Το δίκιο και το... άδικο του Βούκοβιτς

Με αφορμή μια δήλωση του Σέρβου στόπερ για το ματς με τον Παναιτωλικό, αξίζει να γίνει μια μικρή κουβέντα για τα ματς του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα.

Το δίκιο και το... άδικο του Βούκοβιτς

Στο αυριανό παιχνίδι ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώριο ούτε να υποτιμήσει τον Παναιτωλικό ούτε να σκέφτεται την Μίλαν. Ή έστω το εκτός έδρας ματς που μεσολαβεί, στην Ξάνθη. Έχει αποδειχτεί ότι κάθε παιχνίδι φέτος έχεις τις δυσκολίες του, ειδικά με αντίπαλο μία ομάδα που έρχεται από νίκη επί της ΑΕΚ, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ταλαιπωρήσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Γιάγκος Βούκοβιτς για το ματς αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του γρήγορου γκολ που έχει ο Ολυμπιακός ώστε να διευκολύνει το έργο του και να «καθαρίζει» πιο εύκολα τα παιχνίδια. Σωστό είναι αυτό που είπε ο Σέρβος στόπερ και ηγετική φυσιογνωμία της φετινής άμυνας της ομάδας, ότι δηλαδή μεγαλύτερη σημασία κι από το γρήγορο γκολ έχει η υπομονή που δείχνει η ομάδα ώστε να φτάνει στις νίκες έστω και αργά. Ή πολλές φορές και στα τελευταία λεπτά.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια, διότι πράγματι ο Ολυμπιακός έχει δείξει υπομονή, πείσμα και ότι ξέρει να μάχεται μέχρι το φινάλε κουράζοντας με την πίεση που ασκεί τις κλειστές άμυνες. Δεν μπορεί, όμως, να βασίζεται μόνο σε αυτό. Όντως έχει νικήσει Αστέρα, Πανιώνιο, Απόλλωνα και Ατρόμητο στο φινάλε, αλλά σε άλλα παιχνίδια δεν κέρδισε, όπως με τον ΠΑΟΚ ή τον ΟΦΗ. Ενώ με τον Παναθηναϊκό το γκολ στο τέλος απλά έφερε ισοπαλία και έσωσε έναν βαθμό, σε ματς που ο υπολογισμός ήταν για πάση θυσία τρεις.

Ο Παναιτωλικός είναι μία ομάδα που φέτος δεν δέχεται εύκολα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, όπως και ο Ολυμπιακός δεν βάζει. Όταν όμως η ομάδα του Δέλλα βρίσκεται νωρίς πίσω στο σκορ (όπως με Πανιώνιο και Λάρισα), δεν μπορεί να αντιδράσει και χάνει είτε εύκολα είτε δύσκολα. Κι είναι εκεί το μυστικό, αλλά φυσικά και η πρόκληση για τον Ολυμπιακό που συν τοις άλλοις δεν είναι δυνατόν να πάει και σε 9ο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος δίχως γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

Καλή η υπομονή και η πίεση μέχρι το τέλος, αλλά καλύτερο είναι να έχεις δικό σου το ματς γρήγορα και να κάνει καλή διαχείριση στη συνέχεια σε φυσικές δυνάμεις, σε αλλαγές και σε πνευματική ηρεμία. Ειδικά όταν ακολουθούν πολύ πιο δύσκολα και κυρίως κρίσιμα σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός αύριο δεν έχει άλλο δρόμο από το να μπει από το πρώτο λεπτό με στόχο να κάνει ευκαιρίες και επιτέλους να τις αξιοποιήσει. Κι όχι να περιμένει να περάσει η ώρα για να πιέσει ακόμη περισσότερο (πιεζόμενος και ο ίδιος από τον άγχος). Η ευστοχία δεν είναι το φόρτε αυτής της ομάδας, αλλά εφόσον αρχίσει με επιθετικότητα και παραγωγή φάσεων χωρίς να αφήσει τον χρόνο να κυλάει, ε δεν μπορεί, είναι πιθανό αυτή τη φορά να σκοράρει. Και να σκεφτεί Ξάνθη και Μίλαν χωρίς ψυχοφθόρο φινάλε με τον Παναιτωλικό...