O Χατζηγιοβάννης «Πανένκα» και η «συστατική επιστολή» για Μασούρα

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για το πέναλτι αλά Πανένκα του Τάσου Χατζηγιοβάννη και για τη «συστατική επιστολή» που συνοδεύει τον Γιώργο Μασούρα στον Ολυμπιακό.

O Χατζηγιοβάννης «Πανένκα» και η «συστατική επιστολή» για Μασούρα

Ο Τάσος Χατζηγιοβάννης τίμησε τα γενέθλια του θρυλικού Αντονίν Πανένκα ο οποίος χτες έκλεισε τα 70 του χρόνια με ένα γκολ που υπήρξε σήμα-κατατεθέν του διεθνή Τσέχου ποδοσφαιριστή.

Ο Πανένκα γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1948 στην Πράγα. Δεν τον πρόλαβε ως ποδοσφαιριστή ο Χατζηγιοβάννης αφού όταν εκείνος γεννιόταν (το 1997), ο Τσέχος ήταν ήδη συνταξιούχος. Είχε φροντίσει όμως πριν φύγει να αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το περίφημο πέναλτι που δημιούργησε ολόκληρη σχολή, ο Πανένκα το είχε εκτελέσει στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης με τη Δυτική Γερμανία απέναντι στον πολύπειρο Ζεπ Μάγιερ. Ήταν το τελευταίο στη ρώσικη ρουλέτα (στην κανονική διάρκεια και στην παράταση το σκορ ήταν 2-2) και με αυτό η Τσεχία στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Ο Χατζηγιοβάννης, όπως απέδειξε χτες στις καθυστερήσεις του αγώνα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», είναι καλός μαθητής του Πανένκα. Με τη μπάλα να καίει και τον Κουέστα να τον κοιτάει ψυχρά στα μάτια, δεν δίστασε να πάρει το ρίσκο (γιατί πάντα ενέχει ρίσκο η εκτέλεση αλά Πανένκα). «Έσκαψε» τη μπάλα και την έστειλε βασανιστικά στα δίχτυα.

Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής εξελίσσεται σε ΜVP του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν, έχοντας συμμετοχή, ούτε λίγο, ούτε πολύ στα 11 από τα 21 γκολ που έχουν σημειώσει οι «πράσινοι» μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Ο Δώνης δεν τον εμπιστευόταν στην αρχή ως εκτελεστή. Τον παρακαλούσε ο νεαρός στη Λάρισα να του δώσει την εντολή αλλά εκείνος προτίμησε τον έμπειρο Κουρμπέλη. Το σκηνικό επαναλήφθηκε στην Τρίπολη και τότε ο προπονητής «λύγισε». Σκόραρε και κέρδισε με το σπαθί του την εμπιστοσύνη του Δώνη.

Ο Χατζηγιοβάννης έκλεψε χτες τη δόξα του Χαμζά Γιουνές ο οποίος είχε νικήσει νωρίτερα με τον ίδιο τρόπο, όχι μόνο τον Διούδη αλλά και τους «άπιστους θωμάδες», που έπαψαν να πιστεύουν σε αυτόν μετά το χαμένο πέναλτι στον άτυχο (1-2) για τον Άρη αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Τότε που έχασε τη θέση του στην 11αδα και βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών οπαδών, πριν γυρίσει ο τροχός στην Κρήτη και από αποδιοπομπαίος τράγος περιβληθεί ξανά τον μανδύα του ήρωα.

Δέκα χρόνια στον ΠΑΟΚ, από το 2007 έως το 2017, ο Στέφανος «Κλάους» Αθανασιάδης υπήρξε συνεπής σκόρερ, σημειώνοντας 71 γκολ σε 208 ματς. Από τότε όμως που άφησε την Τούμπα ψάχνει, σαν τον Διογένη, τα γκολ με το φανάρι. Πέρσι στη Μακάμπι Χάιφα έβαλε όλο κι όλο ένα σε 16 συμμετοχές. Και φέτος κανένα σε 8 αγώνες με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ώσπου ήρθε το 84΄ στη σαββατιάτικη αναμέτρηση (1-1) με τον ΟΦΗ.

Το γκολ αυτό άργησε 2.5 χρόνια (τελευταία φορά που είχε σκοράρει στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν στις 26 Μαΐου του 2016). Διάστημα μεγάλο, όχι μόνο για τον 30χρονο πια Κλάους αλλά για κάθε επιθετικό ο οποίος βγάζει το ψωμί του στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα. Τώρα, αν αυτό θα είναι αρκετό για να ξυπνήσει μέσα του το «φονικό ένστικτο», θα φανεί στη συνέχεια…

Καλύτερη συστατική επιστολή από το γκολ δεν υπάρχει για τον επιθετικό που βρίσκεται υπό μεταγραφή. Ο Γιώργος Μασούρας την έχει στα χέρια του, πηγαίνοντας από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό. Με το γκολ που σημείωσε στην ήττα 4-2 από τη Λάρισα, έφτασε τα 6 γκολ στο πρωτάθλημα. Τόσα έχουν μαζί οι Χασάν, Φορτούνης και Καμαρά που είναι οι καλύτεροι σκόρερ της νέας του ομάδας.

Ο 24χρονος επιθετικός σκόραρε για πέμπτο διαδοχικό ματς, όπως είχε κάνει ο Κώστας Μήτρογλου τη σεζόν 2010-11 όταν αγωνιζόταν στον Πανιώνιο. Μπορεί να μην είναι στράικερ όπως ο Μήτρογλου αλλά οι φετινές του επιδόσεις αποδεικνύουν ότι έχει αυτό που λείπει από τον Ολυμπιακό τις πρώτες 12 αγωνιστικές του πρωταθλήματος: τελειώματα…