Ούμπιδες: Ατρόμητος, το δεύτερο σπίτι μου

Ένα από τα φετινά μυστικά του Ατρομήτου είναι ότι το κλίμα στην ομάδα είναι οικογενειακό, οι παίκτες διατηρούν άριστες σχέσεις και η λέξη σεβασμός κυριαρχεί στα αποδυτήρια.

Ούμπιδες: Ατρόμητος, το δεύτερο σπίτι μου

Ο αρχηγός της ομάδας, Χαβιέ Ούμπιδες πρεσβεύει αυτό ακριβώς, τον σεβασμό και το αθλητικό πνεύμα. Θα τον δείτε πάντα χαμογελαστό μετά τις προπονήσεις να τριγυρνάει στα γραφεία του προπονητικού κέντρου και πριν φύγει από εκεί, να χαιρετάει τους πάντες προσωπικά. Από τους φροντιστές της ομάδας, μέχρι το διοικητικό προσωπικό, όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τον «κάπτεν» και αυτός φυσικά τον επιστρέφει πίσω.

Μιλήσαμε λοιπόν με τον ποδοσφαιριστή που πριν από λίγο καιρό ανανέωσε το συμβόλαιό του για ένα ακόμα χρόνο και πλέον ετοιμάζεται να κλείσει την καριέρα του σε ένα χρόνο στον σύλλογο που αγάπησε όσο κανέναν άλλον στην χώρα μας.

Ο Ούμπιδες μας είπε για τη ζωή του στην Ελλάδα, τον μεγάλο του στόχο με τον Ατρόμητο, την οικογένειά του, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο 36χρονος ποδοσφαιριστής μας υποδέχτηκε με χαρά εκεί όπου ο Κάναντι προετοιμάζει την ομάδα του κι εμείς απολαύσαμε μια συνέντευξη που ήταν χαλαρή, αλλά συνάμα και κατατοπιστική. Διαβάστε λοιπόν τα όσα μας είπε:

Χαβιέ καλησπέρα. Μια ακόμα πετυχημένη χρονιά για την ομάδα έφτασε στο τέλος της. Αλήθεια τι αίσθηση σου άφησε η φετινή σεζόν;

Σίγουρα μετά από την πρώτη χρονιά με τον κ. Κάναντι και ήταν εξαιρετική, αναρωτιόμασταν αν θα συμβεί το ίδιο και στη δεύτερη. Αλλάξαμε πολλούς παίκτες, ήταν σίγουρα κάτι επικίνδυνο αλλά ευτυχώς για εμάς πάλι πετύχαμε τον στόχο μας που ήταν η έξοδος στην Ευρώπη. Αυτό είναι καλό για εμάς.

Ποιο ήταν το μυστικό σας φέτος; Όπως είπες κι εσύ αλλάξατε παίκτες όμως και πάλι από την πρώτη αγωνιστική φαινόσασταν δεμένη ομάδα.

Ο πρώτος αγώνας που παίξαμε στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό ήταν πολύ δύσκολος κι όμως τον κερδίσαμε. Εντάξει, το μυστικό μπορούμε να πούμε είναι το κλίμα της ομάδας. Είμαστε σαν οικογένεια, αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Ξέρουμε τι θέλουμε και ότι ο Ατρόμητος πρέπει να είναι πάντα ψηλά. Είχαμε εξαιρετικό κλίμα και αυτό μας βοήθησε πολύ.

Ήταν μια δύσκολη σεζόν φέτος, μετά το παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕΚ ο κ. Κάναντι ήταν ένα βήμα πριν να φύγει. Πως πιστεύεις ότι γύρισε το κλίμα και τελικά ο κόουτς παρέμεινε;

Νομίζω ότι σε εκείνο το παιχνίδι το θέμα του προπονητή ήταν ότι σε διάστημα ενός μήνα νομίζω μας είχαν σφυριχτεί τρία – τέσσερα πέναλτι σε συνεχόμενα παιχνίδια και κάποια από αυτά ήταν λανθασμένες υποδείξεις. Αυτό «τρέλανε» τον προπονητή, όμως στη συνέχεια μίλησε με τη διοίκηση και εμάς τους ποδοσφαιριστές και είπαμε ότι το καλύτερο θα ήταν να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Τελικά το κάναμε και τώρα είδαμε τα αποτελέσματα. Η ομάδα θα βγει στην Ευρώπη.

Εσύ σαν αρχηγός όταν η ομάδα σου αδικείται τι λες στους συμπαίκτες σου;

Κοίταξε, εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθούμε συνέχεια τι κάνουν οι διαιτητές. Κι αυτοί άνθρωποι είναι. Εγώ δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάτι από πίσω. Είναι άνθρωπος, κάνει λάθος. Έκανε με την ΑΕΚ, έκανε με τη Λαμία αλλά δεν θέλω να πιστεύω ότι το κάνει με δόλο. Κι εμείς μέσα στο παιχνίδι σαν ποδοσφαιριστές κάνουμε λάθη, λέμε πράγματα που δεν θέλουμε να πούμε και πολλές φορές αυτό δεν είναι σωστό. Εμείς μιλήσαμε και είπαμε προχωράμε, δεν κοιτάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, οι διαιτητές οι αντίπαλοι. Κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς καλύτερα για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Έτσι κάναμε και φέτος και όλα πήγαν καλά.

Στον Ατρόμητο τι έχεις βρει που δεν τα βρήκες σε άλλες ομάδες; Ξέρω ότι θα κλείσεις εδώ την καριέρα σου. Τι σε έδεσε τόσο πολύ με την ομάδα;

Είμαι εδώ έξι χρόνια. Το πρώτο πράγμα που μου έδειξε η ομάδα ήταν σεβασμός. Από την πρώτη μέρα. Ήρθα εδώ 30 χρονών και όταν θα φύγω θα είμαι 37. Περάσανε πολλά χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ με όσα έχω ζήσει. Κάθε μέρα δουλεύουμε για να βοηθήσουμε την ομάδα. Όπως σου είπα ήρθα εδώ 30 χρονών. Τώρα πια έχω τρία παιδιά. Κάναμε ένα μωρό πριν λίγο καιρό και η κόρη μου που είναι 14 και ο γιος μου 16 ήρθαν μικροί και τώρα πλέον θεωρούν τον Ατρόμητο κομμάτι της ζωής τους.

Η κόρη μου είναι «τρελή» με τον Ατρόμητο

Περνάει καλά δηλαδή εδώ η οικογένειά σου; Τους αρέσει η χώρα μας;

Ναι, πάρα πολύ. Η κόρη μου είναι τρελή με τον Ατρόμητο, έρχεται συνέχεια στο γήπεδο, τραγουδάει, είναι τρελαμένη. Έχει μέχρι και φωτογραφίες στο δωμάτιο της.

Το απολαμβάνεις αυτό εσύ σαν πατέρας και σαν επαγγελματίας;

Σίγουρα. Γυρίζω στο σπίτι και την ακούω να μου λέει «μπαμπά πως πήγαμε σήμερα;» Πρόσεξε, δεν ρωτάει πως πήγε η ομάδα, ρωτάει πως πήγαμε. Θεωρεί τον Ατρόμητο μέρος της ζωής της. Κοιτάζει συνέχεια την βαθμολογία, ενδιαφέρεται πολύ και αυτό μου δίνει κι εμένα δύναμη. Όλοι θέλουμε πάντα το καλύτερο για την οικογένειά μας και εμένα μου αρέσει που η δική μου περνάει καλά στην Ελλάδα.

Πόσο καλό είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι μια ομάδα σαν τον Ατρόμητο που είναι πιο συνοικιακή και δεν έχει από πίσω της τόσο πολύ κόσμο όπως οι «μεγάλοι» καταφέρνει κάθε χρόνο να πρωταγωνιστεί; Νομίζεις ότι αναβαθμίζει γενικά το ποδόσφαιρο η παρουσία σας στην Super League;

Κοίτα εμείς τα τελευταία χρόνια και δεν εννοώ μόνο τα δύο τελευταία παίζει πάντα καλό ποδόσφαιρο και νομίζω ότι ο κόσμος που μας βλέπει από την τηλεόραση ευχαριστιέται τους αγώνες μας. Πολλές φορές παίξαμε με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και τους έχουμε κερδίσει κιόλας, οπότε αυτό είναι καλό για τον ανταγωνισμό.

Δείχνει και τη δυναμική σας σαν ομάδα;

Φυσικά, είναι πολύ καλό για εμάς. Είμαστε μια ομάδα που δεν φοβόμαστε κανέναν αντίπαλο, σεβόμαστε τους αντιπάλους και φυσικά μας σέβονται και οι άλλοι. Ειδικά μέσα στο Περιστέρι φαίνεται αυτό. Έρχονται οι αντίπαλοι και μας περιμένουν. Αλλάζουν τον τρόπο παιχνιδιού τους για να μας αντιμετωπίσουν και αυτό είναι κάτι το οποίο το κερδίσαμε εμείς. Δείχνει τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω ένα κύπελλο στο Περιστέρι

Και πέρυσι και φέτος εξασφαλίσατε ευρωπαϊκό εισιτήριο από νωρίς. Πιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα του Ατρομήτου;

Ήμασταν άτυχοι φέτος που αποκλειστήκαμε από την Ευρώπη με ένα γκολ στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο. Το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να κάνουμε διακοπές, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να είμαστε έτοιμοι για τη νέα σεζόν. Ο πρώτος στόχος είναι να περάσουμε στους ομίλους του Europa League. Αυτό είναι και δικό μου όνειρο, θέλω να παίξω με τον Ατρόμητο στην Ευρώπη. Θα ήθελα να κλείσω την καριέρα μου έτσι, αλλά σίγουρα το πρώτο μου όνειρο είναι να πάρω ένα κύπελλο με τον Ατρόμητο.

Το πρωτάθλημα δεν το σκέφτεσαι;

Σίγουρα, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο. Εγώ θέλω έναν σημαντικό τίτλο με την καριέρα μου για την ομάδα μου.

Δηλαδή αν δεν το πετύχεις τη νέα σεζόν θα κάνεις έναν ακόμα χρόνο ανανέωση;

«Γελάει». Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό. Μπορώ όμως να σου πω ότι όσο έχω μέσα μου τη φλόγα και αντέχω, θα μπορώ να παίζω. Θέλω να σταματήσω όταν δεν θα αντέχω πια. Θέλω να σταματήσω εγώ την μπάλα, όχι εκείνη εμένα. Να νιώσω ότι μου λέει «μέχρι εδώ είσαι, δεν αντέχεις». Νομίζω ότι ανανέωσα για να κλείσω εδώ την καριέρα μου και ήταν για μένα στόχος αυτό.

Το ποδόσφαιρο εκτός από οικονομικά σε έχει βοηθήσει κάπως στη ζωή σου;

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν μου αρέσει να μιλάω για αυτά αλλά μέσα σε δύο χρόνια προσωπικά έχω χάσει πολλά. Πήγα σε δύο ομάδες που δεν είχα πάρει ούτε ένα ευρώ. Ήταν πολύ δύσκολο αρχικά για μένα και την οικογένεια μου, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θέλω να σου πω ότι στην Ελλάδα ήρθα το 2009. Ήταν πολύ δύσκολο, δεν ήξερα τίποτα για τη χώρα. Δεν ήξερα να μιλάω άλλη γλώσσα εκτός από Ισπανικά. Το ποδόσφαιρο όμως με άλλαξε. Με έκανε καλύτερο άνθρωπο, έκατσα και έμαθα ελληνικά, λίγα αγγλικά. Όταν είδα ότι κάποιοι παίκτες μιλούσαν δύο – τρεις γλώσσες και εγώ μόνο Ισπανικά αναρωτήθηκα «Τι γίνεται; Τόσο πίσω είμαι;». Και έκατσα και έμαθα τα πάντα. Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να αλλάξω κάποια πράγματα και το έκανα. Με εξέλιξε σαν άνθρωπο το ποδόσφαιρο. Είναι χαρά μου που τα παιδιά μου πλέον μιλούν τρεις γλώσσες.

Εκτός από ποδόσφαιρο ποιο άλλο σπορ σου αρέσει να παρακολουθείς;

Μου αρέσει πολύ το τένις.

Έχεις δει δηλαδή τον Τσιτσιπά που φέτος κάνει πράγματα και θαύματα;

Φυσικά. Κάθε μέρα με τους συμπαίκτες μου μιλάμε για αυτόν. Ειδικά μετά τους αγώνες τον σχολιάζουμε. Ανεβαίνει πολύ, μακάρι να πάει καλά το παιδί και να έχει επιτυχίες.

Όταν ήσουν μικρός ποιος ποδοσφαιριστής ήταν το πρότυπό σου;

Κοίτα είμαι από την Αργεντινή. Εκεί οι περισσότεροι είναι με τον Μαραντόνα. Αλλά όταν ήμουν μικρός και έπαιζα με τους φίλους μου, τους έλεγα «Εγώ είμαι ο Αριέλ Ορτέγκα».

Οι προσωπικοί σου στόχοι ποιοι είναι μετά το ποδόσφαιρο; Θα μείνεις εδώ ή θες να επιστρέψεις στην Αργεντινή; Θα γίνεις προπονητής; Το έχεις σκεφτεί;

Σίγουρα μου έχει λείψει η Αργεντινή, η οικογένειά μου. Εδώ είμαι με τη μισή, με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Θα ήθελα να δω τους δικούς μου. Όμως έτσι είναι η ζωή. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα μου άρεσε να γίνω προπονητής όμως ακόμα θέλω να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω. Είμαι ακόμα ποδοσφαιριστής και δίνω εκεί το 100% του εαυτού μου. Να τελειώσουν ο γιος μου και η κόρη μου τα σχολεία τους και θα δούμε. Τα παιδιά θέλουν να μείνουμε εδώ, τους αρέσει αλλά θα δούμε. Δεν ξέρεις ποτέ πως θα στα φέρει η ζωή.

Θα ήθελες να κλείσεις την καριέρα σου με προπονητή τον Κάναντι; Λένε ότι είναι κοντά στην ανανέωση.

Ότι είναι καλύτερο για την ομάδα. Εγώ λέω μακάρι να μείνει. Έχουμε δύο πολύ καλές χρονιές και τον θέλουμε εδώ. Αλλά αν έχει κι αυτός κάποια καλή πρόταση δεν ξέρουμε τι θα κάνει.

Ποιος προπονητής σε βοήθησε περισσότερο στον Ατρόμητο; Σε ρωτάω γιατί είσαι χρόνια στην ομάδα και έχεις ζήσει πολλούς.

Κοίτα έχω ζήσει πολλούς προπονητές εδώ. Εμένα με βοήθησε πολύ όταν ήρθα ο κ. Παράσχος. Του έχω μεγάλη εκτίμηση.