Ποντένσε, ο Λοσάντα του 2019

Ο Κώστας; Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τον Ντανιέλ Ποντένσε που θυμίζει στους παλιούς τον Χούλιο Λοσάντα.

Ποντένσε, ο Λοσάντα του 2019

Ο Ντανιέλ Ποντένσε, όταν βλέπει κίτρινο, αφιονίζεται. Κόντρα στην ΑΕΚ έδωσε δυο ασίστ στο περίφημο (4-1) ξέσπασμα του Ολυμπιακού στο β΄ ημίχρονο. Απέναντι στον Άρη σημείωσε δυο γκολ στο «στεγνό καθάρισμα» 4-1 της φιλόδοξης ομάδας από τη Θεσσαλονίκη.

Έφτασε ήδη τα 5 γκολ και τις 6 ασίστ σε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα παίζοντας κατά μέσο όρο 85 λεπτά ανά αγώνα. Διόλου άσχημα για αυτόν τον εξτρέμ-τσέπης που ήρθε δίχως μεγάλες περγαμηνές στο Λιμάνι το καλοκαίρι από την Πορτογαλία.

Όπως πάει, τούτο το ποδοσφαιρικό μυρμήγκι, θα ξεπεράσει το ατομικό του ρεκόρ που κρατάει από τη σεζόν 2015-16 όταν με τη φανέλα της Σπόρτινγκ σε 38 αγώνες είχε πετύχει 6 γκολ και είχε μοιράσει 8 ασίστ.

Με μπόι 1.65 μέτρα και βάρος 58 κιλά, ο Ποντένσε δεν γεμίζει κανενός το μάτι, όταν βγαίνει με την ομάδα στο γήπεδο. Χάνεται ανάμεσα στα ψηλά κορμιά των συμπαικτών του. Όταν όμως το ματς αρχινίσει και πάρει τη μπάλα στα πόδια του χαίρεσαι να τον βλέπεις…

Είτε αγωνιζόμενος στο δεξί φτερό της επίθεσης, είτε στο αριστερό, ο λιλιπούτειος Πορτογάλος ταλαιπωρεί πάντα (μοιράζει σακούλες, κατά το κοινώς λεγόμενο) τον προσωπικό του αντίπαλο και προκαλεί βαθιά ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες.

Ο Πέδρο Μαρτίνς, που εισηγήθηκε την απόκτησή του από τη Σπόρτινγκ, βρήκε στο πρόσωπό του Ποντένσε τον διεμβολιστή που χρειαζόταν για να στηρίξει το αγωνιστικό του πλάνο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη από τα άκρα.

Ο Ποντένσε αποδεικνύεται το ίδιο επικίνδυνος παίζοντας δεξιά ή αριστερά. Η διαφορά έγκειται στο εξής. Όταν επιχειρεί από δεξιά συνηθίζει να δημιουργεί ενώ όταν παίζει από αριστερά να σκοράρει.

Η εξήγηση είναι απλή. Καθώς χειρίζεται τη μπάλα με το δεξί είναι πιο εύκολο γι αυτόν να συγκλίνει και να σουτάρει όταν επιτίθεται από την αριστερή πλευρά. Αυτό ακριβώς έκανε στο ματς με τον Άρη και πέτυχε δυο γκολ με πανομοιότυπο τρόπο.

Αντίθετα όταν αγωνίζεται στη δεξιά πλευρά η κίνηση που τον βολεύει περισσότερο είναι η πάσα ή η σέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο οποίο με σέντρες ακριβείας σέρβιρε έτοιμα γκολ στους Μασούρα και Φορτούνη.

Όμως δεν είναι μονάχα τα γκολ και οι ασίστ που κάνουν τον Ποντένσε ξεχωριστό τη φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό, σε βαθμό που να τον θεωρώ ίσως την καλύτερη από τις 14 μεταγραφές που πραγματοποίησαν οι ερυθρόλευκοι το καλοκαίρι.

Ο φίλαθλος του Ολυμπιακού είναι απαιτητικός, δεν αρκείται στις νίκες και στους βαθμούς, θέλει να βλέπει και θέαμα. Και ο Ποντένσε με τις κοφτές του ντρίμπλες και τα άψογα κοντρόλ της μπάλας, θέαμα του προσφέρει απλόχερα.

Με τη δεξιοτεχνία του ίσως και να θυμίζει στους παλιούς τον Χούλιο Λοσάντα, εκείνον τον μικρόσωμο (1.62 μ.) Ουρουγουανό που το 1972 είχε φέρει στον Ολυμπιακό ο Γουλανδρής κι ο οποίος μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών («στη μπάντα, στη μπάντα έρχεται ο Λοσάντα».

Ο Λοσάντα, που έμεινε δέκα χρόνια στον Ολυμπιακό (ήρθε 22 χρονών κι έφυγε 32) και στην ερυθρόλευκη Ιστορία έχει καταγραφεί ως ο δεύτερος σε συμμετοχές ξένος ποδοσφαιριστής πίσω μόνο από τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Συγκρίσεις είναι νωρίς για να γίνονται αλλά κι ο Ντάνιελ Καστέλο Ποντένσε (όπως είναι το πλήρες όνομα του ποδοσφαιριστή) μικρός είναι ακόμα: 23 χρονών. Έχει χρόνια μπροστά του –και το κυριότερο- διαθέτει τα προσόντα για να κάνει μια εφάμιλλη καριέρα.