Άλλο το ντέρμπι, άλλο ο τίτλος

Ο ΠΑΟΚ πήρε απολύτως δίκαια το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό γιατί ήταν καλύτερος από την αρχή έως το τέλος. Το πρωτάθλημα το παίρνει δίκαια από τον Ολυμπιακό; Αυτό σηκώνει κουβέντα.

Άλλο το ντέρμπι, άλλο ο τίτλος

Δεν μπορεί ούτε ένας να αμφισβητήσει πως η νίκη του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν απολύτως δίκαιη διότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ ανώτερη στο συγκεκριμένο ματς από τον Ολυμπιακό, ο οποίος έκανε την χειρότερη εμφάνισή του. Μπορεί να συγκριθεί το ματς του Ολυμπιακού με την κακή εικόνα που είχε στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, ένα επίσης καθοριστικό παιχνίδι για την απώλεια του πρωταθλήματος.

Δεν είναι παράλογο, ωστόσο, να αμφισβητηθεί το κατά πόσο παίρνει δίκαια αυτόν τον τίτλο ο ΠΑΟΚ στον ανταγωνισμό του με τον Ολυμπιακό. Θα πει κανείς πως η διαφορά στη βαθμολογία είναι ξεκάθαρη, όπως επίσης και το γεγονός ότι όταν μία ομάδα βαδίζει αήττητη στη σεζόν, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την κορυφή. Σύμφωνοι, αλλά αυτό το προχτεσινό ντέρμπι δεν είναι δυνατό να καλύψει όλα όσα είχαν δει τα μάτια όλων μας στο προηγούμενο κομμάτι της περιόδου. Ούτε την απόλυτη υπεροχή ποιότητας που έδειξε ο Ολυμπιακός στην πλειονότητα των αγώνων του, με συνέπεια να ανταμειφθεί από το σύνολο σχεδόν των αντιπάλων του με εγκώμια για «την καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος και το εκπληκτικό ποδόσφαιρο που αποδίδει».

Δεν μπορεί να ξεχαστεί η διαφορά που είχαν οι δύο ομάδες στο ντέρμπι του πρώτου γύρου, η μεγαλύτερη επιθετικότητα του Ολυμπιακού σε όλα τα ματς του σε σχέση με εκείνη του ΠΑΟΚ όπως αποτυπώνεται στις τελικές προσπάθειες των δύο ομάδων, ούτε φυσικά καθοριστικές φάσεις που πρόσφεραν βαθμούς διαφοράς ασφαλείας στον δκέφαλο, όπως για παράδειγμα το πέναλτι του Πρίγιοβιτς στην πρεμιέρα με τον Αστέρα, το χέρι του Βιεϊρίνια στην Λαμία και άλλες αποφάσεις των διαιτητών που καθόρισαν ματς υπέρ των επίδοξων - έως σίγουρων πια - πρωταθλητών.

Καμία αντίρρηση, λοιπόν, για το δίκαιον της επικράτησης του ΠΑΟΚ σε όλους τους τομείς στο ντέρμπι της Τούμπας. Για το αν ο ΠΑΟΚ παίρνει δίκαια το πρωτάθλημα απέναντι σε μία ομάδα που φάνηκε - κατά κοινή ομολογία - να είναι καλύτερη, τα ερωτηματικά είναι πολλά, όπως και οι διαφωνίες. Ασφαλώς έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ο ίδιος ο Ολυμπιακός, τόσο επειδή δεν μπόρεσε στην Τούμπα να εμφανίσει σε καμία περίπτωση τις δυνατότητες και την υπεροχή του, όσο και γιατί σε παιχνίδια που ήταν καλύτερος και έπρεπε να πάρει τρεις βαθμούς (με ΠΑΟΚ στο Φάληρο, με ΑΕΚ, με ΠΑΟ, με Ξάνθη), απέτυχε είτε για αγωνιστικούς (αφλογιστία) είτε για εξωαγωνιστικούς (διαιτησία) λόγους...

Νομίζω ότι με ψύχραιμη και αντικειμενική θεώρηση της κατάστασης στη φετινή μάχη του τίτλου με νικητή τον ΠΑΟΚ, αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως καταγράφηκε παραπάνω...