Παναιτωλικός και Δέλλας θέλουν να νικήσουν τον Ολυμπιακό

Το εξτρά κίνητρο των «καναρινιών» και του Έλληνα τεχνικού για το παιχνίδι στο Αγρίνιο.

Παναιτωλικός και Δέλλας θέλουν να νικήσουν τον Ολυμπιακό

Στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος και με την επιστροφή του Παναιτωλικού στη μεγάλη κατηγορία την τελευταία δεκαετία, με την ομάδα του Αγρινίου να έχει πια μόνιμη και ισχυρή θέση στη Σούπερ Λίγκα, συμβαίνει κάτι πολύ σπάνιο και ιδιαίτερα τιμητικό για τον Ολυμπιακό. Ένα στοιχείο παράδοσης που έχει σημασία ενόψει της σημερινής αναμέτρησης των δύο ομάδων, με εξτρά κίνητρο τόσο για τον Ολυμπιακό ώστε να το συνεχίσει όσο φυσικά και για τους γηπεδούχους να προσθέσουν τους Πειραιώτες σε μια - επίσης ιδιαίτερα τιμητική - για τον Παναιτωλικό λίστα.

Από τις αρχές της δεκαετίας, λοιπόν, με την διαρκή πλέον – πλην μιας περιόδου – παρουσίας του Παναιτωλικού στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο σύλλογος της Αιτωλοακαρνανίας έχει νικήσει τουλάχιστον μία φορά τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Ποτέ δεν έχει καταφέρει να το πετύχει σε βάρος του Ολυμπιακού! Τόσο στο γήπεδό της, όσο φυσικά και στο Φάληρο.

Παρά το γεγονός ότι σε δύο πρώτες σεζόν τα παιχνίδια είχαν λήξει ισόπαλα, ο Ολυμπιακός έχει κάνει συνολικά τέσσερις νίκες στα υπόλοιπα ισάριθμα παιχνίδια των δύο ομάδων στο Αγρίνιο, οι τρεις εκ των οποίων είναι στα ματς της πρόσφατης τριετίας. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» δε, ο Ολυμπιακός έχει μόνο νίκες επί του Παναιτωλικού, είτε εύκολα είτε δύσκολα. Συνολικά επτά τρίποντα σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Τη σεζόν 2011-12 ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 στο Αγρίνιο και 2-0 στο Φάληρο. Το 2013-14 το παιχνίδι στην έδρα του Παναιτωλικού τελείωσε χωρίς γκολ, ενώ στον Πειραιά ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1. Στην περίοδο 2014-15, υπήρξε πάλι ισόπαλο αποτέλεσμα στην έδρα του Παναιτωλικού (1-1), ενώ στην έδρα του ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 2-0. Το 2015-16 ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 στο «Καραϊσκάκης» και με το εντυπωσιακό 5-2 στο Αγρίνιο. Την αμέσως επόμενη, Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 3-1 και Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-2. Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε την πιο εύκολη σεζόν του κόντρα στον Παναιτωλικό, καθώς τον συνέτριψε με 4-0 στο Φάληρο και 4-1 στο Αγρίνιο. Ενώ φέτος στο ματς του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος επικράτησε δύσκολα με 2-1.

Από τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες, καμία δεν έχει καταφέρει να περάσει αλώβητη σε όλη αυτή τη δεκαετία από την έδρα του Παναιτωλικού. Ο ΠΑΟΚ έχει ηττηθεί τις λιγότερες φορές, μόνο μία, την περίοδο 2013-14 με 2-0. Την ίδια σεζόν είχε χάσει από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και ο Παναθηναϊκός με 1-0, ενώ οι πράσινοι ηττήθηκαν με 2-0 στην περσινή σεζόν. Τις πιο πολλές ήττες στο Αγρίνιο την τελευταία δεκαετία έχει η ΑΕΚ, η οποία έφυγε χωρίς βαθμό από την έδρα του Παναιτωλικού σε τρεις σεζόν, παρότι υπήρξε και το διάστημα που δεν αγωνιζόταν στη Σούπερ Λίγκα λόγω του υποβιβασμού της. Φέτος ηττήθηκε εκεί με 2-1, πρόπερσι με 3-2 και μία σεζόν νωρίτερα με 1-0.

Απόψε, λοιπόν, ο Ολυμπιακός καλείται να συνεχίσει το σερί νικών στην έδρα του Παναιτωλικού, απέναντι σε μία ομάδα που είναι ιδιαίτερα ικανή επιθετικά και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ενώ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα που αναπτύξαμε, είναι κάτι που στις τάξεις του Παναιτωλικού αποτελεί πολύ μεγάλο κίνητρο: να νικήσουν επιτέλους και τον Ολυμπιακό, ώστε να προσθέσουν αυτό το «τρόπαιο» στις επιτυχίες τους κόντρα στους μεγάλους. Στον Ολυμπιακό, όντως, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική για τους γηπεδούχους και έχει τεθεί ως ξεχωριστός και μεγάλος στόχος για το σημερινό ματς.

Κάτι άλλο που μπορεί να είναι καλό, μπορεί όμως και να αποδειχτεί πρόβλημα για το σημερινό ματς. Ο Τραϊανός Δέλλας είναι αναμφίβολα ένας από τους καλούς προπονητές της νέας γενιάς των Ελλήνων τεχνικών, αλλά όταν αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό δεν μπορεί να τον κερδίσει. Για τον κόουτς του Παναιτωλικού σίγουρα μια νίκη επί του Ολυμπιακού έπειτα από αρκετά χρόνια πια καριέρας στους πάγκους, αποτελεί πολύ μεγάλο κίνητρο. Και ειδικά εάν καταφέρει να το πετύχει απέναντι σε μια ομάδα όπως η φετινή υπό τον Πέδρο Μαρτίνς, η οποία μπορεί να έμεινε εκτός τίτλων αλλά έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ποιοτικότερες που έχε3ι παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός.

Να σκεφτεί κανείς ότι ο Δέλλας ξεκίνησε με πολύ καλό αποτέλεσμα κόντρα στους Πειραιώτες. Όταν είχε αναλάβει την ΑΕΚ στη δεύτερη κατηγορία, είχε πάει στο Φάληρο και είχε πάρει 1-1 στο πρώτο ματς του Κυπέλλου. Ενώ στον επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με το γκολ του Φράνκο Χάρα στο τέλος της αναμέτρησης και είχε πάρει την πρόκριση, πληγώνοντας τον Έλληνα προπονητή. Ενώ λίγο πριν αποχωρήσει από την «Ένωση», στη Σούπερ Λίγκα πλέον, είχε την οδυνηρή εμπειρία της ήττας με 4-0 στο Φάληρο από την ομάδα του Σίλβα και του… Φορτούνη.

Έκτοτε και ως τεχνικός του Ατρόμητου και του Παναιτωλικού, ο Δέλλας έχει μόνον ήττες όταν αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό. Με την ομάδα του Περιστερίου πήγε μία φορά στο «Καραϊσκάκης» και έχασε πάλι με 4-0, με τον Φορτούνη να σκοράρει ξανά εναντίον της τότε ομάδας του Έλληνα προπονητή. Ενώ όταν ανέλαβε τον Παναιτωλικό, έχασε πάλι με 4-0 (!) στο Φάληρο στην περσινή σεζόν, αλλά και φέτος με 2-1 στον πρώτο γύρο. Τον Ολυμπιακό δηλαδή για το πρωτάθλημα τον αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στην προπονητική καριέρα του ως γηπεδούχος. Και θα είναι σίγουρα μεγάλο προσωπικό «στοίχημα» για τον ίδιο το σημερινό ματς…