Ηλίας Φυντάνης: «Πρέπει να παίξει με ΑΕΛ ο Φορτούνης, κανείς άλλος σαν τον Ποντένσε»

Ο πρώην προπονητής της Λάρισας, Ηλίας Φυντάνης, που παρακολουθεί στενά την ΑΕΛ, μιλάει στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου για τον αγώνα της Τετάρτης (30/1) στο Καραϊσκάκη.

Ηλίας Φυντάνης: «Πρέπει να παίξει με ΑΕΛ ο Φορτούνης, κανείς άλλος σαν τον Ποντένσε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Λάρισα είναι σκληρό καρύδι. Θέλει προσοχή το ματς. Δεν είναι ομάδα που παραδίδει εύκολα τα όπλα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το γρήγορο γκολ. Άλλο Παναθηναϊκός και άλλο Ολυμπιακός. Είναι τέτοια ομάδα ο Ολυμπιακός και τέτοια ομάδα η Λάρισα που όσο πιο γρήγορα βάλει γκολ ο Ολυμπιακός, τόσο πιο άνετα θα πάρει αυτό το ματς. Μίλησα με τον πρώην προπονητή της Λάρισας Ηλία Φυντάνη που την παρακολουθεί στενά, την ξέρει πολύ καλά. Τον ρώτησα σε ποιο ματς θα ήταν προτιμότερο να εκτίσει την ποινή του ο Φορτούνης, σε αυτό με τη Λάρισα ή στο επόμενο με τον Πανιώνιο. Διότι τα άλλα ματς είναι ντέρμπι. Μου απάντησε ότι καλύτερα ο Φορτούνης να έπαιζε με τη Λάρισα παρά με τον Πανιώνιο- και εξηγεί τους λόγους.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 30/1/2019

Πώς είδες τη Λάρισα με τον Παναθηναϊκό;

Η Λάρισα δέχτηκε από το πρώτο λεπτό γκολ και αποβολή και σκοτείνιασαν όλα- δίκαια βέβαια δόθηκε το πέναλτι. Όμως η ΑΕΛ έβγαλε ψυχή και δύναμη, αυτό είναι το χαρακτηριστικό της σε όλα τα ματς. Παίζει με πολύ τσαμπουκά. Ήταν και κακός ο Παναθηναϊκός στην ανάπτυξή του και δεν εκμεταλλεύτηκε τον παραπάνω παίκτη. Έπαιξε αντιποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός. Η Λάρισα αυτό που έκανε με τον Παναθηναϊκό, θα προσπαθήσει να το κάνει και στον Ολυμπιακό, θα παίξει με τον ίδιο τρόπο.

Πες μου αναλυτικά.

Παίζει με αντεπιθέσεις, με τον Ντέλετιτς ο οποίος είναι πολύ γρήγορος αν βρει χώρους και αργή άμυνα απέναντί του. Όπως και ο Μπαργκάν και ο Μιλοσάβλεβιτς, μπορούν και αυτοί να βγουν κρυφοί από πίσω.

Καλός παίκτης ο Μιλοσάβλιεβιτς.

Παικταράς. Τον ξέρω πολύ καλά, και ξέρει ο Κούγιας τον ρόλο που έπαιξα για αυτόν τον παίκτη. Παίζει παντού! Παίζει 6άρι, 8άρι, 10άρι, παίζει και στα άκρα, μέχρι και μπακ μπορείς να τον βάλεις!

Για τον Ολυμπιακό καλύτερα να έπαιζε ο Φορτούνης με τη Λάρισα ή με τον Πανιώνιο; Έχει 4 κάρτες.

Με τη Λάρισα πρέπει να παίξει ο Φορτούνης και όχι με τον Πανιώνιο. Διότι είναι διαφορετική ομάδα από τη Λάρισα ο Πανιώνιος, παίζει πιο ανοικτά, έχει αδύναμο κέντρο. Τραυματίστηκε σοβαρά και ο Κεϊτά προχθές, ήμουν στο γήπεδο στη Νέα Σμύρνη. Αντιθέτως η Λάρισα σε πιέζει πολύ στο κέντρο, είναι πιο σφικτή στα χαφ, εκεί είναι η δύναμή της. Εκτός από το ότι πρεσάρουν, ξέρουν και μπάλα. Η Λάρισα παίζει πλέον με το σύστημα που έπαιζα εγώ εκεί. Το έχει γυρίσει σε 4-1-4-1. Της πάει αυτός ο τρόπος παιχνιδιού. Από τότε που άλλαξε το 5-3-2 παίζει καλύτερα. Τώρα πρεσάρει στα 2/3 του γηπέδου όπως το έκανα εγώ. Δεν το άλλαζα ούτε εντός ούτε εκτός. Έτσι πιστεύω θα παίξει και με τον Ολυμπιακό.

Απαραίτητος λοιπόν ο Φορτούνης με τη Λάρισα. Τον θεωρείς τον καλύτερο παίκτη στην Ελλάδα;

Ναι, μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι σε μεγάλη φόρμα. Οργανώνει, σκοράρει, πατάει περιοχή, αυτό μου αρέσει, να πατάει περιοχή. Και πολύ καλός στο ένας με έναν, ξεμαρκάρεται εύκολα. Έχει καλά πόδια για σουτ και για ασίστ, για στημένες φάσεις, κάνει τα πάντα. Είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού.

Τη θεωρείς σίγουρη τη νίκη του Ολυμπιακού;

Ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αδικείται από τη βαθμολογική διαφορά με τον ΠΑΟΚ. Έμεινε πίσω λόγω του ότι δεν είχε βρει λύσεις για το γκολ στον α' γύρο. Πλέον όμως βρίσκει λύσεις και στο γκολ. Έχει την καλύτερη κυκλοφορία μπάλας στην Ελλάδα. Και από τα άκρα και κάθετα. Και είναι πολύ δυνατός στο ένας με έναν, έχοντας Ποντένσε, Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλο. Θα έχει πολύ δύσκολο έργο η Λάρισα. Δεν θα είναι το ματς όπως με τον Παναθηναϊκό ο οποίος έπαιζε με σέντρες από τα άκρα και διευκόλυνε την ΑΕΛ.

Πες μου για Ποντένσε.

Δεν έχει τις καλές τελικές, αλλά στο ένας με έναν δεν υπάρχει άλλος τέτοιος στην Ελλάδα! Και βοηθάει τους άλλους παίκτες του Ολυμπιακού διότι ανοίγει χώρους τραβώντας παίκτες πάνω του. Ο Ολυμπιακός πιέζει από τα πρώτα λεπτά τον αντίπαλο. Τον πνίγει! Αυτό θα είναι σημαντικό αν το κάνει και με τη Λάρισα. Το μείον επίσης της Λάρισας για αυτό το ματς είναι η κούραση διότι έπαιξε με 10 παίκτες όλο τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και δεν έχει το βάθος που έχει ο Ολυμπιακός στον πάγκο.

Το πρωτάθλημα έχει κριθεί πιστεύεις;

Το ματς που θα κρίνει για εμένα το πρωτάθλημα είναι το ΑΕΚ- ΠΑΟΚ την Κυριακή. Αν χάσει ο ΠΑΟΚ, θα πάει η διαφορά στους 5 βαθμούς από τον Ολυμπιακό και μετά πάει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα με έναν ΠΑΟΚ που θα είναι πολύ πιεσμένος, πολύ αγχωμένος. Μετά έχει ο ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα. Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει καθόλου. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ψυχολογία και την παίρνει την καλή ψυχολογία από το καλό ποδόσφαιρο που παίζει. Αν χάσει ο ΠΑΟΚ βαθμούς με την ΑΕΚ, θα πάει ο Ολυμπιακός με άλλο αέρα στην Τούμπα.

Η ΑΕΚ μπορεί να νικήσει τον ΠΑΟΚ την Κυριακή;

Ναι, το πιστεύω. Της πάει της ΑΕΚ το 5-3-2 που εφαρμόζει στα τελευταία ματς ο Ουζουνίδης. Με ένα γρήγορο τρίτο στόπερ, τον Μπακάκη ή τον Γκάλο. Δεν έχει και πολλά εξτρέμ ούτως ή άλλως η ΑΕΚ. Ο Μάνταλος μπορεί να οργανώνει πιο καλά τώρα, ο Πόνσε είναι μέσα στα γκολ. Η ΑΕΚ δεν θα είναι αδιάφορη σε αυτό το ματς γιατί είναι το τελευταίο χαρτί της για να χτυπήσει τη δεύτερη θέση. Άμα χάσει από τον ΠΑΟΚ θα μείνει πολλούς βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό.

Πώς βλέπεις τον ΠΑΟΚ χωρίς τον Πρίγιοβιτς;

Θα φανεί στα ντέρμπι. Πάντως ως τώρα ο ΠΑΟΚ φαίνεται πιο ευέλικτη ομάδα χωρίς τον Πρίγιοβιτς. Πιο κινητική ομάδα από πριν. Επίσης ο Πρίγιοβιτς δεν πρεσάριζε μπροστά. Είχε βέβαια το ένα γκολ στις τρεις φορές που ακούμπαγε τη μπάλα. Και ήταν δυνατός και στις στημένες φάσεις.

Ποιος παίκτης σου αρέσει τώρα πιο πολύ από τον ΠΑΟΚ;

Τα δύο πλάγια μπακ. Εκεί είναι η δύναμη του ΠΑΟΚ. Μπορεί να είναι μεγάλα παιδιά, αλλά όλες οι ενέργειες οι επιθετικές του ΠΑΟΚ ξεκινάνε από αυτούς. Είναι πολύτιμα φουλ μπακ. Δεν υπάρχει προπονητής που να μην ήθελε Μάτος και Βιερίνια στην ομάδα του.

Και ο Ολυμπιακός πάντως δεν πάει πίσω στα μπακ.

Πράγματι. Και ο Ομάρ και ο Κούτρης είναι πολύ καλοί, μάλιστα ο Ολυμπιακός έχει και βάθος σε αυτές τις θέσεις, με Τοροσίδη και Τσιμίκα, και ο Μασούρας είναι κρίμα που δεν παίρνει ευκαιρίες αλλά υπάρχει τόση πληρότητα στο ρόστερ.

Ο Γκιγιέρμε πώς σου φαίνεται;

Πολύ σταθερός παίκτης. Έχει δώσει σταθερότητα στο χώρο που παίζει.

Με τον Κούγια μιλάς τώρα;

Ναι, φτιάξαμε τις σχέσεις μας. Πριν λίγες μέρες ήπιαμε και καφέ στο Χαϊδάρι με τον Πέτρο Καραβίτη και άλλους, ήταν πριν πάει ο Κούγιας για το ματς Κυπέλλου στην Τρίπολη με την ΑΕΛ.

Καμία είδηση είπε;

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όπως είπε στόχος του είναι να βγει η ομάδα στην Ευρώπη.

Προτάσεις έχεις;

Από τη Β' Εθνική. Όμως περιμένω κάτι από Σούπερ Λίγκα.