Από τη «συμμαχία των τριών» στην εξυγίανση του ΠΑΟΚ

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις ημέρες που οι κ.κ. Αλαφούζος, Μελισσανίδης και Σαββίδης συμμαχούσαν προκειμένου να ρίξουν το «κατεστημένο», όπως οι ίδιοι είχαν ονομάσει την απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού.

Από τη «συμμαχία των τριών» στην εξυγίανση του ΠΑΟΚ

Ήταν οι εποχές που οι λέξεις «παράγκα», «στημένα», «δυνάστης» συνέθεταν το λεξικό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που κυριαρχούσε τα τελευταία 18 χρόνια (μιλάμε για το 2014) και η... λάσπη στην ομάδα του Πειραιά έπεφτε σύννεφο.

Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι βρίσκονταν τόσα χρόνια στα σχοινιά, οπότε πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν έναν πόλεμο τον οποίο είχαν αναγάγει σε ιερό. Φυσικά, όλα αυτά στις μέρες μας, δηλαδή πέντε χρόνια μετά έχουν ανατραπεί και πλέον η Ελλάδα παρακολουθεί το πρωτάθλημα της εξυγίανσης του ΠΑΟΚ. Όμως έχει ενδιαφέρον το να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ και πως ο ΠΑΟΚ από τη συμμαχία πέρασε στην... τυραννία!

Η ατάκα του Αλαφούζου για τη σαπίλα και η... κήρυξη του πολέμου

Λέγεται ότι ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε ανοιχτά για πόλεμο, ήταν ο Γιάννης Αλαφούζος σε μια συνάντηση των τριών. Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού είχε τονίσει στους ομολόγους του σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ότι «πρέπει να πολεμήσουμε μαζί το κατεστημένο και να διώξουμε τη σαπίλα». Η πρόταση του κ. Αλαφούζου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συνομιλητές του οι οποίοι τόνιζαν ότι κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να υπάρξει «καθαρό» πρωτάθλημα και πλέον, πέντε χρόνια μετά όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει τι εννοούσαν.

Το όλο πανηγυράκι είχε ξεκινήσει με στημένες εκπομπές στην τηλεόραση, με δίκες για τις παράγκες, με νέα sites που είχαν ως αποκλειστικό στόχο την... εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Πλέον, γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωταθλήματος που σε κάθε αγωνιστική πολλές ομάδες έχουν παράπονα, βλέπουμε ξένους διαιτητές να σφυρίζουν επιλεκτικά αγώνες και έχουμε κατανοήσει απόλυτα το πως μπορεί να γίνει το άσπρο - μαύρο προκειμένου να ξεπλυθούν... ντροπιαστικά σφυρίγματα, όπως π.χ. το χέρι του Βιεϊρίνια στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Λαμία, ή αυτό του Μάνταλου στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο.

Μέχρι όμως να φτάσουμε μέχρι εδώ, στα χρόνια που μεσολάβησαν η ιερή συμμαχία των τριών διαλύθηκε και οι εξαγγελίες περί εξυγίανσης έχουν πάει περίπατο προ πολλού... Αρχικά βγήκε από τη μέση ο Γιάννης Αλαφούζος, ενώ έπειτα ο ΠΑΟΚ που είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροή στην ΕΠΟ ξέκανε και την ΑΕΚ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τελικός κυπέλλου του 2017 ο ΠΑΟΚ πήρε τον τίτλο με χέρι του Πέδρο Ενρίκε και ο πρόεδρος της ΑΕΚ είχε αποκαλέσει αλήτη τον βοηθό επόπτη τονίζοντας ότι είναι στημένος.

Ήταν τότε που είχαν «χαλάσει» οι σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη, τότε που ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είχαν καταφέρει να εξυγιάνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι Έλληνες τηλεθεατές παρακολουθούσαν μια σφαγή δίχως προηγούμενο στις κερκίδες, όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων μαχαιρώνονταν ανελέητα επί δυόμιση ώρες.

Φτάνοντας στο σήμερα, όλα έχουν αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός που ήταν ο «κακός» της παρέας παρακολουθεί κάθε Κυριακή πέναλτι - μαϊμούδες, βλέπει τους αντιπάλους του να παίρνουν παιχνίδια με 12ο παίκτη τον διαιτητή και παράλληλα ακούει τους αντιπάλους προπονητές να λένε ότι οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν μακράν το πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αυτή είναι η νίκη του Ολυμπιακού ο οποίος είναι και η μοναδική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη, την ώρα που ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ αποκλείστηκε με ήττες από ΜΠΑΤΕ και Βίντι!

Όμως δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο τα άσχημα από όλα αυτά που συμβαίνουν. Τα όσα παρακολουθούμε στο φετινό πρωτάθλημα, έχουν φέρει και τον κόσμο πιο κοντά στο άθλημα. Του βόλεϊ φυσικά...