακούμπα αποχώρησαν τα Χριστούγεννα. Ο Νάουμετς ήταν για την ομάδα νέων, ο Ξύδας έπαιξε σε ελάχιστα παιχνίδια, οι Κριζμάν, Παμλίδης, Λεό για διάφορους λόγους δεν έβγαλαν όλο το στάδιο της βασικής προετοιμασίας και αυτό τους επηρέασε σημαντικά. Συνεπώς, ενώ η ομάδα έκανε πολλές μεταγραφές και ανανεώσεις συμβολαίων, δεν μπόρεσε να γίνει καλύτερη από πέρσι, ενώ υπήρξε και το μεγάλο κενό με την αποχώρηση του Πέδρο Κόντε.

Σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο χρόνος άφησε τα σημάδια του σε παλιότερους παίκτες, απ’ αυτούς που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά των προηγούμενων χρόνων, ο ΠΑΣ είχε φέτος αρκετές αδυναμίες και κενά ως ομάδα, που δεν καλύφτηκαν στην πορεία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι έχασε πολλούς βαθμούς μέσα στα Γιάννινα και κυρίως από μικρομεσαίες ομάδες (Ξάνθη, Λάρισα, Παναιτωλικό, Αστέρα Τρίπολης, ΟΦΗ) που είχαν τον ίδιο στόχο μ’ αυτόν. Μετά τον Ιανουάριο η ομάδα βελτιώθηκε, σε κάποια ματς ήταν καλή, έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο, αλλά είχε πρόβλημα στο γκολ. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και όταν δεν υπάρχει γκολ δεν υπάρχουν και βαθμοί.

Ήταν γενικά μια κακή χρονιά

Ήταν γενικά φέτος μια κακή χρονιά για τον ΠΑΣ και τίποτα δεν του πήγε καλά. Ο Πετράκης, εκτός από το ελλιπές ρόστερ, είχε να διαχειριστεί τους συχνούς τραυματισμούς, όπως και τις κακές διαιτησίες. Αυτό με τους τραυματισμούς δεν έχει ξαναγίνει στα Γιάννινα. Δεν υπήρξε παιχνίδι που ο ΠΑΣ να μην είχε εκτός αποστολής 3-4 παίκτες από κάποιο πρόβλημα. Ο κόουτς έκανε την προετοιμασία της εβδομάδας δοκιμάζοντας κάποιο σχήμα και την Παρασκευή, στην τελευταία προπόνηση, του έβγαιναν τραυματισμοί. Αυτό είχε συνέπεια να μην μπορεί να σταθεροποιήσει ένα συγκεκριμένο σχήμα και από αγωνιστική σε αγωνιστική να αλλάζει ενδεκάδα. Το ίδιο τεχνικό και ιατρικό επιτελείο είχε ο ΠΑΣ και τα προηγούμενα χρόνια, όπου δεν είχε τραυματισμούς. Συνεπώς, όλα όσα συνέβησαν φέτος ήταν μια «συνωμοσία» της τύχης, αυτό που λέμε γκαντεμιά με όλη τη σημασία της λέξης.

Τον αποτελείωσε η διαιτησία

Μπορεί ο ΠΑΣ να είχε τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αναλύσαμε παραπάνω, αλλά δικαιούται να φωνάζει και να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία που του στέρησε σημαντικούς βαθμούς σε κρίσιμα παιχνίδια. Με δίκαια σφυρίγματα, ο ΠΑΣ δεν θα ήταν στη σημερινή δύσκολη θέση. Θα είχε περισσότερους βαθμούς, που δικαιούνταν να πάρει στα γήπεδα και τους έχασε από λανθασμένες αποφάσεις διαιτητών και βοηθών. Τέσσερις φορές ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης επισκέφθηκε τον Περέιρα διαμαρτυρόμενος, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πριν από λίγο καιρό είχαμε ολόκληρο αφιέρωμα στο «ΦΩΣ» για τα όσα έγιναν στα γήπεδα εις βάρος του «Άγιαξ». Ας μην πάμε μακριά, τι έγινε με Ατρόμητο, Ξάνθη, Λάρισα, ΠΑΟΚ, Άρη. Ας μείνουμε στα δύο τελευταία παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννινα και με Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Σε αυτά τα δύο ματς ο ΠΑΣ έχασε 5 βαθμούς από τις κακές διαιτησίες Παπαδόπουλου, Παπαπέτρου και τις λανθασμένες υποδείξεις των βοηθών Πάτρα και Σινιοράκη. Με τον Αστέρα Τρίπολης ακυρώθηκε ως οφσάιντ καθαρό γκολ του Κριζμάν, για να γίνει το 1-0 και να πάρει ο «Άγιαξ» το τρίποντο. Και στη Νέα Σμύρνη μέτρησε γκολ με χέρι του Σπιριντόνοβιτς και ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Κριζμάν. Έχασε ο ΠΑΣ 2-1, ενώ βάσει της εξέλιξης του αγώνα έπρεπε να κερδίσει αυτός με 1-2. Είχε τα προβλήματά τους ως ομάδα ο ΠΑΣ, τον αποτελείωσαν και οι κακές διαιτησίες! Μ’ αυτούς τους 5 βαθμούς που έχασε στα δύο τελευταία παιχνίδια από τη διαιτησία ο ΠΑΣ θα έφτανε στους 32 και θα είχε σωθεί!

Το θρίλερ της 30ής αγωνιστικής

Στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν - η μπάλα είναι απρόβλεπτη, όταν υπάρχουν καθαροί κανόνες. Η τελευταία αγωνιστική, την Κυριακή του Θωμά, θα είναι ένα θρίλερ για τους Ηπειρώτες. Θέλουν νίκη επί του ΠΑΟΚ στα Γιάννινα και ήττα του ΟΦΗ στο Περιστέρι. Πλέον δεν κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Ο κίνδυνος του υποβιβασμού είναι ορατός, έπειτα από 8 χρόνια παρουσίας στη Σούπερ Λίγκα. Ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όπως είπε και ο Πετράκης μετά το ματς με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110