Γοητευτικό ρίσκο με Πέδρο Μάρτινς

 Ο Χρήστος Μεγγλίδης σχολιάζει την επιμονή του Ολυμπιακού για τον Πέδρο Μάρτινς.

Γοητευτικό ρίσκο με Πέδρο Μάρτινς

Σε περίοπτη θέση της λίστας του Ολυμπιακού για τον νέο προπονητή βρίσκεται ο Πέδρο Μάρτινς. Από πέρυσι, όταν ήταν όλα συμφωνημένα, αλλά επειδή υπήρχε η ρήτρα με την Γκιμαράες (την οποία μόλις είχε βγάλει στην Ευρώπη), το deal χάλασε και ήρθε ο Χάσι.

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός για να επιμένει τόσο για τον 48χρονο προπονητή έχει μεγάλη εμπιστοσύνη πως είναι η κατάλληλη επιλογή. Παρότι δεν έχει εργαστεί σε μεγάλο σύλλογο της Πορτογαλίας και ουδέποτε εκτός της πατρίδας του. Ούτε ο Σίλβα με τον Ζαρντίμ είχαν δουλέψει εκτός Πορτογαλίας, όμως είχαν ήδη εμπειρία από ισχυρές ομάδες της χώρας τους.

Οι πληροφορίες για τον Μάρτινς αναφέρουν ότι είναι ένας προπονητής που κάνει καλή προετοιμασία και που φτιάχνει καλές ομάδες από πλευράς τακτικής. Επιπλέον έχει τον έλεγχο των αποδυτηρίων και μπορεί να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του, οι οποίοι τον εκτιμούν και τον σέβονται. Για τον Ολυμπιακό και όσα είδαμε φέτος να συμβαίνουν, όλα αυτά μοιάζουν ιδανικά.

Από κει και πέρα, μεγάλο ρόλο παίζει και το κίνητρο που έχει ο εν λόγω προπονητής για να εργαστεί σε μια ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό. Διότι αυτή την εμπειρία δεν την έχει. Μπορεί να είναι μειονέκτημα, μπορεί να αποδειχτεί και πλεονέκτημα.

Αυτά που έχει πετύχει ο Μάρτινς στις ομάδες που εργάστηκε μοιάζουν με μικρά θαύματα. Κατάφερε να βγάλει στην Ευρώπη όχι μόνο την Γκιμαράες, αλλά και τους προηγούμενους συλλόγους του. Την Ρίο Άβε και την Μαρίτιμο! Δεν είναι μικρό πράγμα. Πρόκειται για μικρομεσαία κλαμπ που υπό τις οδηγίες του έφτασαν να μπαίνουν στην πεντάδα του πρωταθλήματος και να παίζουν Γιουρόπα Λιγκ. Σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να εμπνέει και να δημιουργεί.

Με την Γκιμαράες, μάλιστα, έφτασε πέρυσι έως τον τελικό του πορτογαλικού Κυπέλλου, στον οποίο ηττήθηκε πολύ δύσκολα από την Μπενφίκα με 2-1. Αλλά φέτος, επειδή προφανώς το βάρος έπεσε στην Ευρώπη, η πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα δεν ήταν καλή και πριν από 1,5 μήνα, μετά από μια βαρύτατη εντός έδρας ήττα από την Μπράγκα (των Φιγκέιρας και Βιάνα) με 5-0, ο Μάρτινς και η διοίκηση αποφάσισαν να λύσουν πρόωρα τη συνεργασία τους. Στην ανακοίνωση της Γκιμαράες τονίστηκε ότι ο προπονητής αναλαμβάνει όλη την ευθύνη γι΄αυτό το αποτέλεσμα και φεύγει από την ομάδα.

Εάν τελικά ο Πέδρο Μάρτινς αναλάβει τον Ολυμπιακό θα είναι μια επιλογή ρίσκου, αλλά με αρκετή δόση γοητείας. Άλλωστε οι Πορτογάλοι προπονητές είναι πάντοτε στις τοπ θέσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ενώ υπάρχει και το «μπόνους» ότι μπορούν να φέρουν παίκτες από την πορτογαλική Λίγκα. Μια αγορά που πάντοτε ενδιαφέρει και είναι προσιτή για τις μεγάλες ελληνικές ομάδες.

Ας περιμένουμε λίγο ακόμη για το θέμα προπονητή, διότι κάποιες πηγές δεν «καίνε» την περίπτωση του Μιλόγεβιτς. Το αντίθετο, επιμένουν πολύ…