Να προκαλέσει την τύχη του στην Ευρώπη

Ο Γιώργος Στασινόπουλος γράφει για τη μεγάλη πρόκληση του Ολυμπιακού στο δεύτερο μισό της σεζόν και την ευκαιρία που έχει μπροστά του.

Να προκαλέσει την τύχη του στην Ευρώπη

Η απόφαση να ξεκινήσει το πρωτάθλημα από την 15η αγωνιστική πράγματι κάνει πολύ δύσκολο το πρόγραμμα για τον Ολυμπιακό. Για να είμαστε και πιο σωστοί το κάνει ακόμα δυσκολότερο απ’ ότι ήταν. Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία των «ερυθρόλευκων» να επιλέγουν στόχους ή να καταθέτουν τα όπλα. Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος, ο οποίος από την ημέρα που γεννήθηκε έμαθε να πρωταγωνιστεί και να κατακτάει την κορυφή. Θέλει νίκες, πρωταθλήματα, επιτυχίες. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός ακόμα κι αν τα εμπόδια είναι πολλά.

Βάζοντας κανείς τα πράγματα κάτω διαπιστώνει πως οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν σε δέκα μέρες να παίξουν με ΠΑΟΚ, Ντιναμό Κιέβου και ΑΕΚ. Για τους Πειραιώτες τα πράγματα όντως είναι δύσκολα και με δεδομένο πως βρίσκονται οκτώ βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ δεν έχουν περιθώρια για… γκέλα. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, βλέπει πως φέτος στην Ευρώπη του… βγαίνει. Έχει ήδη κάνει τρεις προκρίσεις και αν εξαιρέσουμε αυτή κόντρα στη Λουκέρνη οι άλλες ήταν δύσκολες. Άφησε έξω αγγλική ομάδα, την Μπέρνλι και ένα μεγαθήριο όπως η Μίλαν, καταφέρνοντας να περάσει από έναν δύσκολο όμιλο στον οποίο ήταν και η Μπέτις. Η γενικότερη παρουσία των «ερυθρόλευκων» στα ευρωπαϊκά ματς είναι εξαιρετική. Και γκολ έχει και καλό ποδόσφαιρο παίζει και δείχνει πως στέκεται πολύ καλά όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος.

Οι ελληνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν συνηθίσει να γυρίζουν την πλάτη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως, στον Ολυμπιακό πρέπει να ακολουθήσουν εντελώς ανάποδη διαδρομή. Έχοντας μπροστά τους μία ομάδα όπως η Ντιναμό Κιέβου η οποία δεν είναι φόβητρο οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους παρουσία. Δεν παρουσιάζονται συχνά μεγάλες ευκαιρίες στην Ευρώπη και για τον Ολυμπιακό είναι προτιμότερο να προκαλέσει την τύχη του στο Γιουρόπα Λιγκ. Η τελευταία φορά που είχε την ευκαιρία να κάνει κάτι πολύ καλό ήταν τη σεζόν 2011-2012 όταν και αποκλείστηκε από τη Μέταλιστ. Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε μέχρι που θα φτάσει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα ματς του Γιουρόπα Λιγκ. Είτε είναι ζόρικο το πρόγραμμα, είτε όχι οι Πειραιώτες έχουν μία μεγάλη πρόκληση μπροστά τους. Και αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την κλήρωση, αλλά γενικά με την παρουσία του και την εικόνα του στα ευρωπαϊκά ματς.

Η ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ότι πρέπει για τα παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μία ομάδα που έχει καλή ανάπτυξη στην επίθεση, που βρίσκει χώρους και σκοράρει πολύ πιο εύκολα απ’ ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακό πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στη Σούπερ Λιγκ, ούτε ότι πρέπει να πετάξει λευκή πετσέτα. Αντίθετα πρέπει να κυνηγήσει όλες τις πιθανότητες που έχει για να κάνει την ανατροπή στο πρωτάθλημα. Επί της ουσίας όσο δύσκολα κι αν έχουν γίνει τα πράγματα στη Σούπερ Λιγκ για τον Ολυμπιακό το μεγάλο του στοίχημα είναι η Ευρώπη. Αυτή ήταν και είναι η μεγάλη του ευκαιρία.

Μία ομάδα άλλωστε που απέκλεισε τη Μίλαν δεν μπορεί να πετάξει λευκή πετσέτα στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά αντίθετα να δείξει σε όλους ότι αξίζει να πάει ψηλά. Με το ποδόσφαιρο που παίζει ο Ολυμπιακός κι αν έχει λίγη τύχη μαζί του μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα. Το ότι στην Ελλάδα κανείς δεν θα τον διευκόλυνε για τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια είναι κάτι που το γνώριζε, το θέμα είναι πως ο ίδιος ο οργανισμός πρέπει να διευκολύνει την ομάδα για να πετύχει κάτι καλό στην Ευρώπη.