Γιατί ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι έναντι του ΠΑΟΚ παραμονές των ντέρμπι

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για το πλεονέκτημα που έχει ο Ολυμπιακός έναντι του ΠΑΟΚ παραμονές των ντέρμπι...

Γιατί ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι έναντι του ΠΑΟΚ παραμονές των ντέρμπι

Η εμβόλιμη 15η αγωνιστική, αυτή που από παραμονές Χριστουγέννων πήγε την προτελευταία μέρα του Ιανουαρίου λόγω της αποχής των διαιτητών για τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου, δεν μας έκανε σοφότερους σε σχέση με όσα γνωρίζαμε, με την έννοια ότι ουδόλως άλλαξε την κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας. Ωστόσο μας έδειξε κάποια πράγματα που ίσως παίξουν ρόλο στη συνέχεια όσον αφορά στη μάχη του τίτλου.

Με το 4-1 επί της ΑΕΛ ο Ολυμπιακός σημείωσε την 5η συνεχόμενη νίκη του, μετά από το στραβοπάτημα που είχε στις 5 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη (1-1). Στο διάστημα αυτό πέτυχε 13 γκολ και δέχτηκε μόνο δυο αλλά στην περίπτωσή του οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια, δεδομένου ότι δεν μπορούν να αποτυπώσουν σαφώς τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, εντός κι εκτός έδρας.

Με τον Φορτούνη σε οργιώδη φόρμα πέρασε σαν τρένο από Λιβαδειά, Γιάννινα, Τρίπολη ενώ σκόρπισε τις Λαμία και Λάρισα στο «Γ. Καραϊσκάκης», δείχνοντας ότι βρέθηκε στην καλύτερη του φόρμα την κατάλληλη εποχή, διότι αυτή είναι η στιγμή που θα κριθούν πολλά – αν όχι όλα- στη μάχη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Και με εξαίρεση τον Μασούρα έφτασε στο σημείο αυτό ο Ολυμπιακός δίχως τις μεταγραφικές προσθήκες του Ιανουαρίου (Σολδάνο, Ζιλ Ντίας, Παπαδόπουλος, Λοντίγκιν), στηριζόμενος αποκλειστικά στην ομάδα που έχτισε ο Πέδρο Μαρτίνς από την αρχή (και κατά τη διάρκεια) της σεζόν, αυτή που κατά γενική ομολογία παίζει σήμερα την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα.

Παραμονές των «ή ταν ή επί τας» αναμετρήσεων με ΠΑΟΚ στην Τούμπα και ΑΕΚ στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός διαθέτει μια δοκιμασμένη κι ετοιμοπόλεμη ομάδα, αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση για τις χαμένες μάχες του α΄ γύρου, έτοιμη να εξαπολύσει την τελική αντεπίθεση για την ανακατάληψη της κορυφής.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ που προπορεύεται στη βαθμολογία, είναι ένα πρότζεκτ που τώρα διαμορφώνεται εκ νέου εξαιτίας των 7 (!) μεταγραφών που έκανε κι ως τέτοιο ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί, αν θα είναι δηλαδή το ίδιο επιτυχημένο με το προηγούμενο.

Η αποχώρηση του Πρίγιοβιτς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου αναγκάζοντας τον Λουτσέσκου να αλλάξει ολωσδιόλου την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας, μοιράζοντας το βάρος της επίθεσης σε δυο και τρεις και τέσσερις ώμους, από τον ένα και μοναδικό που στηριζόταν μέχρι πρότινος.

Και ναι μεν, η νέα τακτική ήταν επιτυχημένη στα ματς με τον Αστέρα (3-0), Πανιώνιο (3-0) και ΟΦΗ (4-0), στα οποία ο Ακπόμ μπήκε εν μέρει στα παπούτσια του Πρίγιοβιτς, σημειώνοντας γκολ και δίνοντας ασίστ, αλλά στον αγώνα με τον ελλιπέστατο ΠΑΣ Γιάννινα φάνηκαν τα πρώτα μαύρα σύννεφα.

Απέναντι σε μια ομάδα, που παρουσιάστηκε στην Τούμπα καλά διαβασμένη, το νέο μοντέλο κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό αποδείχθηκε, γεγονός που έκανε τους αγχωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ να αναπολούν τον Σέρβο φορ, που τέτοια ματς συνήθως τα καθάριζε μόνος του.

Και μπορεί τη λύση (2-1) να την έδωσε στο τέλος ένας από τους καινούργιους παίκτες (Σβιντέρσκι) που σκόραρε στο 87΄ το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης. Με τον Σβιντέρσκι, τον Πέδρο Ενρίκε, τον Γιαννούλη, τον Μίσιτς, τον Σέρτζιο Ολιβέιρα και τον Ιγκνασον) νέα πρόσωπα στην ομάδα, ο Λουτσέσκου είναι αναγκασμένος, καταμεσής της σεζόν και παραμονές κρίσιμων αγώνων, να ανακατέψει την τράπουλα και να ρισκάρει.

Αν εμφανίσει κάποιο καλό χαρτί, θα κερδίσει την παρτίδα. Αλλά ξέρει και ο ίδιος πια ότι στην κατάσταση που βρίσκεται ο Ολυμπιακός, οι μπλόφες δεν πιάνουν