Με Ολυμπιακό στην κορυφή... διακοπή, με ΠΑΟΚ στην κορυφή... ούτε συζήτηση

Όταν ο Κοντονής διέκοπτε το πρωτάθλημα, οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιζαν μαυρισμένοι και δεν βρίσκαμε μαθητές για θεατές.

Με Ολυμπιακό στην κορυφή... διακοπή, με ΠΑΟΚ στην κορυφή... ούτε συζήτηση

Μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία σε ότι συνέβαινε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο δείχνει την αλλαγή ρότας τη σεζόν που διανύουμε. Επί των ημερών Σταύρου Κοντονή, η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν ουσιαστικά η συνήθης λύση. Αντίθετα σήμερα, τέτοιο θέμα δεν μπαίνει καν στο τραπέζι συζήτησης.

Ο Σταύρος Κοντονής είχε διακόψει το πρωτάθλημα βέβαια επί των ημερών αγωνιστικής κυριαρχίας του Ολυμπιακού. Όταν δηλαδή οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας και κατακτούσαν το πρωτάθλημα.

Η πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 2015. Το ματς Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός δεν διεξήχθη καθώς φωτοβολίδα χτύπησε τον Φινμπόγκασον στο πόδι. Aκολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια εντός του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού και σε αστυνομικές δυνάμεις, μόλις ο διαιτητής Παππάς αποφάσισε να μην διεξαχθεί το ντέρμπι. Τότε ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής, ανέβαλε για μια αγωνιστική το πρωτάθλημα και οι δύο επόμενες αγωνιστικές έγιναν χωρίς θεατές.

Η συνέχεια δόθηκε στις 3 Μαρτίου 2016 με τον κ. Κοντονή να... κηρύσσει τη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας μετά τα επεισόδια στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό όταν οι ερυθρόλευκοι προηγούνταν με 2-1. Ανακοινώθηκε αρχικά η οριστική διακοπή του Κυπέλλου, αλλά τελικά μετά από ένα μήνα ο υπουργός έδωσε τη δυνατότητα να γίνει ο τελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Τότε είχε ορίσει ο ίδιος τους επόπτες, προανήγγειλε ότι θα γίνει το ματς με μαθητές, μετά έμαθε ότι είναι κλειστά τα σχολεία. Τελικά, το ματς έγινε με 200 επίλεκτους από εδώ και 200 από εκεί, με μαυρισμένους από ηλιοθεραπεία τους παίκτες του Ολυμπιακού, λόγω απραξίας, ενώ οι συνάδελφοι τους έπαιζαν στα πλέι οφς.

Αναβολή πρεμιέρας

Το τρίτο, «χτύπημα» Κοντονή ήρθε στις 18 Αυγούστου του 2016. Τότε ανέβαλε την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου και αφού προηγουμένως είχαν δρομολογηθεί όλες οι συνθήκες ώστε να εφαρμοστεί σκληρό Μνημόνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με διορισμένη διοικούσα επιτροπή από τη FIFA και την UEFA.

Το Νοέμβριο του 2016 ο εμπρησμός στο σπίτι του αρχιδιαιτητή, Γιώργου Μπίκα είχε ως αποτέλεσμα τη νέα διακοπή του πρωταθλήματος από τον Σταύρο Κοντονή. Δεν έγιναν αγώνες για μια αγωνιστική.

Χρειαστήκαμε... όπλο

Από τότε και με τον Ολυμπιακό πλέον να μην είναι στην κορυφή χρειάστηκε να φτάσουμε σε είσοδο με όπλο στον αγωνιστικό χώρο για να θεωρηθεί αναγκαία η διακοπή του πρωταθλήματος. Ήταν τον Μάρτιο του 2018, όταν με απόφαση του νυν υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, είχαμε διακοπή του πρωταθλήματος. «Η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα», ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση του Βασιλειάδη.

Δυστυχώς, στην πρόσφατη ιστορία, το πρωτάθλημα είχε χρειαστεί να διακοπεί από τον υφυπουργό Γιάννης Ανδριανό, τον Σεπτέμβριο του 2014. Τότε, είχε πέσει νεκρός ο φίλαθλος του Εθνικού, Κώστας Κατσούλης στις εξέδρες του γηπέδου του Ηροδότου, έπειτα από συμπλοκές οπαδών.

Ουκ ολίγες λοιπόν οι διακοπές του πρωταθλήματος στην πρόσφατη ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, κυρίως επί των ημερών του Σταύρου Κοντονή, όμως πλέον καμία συζήτηση και σκέψη δεν υπάρχει για κάτι τέτοιο τώρα. Το θέμα δεν τίθεται ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τις ποδοσφαιρικές αρχές, ούτε καν από τα ΜΜΕ. Προφανώς, η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, η επιδρομή τους έως τον πάγκο της φιλοξενούμενης ομάδας, τα σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία και αν τέλει η διακοπή της αναμέτρησης από τον διαιτητή, δεν συνιστούν λόγους για να συμβεί ότι συνέβη όταν ο Ολυμπιακός ήταν παντοδύναμος.