Γκιγιέρμε αλά Κουσουλάκης και Στολτίδης!

Ο Ολυμπιακός με δυο μεταγραφάρες στόπερ και φορ μπορεί να κάνει «καρέ του άσου» στον άξονα και να πλαισιώσει Γκιγιέρμε-Φορτούνη φτιάχνοντας ομαδάρα για τον τίτλο! Τα απίθανα στατιστικά αμυντικά και επιθετικά που ερευνά το «ΦΩΣ» για τον Βραζιλιάνο παίκτη-ορχήστρα.

Γκιγιέρμε αλά Κουσουλάκης και Στολτίδης!

Βγάζω θέμα για τον Γκιγιέρμε γιατί ξεψάχνισα τα στατιστικά του και βγαίνουν απίθανα πράγματα. Ο παίκτης -αν και πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό- έχει στοιχεία που θυμίζουν Κουσουλάκη και Στολτίδη! Χαφ δηλαδή που δεν ήταν μόνο ανασταλτικοί αλλά βοηθούσαν και επιθετικά, συμμετείχαν σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Χαφ που δεν ήταν μονοδιάστατοι. Και γκολ έβαζαν και έτρεχαν και σκληροί ήταν και έκοβαν.

Τον Στολτίδη οι νεότεροι τον ξέρετε, για τον Κουσουλάκη να σας πω ότι δεν έκοβε μόνο αλλά έβαζε και πολλά γκολ, πολλά ματς έληγαν 1-0 με γκολ δικά του. Και στη Λεωφόρο είχε νικήσει ο Ολυμπιακός με γκολ δικό του, και στο μπαράζ με τον Άρη είχε σκοράρει, ήταν πολύτιμη ανασταλτικά και επιθετικά η προσφορά του.

Αυτά δείχνει και ο Γκιγιέρμε από τότε που βγαίνει πιο μπροστά. Προσέξτε τα στατιστικά που έψαξα. Ο άνθρωπος είναι σούπερ πολύτιμος.

Ο Γκιγιέρμε έχει βάλει 4 γκολ σε 1905 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Ο Ποντένσε που είναι παικταράς και παίζει στην επίθεση και έχει πιο πολλά λεπτά συμμετοχής από τον Γκιγιέρμε, έχει βάλει μόλις 1 γκολ παραπάνω. Σε 2189 λεπτά συμμετοχής.

Και δεν το συζητάμε ότι ο Γκιγιέρμε είναι και πολύ πιο εύστοχος. Τα 4 γκολ του τα έβαλε σε 21 προσπάθειες για γκολ (1 στα 5). Ενώ ο Ποντένσε τα 5 γκολ του τα έβαλε σε 50 προσπάθειες για γκολ (1 στα 10). Και το τονίζω, δεν έχει πολύ καιρό που άρχισε να παίζει πιο μπροστά με εντολή του Μαρτίνς. Δεν έχει πολύ καιρό που άρχισε να πατάει περιοχή.

Δεύτερος σε πάσες!

Ο Γκιγιέρμε είναι και ο δεύτερος στις πάσες από όλον τον Ολυμπιακό! Πρώτος φυσικά είναι ο Φορτούνης με 304 πάσες. Δεύτερος είναι ο Γκιγιέρμε με 201 πάσες! Αυτό δείχνει πόσο πολύ συμμετέχει στο παιχνίδι, περνάει η μπάλα από τα πόδια του. Τρίτος σε πάσες απ' τον Ολυμπιακό είναι ο Ποντένσε με 182 πάσες. Κι έχει παίξει περισσότερα λεπτά από τον Γκιγιέρμε.

Και προσέξτε το εκπληκτικό. Ενώ είναι ο δεύτερος στις πάσες από όλο τον Ολυμπιακό ο Γκιγιέρμε, και θα νόμιζε κανείς ότι θα έχει και πολλά λάθη, έχει μόνο 64! Ενώ ο Φορτούνης έχει 205 λάθη! Και ο Ποντένσε 167 λάθη!

Αυτά για τη δημιουργία. Και ανασταλτικά όμως είναι σούπερ ο Βραζιλιάνος! 61 κλεψίματα ο Γκιγέρμε, 17 ο Φορτούνης, 19 ο Ποντένσε. Τα τριπλάσια έχει ο Βραζιλιάνος! Και τον συγκρίνω με αυτούς τους δύο, γιατί με αυτούς τον σύγκρινα και στα άλλα πριν. O Φορτούνης και ο Ποντένσε άλλωστε έχουν τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, είναι οι μόνοι με πάνω από 2.000 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Αυτοί άλλωστε είναι οι δύο πιο ποιοτικοί παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Γκιγιέρμε όμως δείχνει ότι μπορεί να σταθεί δίπλα τους από θέμα ουσίας.

Σύγκριση με τους άλλους χαφ

Θέλετε να τον συγκρίνω τον Βραζιλιάνο ανασταλτικά με τους άλλους αμυντικούς χαφ; Κανένα πρόβλημα. Ενώ είναι μακράν πιο δημιουργικός από Καμαρά και Μπουχαλάκη, έχει τα διπλάσια κλεψίματα από αυτούς! Όπως είπαμε, 61 κλεψίματα ο Γκιγιέρμε. Ξέρετε πόσα έχει ο Καμαρά; 36. Και δεν έχει παίξει λίγο ο Καμαρά, 1428 λεπτά συμμετοχής έχει. 30 κλεψίματα ο Μπουχαλάκης. Σε 1317 συμμετοχής.

Εδώ ο Ομάρ που έχει παίξει περισσότερα λεπτά από τον Γκιγιέρμε, έχει μόνο 19 κλεψίματα, δηλαδή το 1/3 του Γκιγιέρμε!

Ο Βραζιλιάνος είναι παίκτης ισορροπημένος ανασταλτικά και επιθετικά. Και δεν είναι κάνας λαπάς. Είναι και σκληρός, είναι ο πρώτος σε φάουλ του Ολυμπιακού! 46 φάουλ έχει. Δεύτερος ο Καμαρά με 32 φάουλ. Επίσης ο Βραζιλιάνος είναι ο πρώτος σε κίτρινες κάρτες από τον Ολυμπιακό, με 6 κίτρινες.

Και ξέρω από το περιβάλλον του Φορτούνη ότι ο Κώστας αν έχει δημιουργικό χαφ πίσω του παίζει καλύτερα!

Άλλος παίκτης στο πρωτάθλημα, Έλληνας ή ξένος, στη θέση του Γκιγιέρμε τόσο καλός δεν υπάρχει! Σε καμία ομάδα ανταγωνιστική του Ολυμπιακού. Ούτε στον ΠΑΟΚ, ούτε στην ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός πονάει στην πλώρη και στην πρύμνη το έχω ξαναγράψει. Στον άξονα έχει το μισό σκαρί πολύ δυνατό με παικταράδες. Αν φτιάξει και τον άλλο μισό άξονα με παικταράδες, θα πάει φουλ για τον τίτλο τη νέα σεζόν. Ένας από τους δύο σέντερ μπακ να είναι παικταράς, ένας σέντερ φορ παικταράς, να κάνουν με Φορτούνη και Γκιγιέρμε «καρέ του άσου»!

Βραζιλιάνοι και... επιθετικοί

Εκεί που γράφω για Κουσουλάκη και Στολτίδη ξέχασα να αναφέρω ότι και οι δύο παίκτες είχαν έρθει από τον Ηρακλή. Μελετώντας την ιστορία του Ολυμπιακού, παίκτες που έρχονται από τον ΠΑΟΚ δύσκολα πετυχαίνουν, παίκτες που έρχονται από την ΑΕΚ σχεδόν πάντα πετυχαίνουν! Και παίκτες από τον Ηρακλή. Επίσης από το εξωτερικό, πετυχαίνουν οι Βραζιλιάνοι.

Δεν είναι θέμα πρόληψης αυτά, είναι πολυσύνθετα, έχουν να κάνουν με πολλές ιδιαιτερότητες. Όπως στο μπάσκετ του Ολυμπιακού έχουν βγει πάρα πολλές «πατάτες μεταγραφές» παίκτες από τις χώρες της Βαλτικής, Λιθουανοί, Λετονοί, ακριβοπληρωμένοι, όταν ακούω τέτοιους, όσο καλοί παίκτες και αν είναι, ξέρω ότι στον Ολυμπιακό θα αποτύχουν. Δεν κολλάνε ρε παιδί μου. Όπως προπονητές που δεν μιλάνε ελληνικά στο μπάσκετ του Ολυμπιακού αποτυγχάνουν. Μια ζωή λέμε αυτή η ιστορία. Ο Ολυμπιακός έχει δυνατές παραδόσεις. Όπως το ότι από τότε που πήρε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του στο ποδόσφαιρο, όποτε έμεινε δύο χρόνια χωρίς τον τίτλο δεν τον πήρε ούτε την επόμενη χρονιά. Αυτό το τελευταίο πρέπει να σπάσει του χρόνου. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να σπάσει και πρέπει να κρατηθεί ο κορμός και να γίνουν δύο δυνατές μεταγραφές ουσίας εκεί που πόναγε φέτος ο Ολυμπιακός. Στο κέντρο της άμυνας και στο φορ.

Ο Χασάν έχει καλά στοιχεία αλλά τα πατήματά του και μόνο που βλέπω δεν είναι για Ολυμπιακό. Δεν έχει πατήματα σταθερά και σίγουρα για Ολυμπιακό. Για να μην πάω μακριά σε παλιές εποχές, ή σε πολύ ακριβούς κυνηγούς, θυμηθείτε τα πατήματα του Κοβάσεβιτς ή τα πατήματα του Τζιμπούρ και θα καταλάβετε τι εννοώ. Ο Ολυμπιακός πρέπει και μπορεί να φτιάξει άξονα σούπερ τη νέα σεζόν. Ο Γκιγιέρμε και ο Φορτούνης είναι παίκτες για πρωταθλητή Ολυμπιακό. Το κέντρο της άμυνας που σε πάμπολλα ματς αφήνει αντίπαλο παίκτη μόνο του μπροστά στην εστία να σκοράρει, δεν είναι για Ολυμπιακό. Ο Σισέ έχει τρομερά φυσικά προσόντα (ύψος, δύναμη, ταχύτητα), αλλά οι τοποθετήσεις του είναι δραματικές. Ελπίζουμε να επιδέχεται μάθησης.