Αντόνιο Ντοναρούμα, ένας παγκίτης πολυτελείας από… κούνια για τον Ολυμπιακό!

Θα μπορούσε να είναι στον Πειραιά. Όμως ήταν η Μίλαν που τον ήθελε κοντά στον Τζανλουίτζι, αφού εκείνος τον ζητούσε επίμονα πίσω…

Αντόνιο Ντοναρούμα, ένας παγκίτης πολυτελείας από… κούνια για τον Ολυμπιακό!

Γεννημένος στην Καστελαμάρε ντι Στάμπια, ένα παραλιακό τουριστικό θέρετρο κοντά στη Νάπολι στον ιταλικό νότο, ο Αντόνιο Ντοναρούμα, για τον οποίο φέρεται να ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός, είναι ένας καλός γκολκίπερ, στον οποίο η ποδοσφαιρική μοίρα, έχει παίξει ένα περίεργο παιχνίδι, αφού με εξαίρεση τον Αστέρα Τρίπολης (όπου έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις), σε όλες τις άλλες ομάδες που αγωνίστηκε ήταν 2η ή 3η επιλογή!

Ο 29χρονος Ιταλός ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη τοπική ομάδα της γενέτειρας του, Γιούβε Στάμπια το 1999 σε ηλικία 9 ετών και το 2005 πήρε μεταγραφή στην ομάδα νέων της Μίλαν όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2005. Μετά από πρόταση του υπεύθυνου των ακαδημιών της Μίλαν και παλιού γκολκίπερ του συλλόγου Φιλίπο Γκάλι, ο Ντοναρούμα προβιβάστηκε στη πρώτη ομάδα αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ, καθώς αποτελούσε μόνιμα την 3η επιλογή. Ετσι το 2010 η Μίλαν τον έδωσε δανεικό στην Πιατσέντσα, προκειμένου να πάρει παιχνίδια επάνω του. Στην αρχή αγωνίστηκε ελάχιστα, αλλά στην πορεία πήρε ευκαιρίες όπου τα πήγε αρκετά καλά, παρ’ ότι η Πιατσέντσα πάλευε για την παραμονή της στην Β’ κατηγορία. Την επόμενη σεζόν 2011-12 η Μίλαν έδωσε ξανά δανεικό τον Ντοναρούμα, αυτή τη φορά στην Γκούμπιο, ομάδα που είχε ανεβεί τότε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Β’ κατηγορία. Ο Αντόνιο το πήγε αρκετά καλά, αγωνίστηκε σε 37 ματς από τα 42 στο πρωτάθλημα αλλά η ομάδα υποβιβάστηκε. Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι της Μίλαν και απαντώντας σε ερωτήσεις φίλων των «ροσονέρι», ο Ιταλός γκολκίπερ δήλωσε ότι «είμαι σίγουρος κατά 99,9% ότι θα υπογράψω νέο συμβόλαιο με τον σύλλογο αλλά δεν πρόκειται να παραμείνω στην ομάδα ως τρίτη επιλογή. Προτιμώ να πάω δανεικός κάπου, για να αγωνίζομαι. Ακόμη και σε ομάδα της Σέριε Β»…

Τελικά τον Αύγουστο του 2012 ο Ντοναρούμα δόθηκε με κανονική μεταγραφή αντί 1,8 εκατ. ευρώ και με συμβόλαιο τριών χρόνων, στην Τζένοα. Όμως δεν ήταν γραφτό του να πάρει παιχνίδια επάνω του, αφού οι Γενοβέζοι τον είχαν τρίτο γκολκίπερ πίσω από τον Ελβετό Φρέι και τον Ελληνα, πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, Αλέξανδρο Τζόρβα! Ο Αντόνιο αγωνίστηκε ελάχιστα αλλά ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2018! Τελικά παραχωρήθηκε δανεικός την περίοδο 2014-15 στην Μπάρι, ομάδα της Σέριε Β, όπου ξεκίνησε μεν βασικός αλλά στον β΄γύρο έχασε τη θέση του από τον άλλο γκολκίπερ της Μπάρι, τον Ενρίκο Γκουάρνα. Το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στη Γένοβα έως ότου πήρε μεταγραφή με συμβόλαιο τριών χρόνων στον Αστέρα Τρίπολης, όπου έκανε ντεμπούτο τον Οκτώβριο σε έναν αγώνα Κυπέλλου με την Βέροια. Ο Ιταλός βρήκε την υγειά του στη Τρίπολη και σύντομα έγινε βασικός σημειώνοντας 21 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου.

Όμως, η μοίρα του το είχε γραφτό να επιστρέψει στη Μίλαν, αυτή τη φορά για χάρη του αδελφού του, του πιτσιρικά-θαύμα του καμπιονάτο και βασικού τερματοφύλακα των «ροσονέρι», Λουίτζι Ντοναρούμα, ο οποίος για να δεχθεί την ανανέωση του συμβολαίου του με την Μίλαν απαίτησε την επιστροφή του Αντόνιο στην ομάδα και μάλιστα με συμβόλαιο 1 εκατ ευρώ! Ο 18χρονος γκολκίπερ βρισκόταν εκείνο τον καιρό στα μαχαίρια με τους οπαδούς του συλλόγου, οι οποίοι μόλις έμαθαν την απαίτηση του, εξαγριώθηκαν ακόμη περισσότερο κι έφθασαν σε σημείο, σε ένα ματς με την Βερόνα, να υψώσουν πανό που έγραφε «Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο αδελφός σου είναι ένα παράσιτο...»! Με τα πολλά, τον Δεκέμβριο του 2017 και με τραυματίες τους δύο πρώτους τερματοφύλακες της Μίλαν (τον Λουίτζι και τον Μάρκο Στοράρι), ο Αντόνιο έκανε ντεμπούτο στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ιταλίας κόντρα στην μισητή συμπολίτισσα Ιντερ και ήταν εντυπωσιακός. Κατέβασε»τα ρολά» χαρίζοντας την πρόκριση στη Μίλαν (νίκησε 1-0 στην παράταση με γκολ του Κουτρόνε). Κι αν ο ίδιος κράτησε χαμηλούς τόνους, δεν συνέβη το ίδιο με την σύντροφό του, Στεφανία Ντεβάλ, η οποία ξέσπασε κατά των οπαδών μέσω Instagram γράφοντας «για την απόλυτη δικαίωση του Αντόνιο». Τις επόμενες μέρες δε, ο πατέρας του, Αλφόνσο Ντοναρούμα, κατέθεσε το παράπονο του στην εφημερίδα «La Republlica»: «Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση επειδή υπήρχε πάρα πολλή πίκρα για το πώς μας συμπεριφέρθηκαν σε ανθρώπινο επίπεδο. Κάποιες συγκεκριμένες δηλώσεις και κριτικές μας έκαναν να αισθανθούμε άσχημα. Ειδικά όταν αυτές προέρχονταν, όχι από οπαδούς αλλά από σπουδαία άτομα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Εγώ ήμουν πάντα ήρεμος, δεν είχα ποτέ αμφιβολίες για την ποιότητα του Αντόνιο. Είχε μία δύσκολη καριέρα, ήξερα όμως πάντα ότι ήταν άξιος. Μετά τον αγώνα μιλήσαμε, ήταν κάτι παραπάνω από ευτυχισμένος».

Αυτό ήταν! Το κλίμα άλλαξε άρδην και ο Αντόνιο από «μαύρο πρόβατο» έγινε ήρωας στη συνείδηση των οπαδών. Παρ όλα αυτά ο 28χρονος πλέον τερματοφύλακας παρέμεινε ο 3ος γκολκίπερ του κλαμπ, αφού το περασμένο καλοκαίρι έφυγε ο Μάρκο Στοράρι και στη θέση του αποκτήθηκε ο Πέπε Ρέινα, πρώην γκολκίπερ της Λίβερπουλ και ο οποίος την προηγούμενη σεζόν αγωνίστηκε στη Νάπολι.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τη στιγμή που δεν αγωνίζεται καθόλου, η Μίλαν εύκολα τον παραχωρεί, ο ίδιος θέλει να φύγει για να παίζει και ο Ολυμπιακός άνετα θα μπορούσε να τον αποκτήσει από τη στιγμή που ψάχνει έναν ικανό γκολκίπερ που θα είναι αναπληρωματικός του Ζοζέ Σα, μαθημένος να κάθεται στον πάγκο (χωρίς να δημιουργεί προβλήματα) και ο οποίος θα έχει τις ευκαιρίες του, αφού θα είναι η δεύτερη επιλογή των «ερυθρολεύκων» κάτω από τα δοκάρια. Παράλληλα ο Ντοναρούμα έχει κάνει και το αγροτικό του στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου εντυπωσίασε με τον Αστέρα Τρίπολης.

Να σημειωθεί πάντως ότι σενάρια για πιθανή απόκτηση του από τον Ολυμπιακό, είχαν δει το φως της δημοσιότητας και το 2017, όμως, όπως είχε γράψει τότε η «Gazzetta dello Sport», αν δεν «τον ζητούσε πίσω ο αδελφός του, θα φορούσε ήδη τη φανέλα του Ολυμπιακού, αφού ο μεγαλοατζεντης Μίνο Ραϊόλα είχε συμφωνήσει να τον πάει στον Πειραιά. Ήταν καλά στην Ελλάδα με τον Aστέρα Τρίπολης και μπορούσε να πάει στην ομάδα του Πειραιά να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα κέρδιζε λιγότερα χρήματα, αλλά δεν νοιαζόταν. Όμως ήταν η Μίλαν που τον ήθελε κοντά στον Τζανλουίτζι, αφού εκείνος τον ζητούσε επίμονα πίσω…»