Ο Γκιγιέρμε στον Ολυμπιακό έγινε ξανά... Βραζιλιάνος

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τον Γκιγιέρμε που στον Ολυμπιακό θυμήθηκε τα νιάτα του...

Ο Γκιγιέρμε στον Ολυμπιακό έγινε ξανά... Βραζιλιάνος

Έλλειπε χρόνια από τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού ένας παίκτης σαν τον Γκιγιέρμε. Ένας παίκτης, είναι τρόπος του λέγειν αφού ο Βραζιλιάνος με τον τρόπο που αλωνίζει το γήπεδο, κόβει και ράβει, πασάρει και (εσχάτως) σκοράρει είναι σαν να παίζει για τρεις παίκτες. Αφού άνετα θα μπορούσε να είναι μόνος του το «3» στο κέντρο στο 4-3-3 του Πέδρο Μαρτίνς.

Από αυτή την άποψη, αποδεικνύεται η πιο πετυχημένη μεταγραφή που έκανε ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι. Πετυχημένη μεταγραφή είναι και ο Ποντένσε. Πολύτιμος, δεν λέω, για την 11αδα ο Πορτογάλος. Αλλά όχι τόσο όσο ο Βραζιλιάνος. Χωρίς τον Ποντένσε ο Ολυμπιακός μπορεί να χάσει σε δημιουργία. Δίχως τον Γκιγιέρμε όμως θα αλλάξει φυσιογνωμία.

Ο Ολυμπιακός «έσκασε» 2.5 εκατομμύρια στην Κορούνια για να τον κάνει δικό του. Δυο σχεδόν μήνες τον πολιορκούσε δίχως να κάνει πίσω στις ντρίμπλες της ισπανικής ομάδας, που ζητούσε πολλά και δεν έριχνε τις απαιτήσεις της. Θα μπορούσε να αλλάξει προσανατολισμό, να στραφεί σε άλλη λύση, αλλά όχι, εκείνος εκεί, επέμενε στον Γκιγιέρμε…

Και δικαιώθηκε. Άξιζε όμως η υπομονή. Ο ποδοσφαιριστής ανακοινώθηκε στις 17 Αυγούστου, εννιά μέρες πριν από τη σέντρα του νέου πρωταθλήματος. Ο κόσμος αδημονούσε να γνωρίσει το «πιτ-μπουλ» όπως το σύστηναν οι εφημερίδες, αλλά χρειάστηκε να κάνει και αυτός υπομονή.

Ο Γκιγιέρμε δεν ήταν έτοιμος να μπει στην 11αδα. Έπρεπε να περάσει άλλος ένας μήνα, να φτάσουμε στα τέλη Σεπτέμβρη για να κάνει το ντεμπούτο του στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό. Μπήκε στην ομάδα και δεν ξαναβγήκε. Πρώτα κέρδισε τον προπονητή. Μετά κέρδισε τους οπαδούς. Πολύ πριν δείξει στον Μπακασέτα το έμβλημα του Ολυμπιακού που υπήρχε στη φανέλα του, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο Γκιλιέρμε ντος Σάντος Τόρες την περασμένη εβδομάδα έκλεισε τα 28 χρόνια της ζωής του. Αισίως συμπλήρωσε 17 χρόνια στα γήπεδα. Ήταν 11 χρονών όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της Πορτουγκέζα. Στη Βραζιλία δεν υπήρχε μέλλον. Όπως όλοι οι συμπατριώτες του αναζήτησε την τύχη του στην Ευρώπη. Ατύχησε στην πρώτη του ομάδα. Η Ουντινέζε δεν του ταίριαζε.

Ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία. Την βρήκε στην Κορούνια. Δύο χρόνια στο Ριαθόρ ήταν αρκετά για να αφήσει το στίγμα του στην ομάδα: Πήρε μέρος σε 34 αγώνες τη σεζόν 2016-2017, σε 33 την 2017-18. Έκανε τους Ισπανούς να τον συγκρίνουν με το συμπατριώτη του Μάουρο Σίλβα, που έπαιξε 13 χρόνια στην Κορούνια (1992-2005).

Μεγαλύτερη τιμή δεν υπήρχε για τον Γκιγιέρμε αφού ο Μάουρο Σίλβα ήταν το είδωλό του από τότε που έκανε τα πρώτα του βήματα με τη στρογγυλή θεά στα πόδια. Κι αν στην Κορούνια αναγεννήθηκε, στον Ολυμπιακό αναβαπτίστηκε. Δεν είναι πια ένας χαμάλης της μπάλας αλλά ένας δημιουργικός ποδοσφαιριστής.

Θυμήθηκε τα νιάτα του, τότε που στη Βραζιλία είχε έναν πιο προωθημένο ρόλο, που τον έχασε όταν ήρθε στην Ευρώπη γιατί οι προπονητές του στην Ιταλία και στην Ισπανία τον προτιμούσαν πιο πολύ ως αμυντικό χαφ. Να όμως που στον Ολυμπιακό ξαναβρίσκει τον παλιό Γκιγιέρμε. Τα 4 γκολ που έχει σημειώσει στα τελευταία τρία παιχνίδια του το αποδεικνύουν…