Συνήθως «πιάνουν» στον Ολυμπιακό οι 30+

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τον Βαλμπουενά που θα είναι 35 στην αρχή της νέας σεζόν, η σύντομη αναδρομή σε παίκτες «προχωρημένης» ηλικίας δείχνει ότι το ρίσκο συνήθως αποδίδει. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, με πιο πρόσφατη του Τουρέ.

Συνήθως «πιάνουν» στον Ολυμπιακό οι 30+

Θέμα Βαλμπουενά έχει προκύψει με βάση δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για τον Γάλλο μεσοεπιθετικό της Φενερμπαχτσέ που θέλει να φύγει το καλοκαίρι από το σύλλογο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ολυμπιακός έχει ρισκάρει κι άλλες φορές με παίκτες εγνωσμένης αξίας που αποκτήθηκαν σε ηλικία over 30, με τις περισσότερες περιπτώσεις των τελευταίων ετών να αποδεικνύονται επιτυχημένες επιλογές και τις λιγότερες να καταλήγουν σε φιάσκο. Όπως για παράδειγμα η πιο πρόσφατη, με τον Γιάγια Τουρέ. Στον Ολυμπιακό ήρθε για να παίξει στα 34 αλλά τελικά σταμάτησε την καριέρα του λίγους μήνες μετά ο Ερίκ Αμπιντάλ, ενώ ο Όσκαρ Καρντόσο δεν μπόρεσε στα 33 του να βάλει τα γκολ που υποσχόταν το παρελθόν του στην Πορτογαλία.

Υπήρχαν, όμως, παίκτες που έδωσαν πάρα πολλά στην πειραϊκή ομάδα αν και όταν ήρθαν θεωρήθηκαν «σιτεμένοι». Όπως ο Εστεμπάν Καμπιάσο που αποκτήθηκε στα 34, ο Αριέλ Ιμπαγάσα που ήρθε λίγο πιο μικρός, ο Τσόρι στα 32, ο Μάρκο Πάντελιτς στα 31. Κι ο Μοντέστο όταν ήρθε από την Γαλλία ήταν 31. Ο Πάμπλο Ορμπάιθ όταν τον έφερε ο Βαλβέρδε ήταν 32. Κι ο Όλαφ Μέλμπεργκ όταν έφυγε είχε φτάσει 33. Ο δε Νταβίντ Φουστέρ 34. Στα 33 ήρθε ο Κοντρέρας και στα 31 ο Σαβιόλα που δεν έμειναν πολύ, αλλά δεν πέρασαν και απαρατήρητοι.

Οι δε γκολκίπερ πολύ περισσότερο. Ο Αντώνης Νικοπολίδης έπαιζε μέχρι τα 39, αλλά και ο Ρόι Κάρολ με τον Σίλβιο Προτό ήταν αρκετά πάνω από τα 30 όταν αποκτήθηκαν.

Η ηλικία των 35 που θα είναι ο Ματιέ Βαλμπουενά όταν θα αρχίσει η επόμενη σεζόν μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα. Το θέμα είναι η αγωνιστική κατάστασή του. Φέτος παίζει σε μια ομάδα που γενικά τα πηγαίνει πολύ άσχημα, έχει σκοράρει ελάχιστα ο ίδιος (2 γκολ), αλλά έχει δώσει μεγάλο αριθμό ασίστ (7). Είναι σίγουρα ένα ρίσκο που θα δούμε αν τελικά θα πάρει ο Ολυμπιακός για ένα παίκτη που είχε προταθεί από τον χειμώνα και είχε ακουστεί πολύ έντονα προτού πάει στην τουρκική ομάδα. Η κριτική πάντα γίνεται στο γήπεδο, για κάθε παίκτη που φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα. Αν ο Γάλλος βραχύσωμος εξτρέμ και μπαλαντέρ τη φορέσει, θα το δούμε. Και θα τον κρίνουμε στο γήπεδο...