Πού είσαι Zίζι Ρόμπερτς: Η σύνταξη στα 27, το ράγκμπι και οι Σεϊχέλες

Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε τα ίχνη του Ζίζι Ρόμπερτς, του «δήμιου» του Παναθηναϊκού όταν φορούσε τη φανέλα του Πανιωνίου, αλλά εξελίχθηκε σε έναν φορ που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Ολυμπιακού.

Πού είσαι Zίζι Ρόμπερτς: Η σύνταξη στα 27, το ράγκμπι και οι Σεϊχέλες

Ζίζι Κολούμπα Ρόμπερτς… Το καλοκαίρι του 2001 ο Ολυμπιακός προχώρησε στη μεταγραφή του 25χρονου Λιβεριανού επιθετικού και ο αστικός μύθος της εποχής έλεγε ότι η μεταγραφή εκείνη έγινε επειδή ήταν ο «χρυσός» σκόρερ του Πανιωνίου κόντρα στον Παναθηναϊκό μερικούς μήνες νωρίτερα μέσα στην Λεωφόρο. Ότι στην πραγματικότητα ήταν μία μεταγραφή περισσότερο εντυπωσιασμού και… πικαρίσματος στον «αιώνιο αντίπαλο» παρά μεταγραφή ουσίας.

Ο σημερινό καλεσμένος της στήλης «Πού είσαι εσύ;» είναι ο 39χρονος πλέον Ζίζι Ρόμπερτς, ο οποίος έχει σταματήσει την καριέρα του εδώ και… 12 χρόνια! Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ιστορία του μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2003. Όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, ο Ρόμπερτς επί της ουσίας δεν πρόσφερε πολλά στους «ερυθρόλευκους». Όσο κι αν προσπάθησε ο Λεμονής να τον βάλει στην «εξίσωση» δεν μπορούσε με τίποτα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συλλόγου και του κόσμου. Τι κι αν έφερε την «ταμπέλα του… νέου Γουεά και αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα παιδιά του κορυφαίου Αφρικανού επιθετικού; Τι κι αν είχε περάσει από το «σχολείο» της Μίλαν σε ηλικία 18 ετών; Στον Ολυμπιακό ουδέποτε κατάφερε να πείσει τον Λεμονή ή οποιονδήποτε άλλο ότι θα μπορούσε να στηριχθεί η ομάδα πάνω του.

Η πλάκα είναι ότι τα στατιστικά του τον 1,5 χρόνο που κάθισε στον Ολυμπιακό ήταν εντυπωσιακά! Λίγα ματς, αλλά πολλά γκολ! Για την ακρίβεια έχει 5 γκολ σε 10 παιχνίδια. Κι όμως, αυτά δεν έφταναν σε καμία περίπτωση για να παραμείνει περισσότερα χρόνια στο λιμάνι. Οι ικανότητές του ήταν για επίπεδο μικρομεσαίας ομάδας στο ελληνικό πρωτάθλημα και όχι για το ρόστερ του πρωταθλητή Ελλάδας. Ίσως να… παραμυθιάστηκε αρκετός κόσμος με εκείνη την κούρσα που είχε κάνει στην «Λεωφόρο» και το γκολ που είχε βάλει απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο επιθετικός που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά όπως διαφημιζόταν την ημέρα που μετακόμισε από τη Ν. Σμύρνη στον Ρέντη.

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Κόκκαλης

Ο Ζίζι Ρόμπερτς γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1979 στην πόλη Μονρόβια της Λιβερίας. Αφού είχε περάσει πιτσιρικάς από την Τζούνιορ Προφέσιοναλ στην οποία πρόεδρος ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου Ζορζ Γουεά, μετακόμισε στο Μιλάνο για λογαριασμό της Μίλαν. Οι «ροσονέρι» τον πήραν πιτσιρικά 18 ετών και τον έδιναν αριστερά – δεξιά δανεικό (Μόντσα, Ραβένα, Μπελιντσόνα) μέχρι που πήρε το αεροπλάνο για Ελλάδα. Αρχικά έπαιξε στον Ιωνικό, εν συνεχεία στον Πανιώνιο και τέλος στον Ολυμπιακό που ήταν και ο τελευταίος του σταθμός στη χώρα μας. Αυτό που έχει μείνει από την παρουσία του στο λιμάνι ήταν το παρασκήνιο της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ακόμη το φυσάει και δεν κρυώνει το γεγονός ότι έδωσε στον Πανιώνιο 3 εκ. ευρώ για να τον κάνει κάτοικο Πειραιά. Μιλάμε για απίστευτο νούμερο για την εποχή για έναν επιθετικό που ναι μεν είχε σημειώσει 13 γκολ με τη φανέλα του Πανιωνίου, αλλά φαινόταν από το πέρασμά του στους Νεοσμυρνιώτες ότι δεν ήταν για πολλά πράγματα. Η θητεία του στον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 και έφερε δυστυχώς για τον ίδιο την «ταμπέλα» ενός από τα μεγαλύτερα «παλτά» που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα.

Έπαιξε στόπερ στο Κολοράντο!

Η ζωή του μετά τον Ολυμπιακό παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποχωρώντας από το λιμάνι αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να αναζητήσει την τύχη του στις ΗΠΑ. Μετακόμισε λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2003 στο Κολοράντο για λογαριασμό των Ράπιντς. Εκεί κατάφερε να κάτσει για δύο σεζόν και το πιο τρομερό απ’ όλα ήταν ότι ενώ πήγε ως φορ και παρουσιάζοντας στο βιογραφικό του τα γκολ που είχε πετύχει σε Ολυμπιακό, Πανιώνιο και Ιωνικό, ο τότε προπονητής του Τιμ Χάνκινσον αποφάσισε να τον γυρίσει… στόπερ! Είχε δώσει δηλαδή μερικά ματς και ως κεντρικός αμυντικός, αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έβλεπαν ότι δεν μπορούσε να δώσει τις βοήθειες που περίμεναν σε ρόλο επιθετικού. Κάτι η κορμοστασιά του, κάτι το… ατσούμπαλο στυλ του, κάτι το γεγονός ότι ήταν δυναμικός και την ίδια στιγμή όχι τόσο καλά στο κομμάτι της τεχνικής, είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει θέση στο Κολοράντο. Εκεί πήγε τον Μάρτιο του 2003 και αποχώρησε δύο χρόνια αργότερα…


Η περιπέτεια με το… ράγκμπι στη Β. Ιρλανδία

Ο Ζίζι Ρόμπερτς φεύγοντας από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2005, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Σε ηλικία 26 ετών μετακόμισε στην Β. Ιρλανδία και σε μία ομάδα που δεν ήταν μόνο ποδοσφαιρική. Συγκεκριμένα στην Κόουλισλαντ Να Φιάνα GAC! Στη συγκεκριμένη ομάδα ο Ρόμπερτς ναι έπαιξε ως ποδοσφαιριστής, αλλά συμμετείχε και στο τοπικό πρωτάθλημα… ράγκμπι. Του καλοάρεσε η ιδέα να δοκιμάσει την τύχη του και στο ράγκμπι και τα έκανε ουσιαστικά παράλληλα όλα! Του άρεσε μάλιστα το συγκεκριμένο άθλημα και αρκετοί υποστήριζαν ότι του ταίριαζε μια χαρά λόγω του ογκώδους κορμιού του. Του άρεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό η νέα σελίδα που πήγε να ανοίξει στην καριέρα του, αλλά έκλεισε πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι το φανταζόταν.


Τέλος στα 27 του!

Ποιος να το φανταζόταν πάντως. Ο Ζίζι Ρόμπερτς που πήγε 18 ετών στην Μίλαν με συστάσεις «νέου Γουεά», να φτάσει στο σημείο να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 27 του. Το καλοκαίρι του 2006 και αφού έκανε την… πλάκα του στην Β. Ιρλανδία παίζοντας περισσότερο ράγκμπι και λιγότερο ποδόσφαιρο (η Κόουλισλαντ είχε και κανονικό ποδοσφαιρικό τμήμα), αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην καριέρα του. Δεν ήταν κάτι τόσο ξαφνικό. Ο κυριότερος λόγος είχε να κάνει με το ότι πλέον είχε φτάσει σε ένα σημείο να μην βρίσκει ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του και δευτερευόντως ότι είχε ένα σωρό σοβαρούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει ποδοσφαιρική στέγη ούτε καν στο πρωτάθλημα της Λιβερίας! Βρισκόταν σε μία τέτοια κατάσταση που δεν υπήρχε άλλος δρόμος πέρα από το να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε πάρα πολύ μικρή ηλικία.

Εξαφανίστηκε για μία πενταετία

Με το που ολοκλήρωσε την καριέρα του εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, έχοντας πλέον στον τραπεζικό του λογαριασμό μερικά εκατομμύρια ευρώ, αποφάσισε να γυρίσει όλο τον κόσμο ως τουρίστας. Επισκέφθηκε μέρη που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Πήγε σε χώρες για να μείνει για μήνες, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά πολιτισμούς που δεν υπήρχε περίπτωση να τους γνωρίσει ως ποδοσφαιριστής όσο κι αν κυνήγησε μετά τους Κολοράντο να πάει σε εξωτικούς προορισμούς να παίξει ποδόσφαιρο.

Τον ζήτησαν στις… Σεϊχέλες!

Πρωταθλήματα υπάρχουν παντού! Απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη διεξάγονται λίγκες, υπάρχουν πρωταθλήματα έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο στα πιο απίθανα μέρα της Γης. Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του τέλους της καριέρας του, όταν ήταν δηλαδή σε ηλικία 29 ετών το 2008, υπήρχαν δημοσιεύματα στην Λιβερία που ανέφεραν ότι ο Ζίζι Ρόμπερτς βρέθηκε στο στόχαστρο της Σεντ Μίτσελ Γιουνάιτεντ! Επρόκειτο για μία ομάδα που αγωνιζόταν τότε στην 1η κατηγορία του πρωταθλήματος των… Σεϋχελλών. Ωστόσο, δεν ήθελε να πάει γιατί πλέον τα πόδια του δεν μπορούσαν να υπακούσουν τις εντολές του εγκεφάλου του. Ήταν πλέον στα 29 του ο ορισμός του παλαίμαχου.


Προπονητής πλέον στην Ατλάντα

Αφού έκανε τις διακοπές του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο. Αυτή τη φορά όμως όχι ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, αλλά ως προπονητής! Ο Ζίζι Ρόμπερτς πήγε στις ΗΠΑ ξανά. Εκεί πήρε το δίπλωμα προπονητή, παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια και πλέον δουλεύει ως μάνατζερ στην Ατλάντα Σίλβερμπακς. Δηλαδή ο 39χρονος πλέον Λιβεριανός ασχολείται όχι με το πώς θα προετοιμάσει αγωνιστικά την ομάδα του, αλλά ακόμη και με τα ξενοδοχεία που θα μένει η αποστολή, όπως και με τις διάφορες μεταγραφικές κινήσεις που γίνονται. Εκείνος μιλάει απευθείας με τις ομάδες για τους ποδοσφαιριστές που ενδιαφέρεται να πάρει στην Ατλάντα. Η συγκεκριμένη ομάδα δεν συμμετέχει στο MLS. Συμμετέχει στην 4η κατηγορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου, αλλά τον Ζίζι δεν τον ενδιαφέρει και πολύ το γεγονός ότι βρίσκεται στα «χαμηλά πατώματα» των ΗΠΑ. Εκείνο που τον απασχολεί είναι ότι μένει σε μία πανέμορφη πόλη και είναι το απόλυτο αφεντικό στην Ατλάντα Σίλβερμπακς παρότι πρόκειται για έναν πολύ χαμηλής δυναμικότητας σύλλογο.

Και ισπανική υπηκοότητα

Μία από τις κινήσεις που έκανε ο Ζίζι Ρόμπερτς ήταν να αποκτήσει και δεύτερη υπηκοότητα. Εκτός από πολίτης Λιβερίας είναι πλέον και πολίτης Ισπανίας. Το ισπανικό διαβατήριο το πήρε, γιατί ήλπιζε ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφε στην Ευρώπη ως ποδοσφαιριστής και δεν θα είχαν οι ομάδες τον ενδοιασμό να τον πάρουν επειδή δεν θα είχε κοινοτικό διαβατήριο. Δεν του χρειάστηκε τελικά, αφού σταμάτησε πολύ νωρίς το ποδόσφαιρο.


Ενδιαφέρουν και αυτά…

* Ως προπονητής ο Ζίζι Ρόμπερτς έχει αγαπημένο σύστημα το 3-4-2-1 και του αρέσει πολύ το αμυντικό στυλ παιχνιδιού, σύμφωνα με τις τελευταίες ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ. Άλλαξε μυαλά προφανώς για τα καλά στην Αμερική. Μην ξεχνάμε ότι από επιθετικός είχε φτάσει σε σημείο να παίξει στόπερ στους Κολοράντο Ράπιντς.

* Το γήπεδο στο οποίο παίζει η νυν ομάδα του, η Ατλάντα, φιλοξενείται και η ομάδα ράγκμπι της περιοχής, η Ρενεγκέιτς. Ο Ρόμπερτς αγαπάει πλέον πολύ και το ράγκμπι και όπου σταθεί και όπου βρεθεί παρακολουθεί και αγώνες από το πολύ αγαπημένο σπορ των Αμερικανών.

* Με την Εθνική Λιβερίας έχει γράψει 31 συμμετοχές και 9 γκολ. Η καριέρα του στην Εθνική ολοκληρώθηκε με το που ολοκληρώθηκε η καριέρα του στον Ολυμπιακό. Όταν πήγε στο Κολοράντο δεν ξανακλήθηκε στην Εθνική του.

* Έχει φροντίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μονρόβια της Λιβερίας, να αξιοποιήσει κάποια λεφτά που έβγαλε από το ποδόσφαιρο, προσφέροντας πολύτιμες βοήθειες σε αρκετό κόσμο που είχε ανάγκη. Σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ της Λιβερίας, ο Ρόμπερτς έχτισε σχολεία για τα παιδάκια, είχε πολύτιμη συμβολή σε νοσοκομειακές υπηρεσίες και φρόντισε να ασχοληθεί και με τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής.

* Το 2003 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Λιβεριανός ποδοσφαιριστής σε όλο τον πλανήτη!

* Με τον Ολυμπιακό έπαιξε πάντως στο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα σε δύο ματς. Στα εκτός έδρας παιχνίδια με την Λιλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2001-02.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1 Πρωτάθλημα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2001-02).

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΚΟΛ
1994-97 Τζούνιορ Προφέσιοναλ 20 15
1997-99 Μίλαν 0 0
1997-98 Μόντσα (δαν.) 27 5
1998-99 Ραβένα (δαν.) 18 1
1999 Μπελιντσόνα 13 6
2000 Ιωνικός 15 8
2000-01 Πανιώνιος 30 13
2001-03 Ολυμπιακός 10 5
2003-05 Κολοράντο Ράπιντς 17 9
2005-06 Κόουλισλαντ 17 6