Βασιλειάδης για αναδιάρθρωση, Grexit και την κατάσταση στο μπάσκετ

Ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του ποδοσφαίρου και γιατί λέει για το μπάσκετ: «Δεν μπορεί να σωθεί με το στανιό»

Βασιλειάδης για αναδιάρθρωση, Grexit και την κατάσταση στο μπάσκετ

Η αναδιάρθρωση από μόνης της δεν βελτιώνει το ποδόσφαιρο αλλά ένας συνδυασμός πραγμάτων μπορεί. Αυτό υποστηρίζει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News".

Σε αυτή αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο Grexit ενώ σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στο μπάσκετ και απάντησε στην ερώτηση για το μεγαλύτερο πρόβλημα του ποδοσφαίρου.

Τι αναφέρει στα σημαντικότερα αποσπάσματα:

Για την αναδιάρθρωση: "Η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια ή τη μοναδική λύση για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, έτσι κι αλλιώς, ταλανίζεται από πολλά ενδογενή προβλήματα, με το μεγαλύτερο αυτών την έλλειψη ενός σχεδίου που θα ξεκινά από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, από τους ίδιους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου. Με την αναδιάρθρωση όμως, σε συνδυασμό με το σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης, με το VAR και με όλες τις αλλαγές που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, όπως για παράδειγμα την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που σε λίγες μέρες, ξεκινά, φτιάχνουμε ένα πιο καθαρό μονοπάτι, ώστε να αποκτήσουμε ένα πρωτάθλημα πιο αξιόπιστο, οικονομικά προσοδοφόρο όχι μόνο για τους μετέχοντες του ποδοσφαίρου, αλλά και για το ίδιο το κράτος μέσω των φορολογικών εσόδων και του νέου οικονομικού κύκλου που μπορεί να δημιουργηθεί".

Για το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: "Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας και διαφάνειας. Υπήρξαν πολλές σκιές, τις οποίες δεν έχει νόημα να μπούμε σε διαδικασία να αναλύσουμε τι πραγματικά έγινε ή όχι -ο καθένας άλλωστε γνωρίζει- αλλά να δημιουργήσουμε δομές τέτοιες οι οποίες δεν θα αμφισβητούνται από κανέναν. Οι δεσμοί της διαιτησίας με το παραγοντικό σύστημα, ο τρόπος λειτουργίας των σχέσεων αυτών, οι σχέσεις εξάρτησης μεταξύ ομάδων, το παράνομο στοίχημα συγκαταλέγονται μέσα στα πολλά προβλήματα και είναι όλα απότοκα των ελλείψεων αυτών. Κορωνίδα όλων, όμως, παραμένει η αξιοπιστία που έρχεται μέσα από τη λειτουργία της διαιτησίας. Πιστεύουμε ότι με την τριμελή ΚΕΔ με ξένα μέλη και με τους ξένους διαιτητές στους μεγάλους αγώνες, αλλά κυρίως με την έλευση του VAR από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα βασικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων".

Για το αν σκέφτηκε την απόσυρση των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη: "Δεν θεωρώ ότι ο αποκλεισμός από την Ευρώπη είναι λύση. Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου. Άλλωστε βλέπουμε ότι το ίδιο κοινό, οι ίδιοι οπαδοί, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν δημιουργούν προβλήματα ή, τουλάχιστον, σπάνια δημιουργούν. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη θα φέρει έναν οικονομικό μαρασμό, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα γίνει παρίας και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν λάβει μέτρα για τη διαφύλαξη του προϊόντος -και αυτό είναι σαφές από τις διεθνείς συνομοσπονδίες- τότε τα πάντα είναι πιθανά. Θα ήθελα να τονίσω, πάντως, πως για πρώτη φορά η όλη συζήτηση που έγινε για το Grexit δεν έγινε λόγω παρέμβασης της πολιτείας στα πράγματα του ποδοσφαίρου, αλλά λόγω ανικανότητας του ίδιου του ποδοσφαίρου να διαφυλάξει το προϊόν".

Για πλάνο του για την αποκλιμάκωση της έντασης στο μπάσκετ: "Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τους ξένους διαιτητές δεν τους φέρνει η κυβέρνηση. Η απόφαση να μπουν ξένοι διαιτητές μπορεί να ληφθεί μόνο από την οικεία ομοσπονδία, τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή. Από εκεί και πέρα, εγώ προσπάθησα και με συναντήσεις και με συζητήσεις να αποκλιμακώσω την ένταση. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, να σκεφτεί το ίδιο το προϊόν, το ίδιο το άθλημα. Από την πλευρά μου, ό,τι βοήθεια μου ζητηθεί θα την παράσχω, αλλά πάντα στο πλαίσιο του εφικτού. Στο τέλος της ημέρας, όμως, αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για το ίδιο το άθλημα, τότε αυτό δεν μπορεί να σωθεί με το στανιό. Και αναφέρομαι στο σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών".